Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Pohřbí Panama Papers premiéra? Na Islandu demonstrovaly desítky tisíc lidí

Autor: ČTK, mb - 
5. dubna 2016
11:07

Desítky tisíc lidí protestovaly na Islandu proti premiérovi Sigmundurovi Davidovi Gunnlaugssonovi (41), žádají jeho odstoupení v souvislosti s kauzou Panama papers. Vyšlo totiž najevo, že premiér Gunnlaugsson využíval služeb právní firmy Mossack Fonseca, která spravovala účty tisíců vlivných lidí v daňovém ráji.

„Předčasné volby,“ říkal jeden z plakátů demonstrantů v Reykjavíku, kde se dle organizátorů shromáždilo přes 20 tisíc lidí. Podle Edwarda Snowdena, amerického bojovníka za svobodu slova, který prozradil to, že USA nelegálně šmírují lidi na internetu uživatele po celém světě, jde o „o největší protest v dějinách Islandu“.

 

Islanďany rozhořčil i fakt, že premiér před otázkami novinářů zbaběle utekl.

Odstoupení premiéra žádají i politici. „Doufám, že si premiér uvědomí vážnost situace a bude mít dostatek slušnosti, aby podal demisi před začátkem jednání parlamentu,“ prohlásila poslankyně za Pirátskou stranu Birgitta Jónsdottirová (48).

Počínání premiéra a také některých ministrů také rychle odsoudila například bývalá islandská premiérka, sociální demokratka Jóhanna Sigurdardóttirová (73), nebo současný vůdce sociálních demokratů Árni Páll Árnason (49). „Informace o vazbách stávajících ministrů na firmy v daňových rájích byly před minulými volbami před Islanďany tajeny, a je tak jenom správné, když se znovu konfrontují se situací,“ řekl Árnason deníku Morgunbladid.

Gunnlaugsson v úterý v islandské televizi prohlásil, že neodstoupí, a dodal, že uniklé informace nepřinesly nic nového. Také podle islandského ministra zahraničí Gunnara Bragiho Sveinssona (47) se šéf vlády nedopustil ničeho ilegálního. „Není na tom nic podivného,“ tvrdil médiím Sveinsson.

Stávající premiér Gunnlaugsson se dostal k moci v době, kdy se Island vzpamatovával z globální finanční krize, během níž na ostrově zkolabovaly tři největší banky. Island patřil tehdy k nejhůře postiženým zemím světa. Nový předseda vlády slíbil nekompromisně jednat s věřiteli bank a v roce 2015 dospěl v rozhovorech s nimi k dohodě. Doposud ale nebylo známo, že jeho rodina měla na celé záležitosti osobní zájem.

Právní firma Mossack Fonseca, odkud dokumenty o využívání daňových rájů světovými politiky, obchodníky, sportovci a dalšími osobnostmi, unikly, pomohla v roce 2007 Gunnlaugssonovi a jeho manželce Anně Sigurlaug Pálsdóttirové koupit na Britských Panenských ostrovech firmu Wintris.

Když se Gunnlaugsson stal v roce 2009 poslancem, svůj 50procentní podíl ve firmě zamlčel. O osm měsíců tento podíl prodal manželce za jeden dolar.

Přes protesty obyvatel se premiér Gunnlaugsson možná v křesle udrží. Koalice má v parlamentu 38 z 63 křesel a hlasování o vyslovení nedůvěry vládě, které by opozice mohla vyvolat tento týden, tak nemá velkou šanci na úspěch.

Čtěte vše o kauze Panama Papers 

Zobrazit celou diskusi