Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Cameron přiznal, že měl milion v daňovém ráji. A šéf rakouské banky už odstoupil

Autor: ČTK, tmp - 
7. dubna 2016
21:40

Britský premiér David Cameron přiznal, že vlastnil podíl v otcově investičním fondu, který byl spravován v daňovém ráji. Prodal ho v roce 2010 v přepočtu za milion korun, jen pár měsíců předtím, než se stal premiérem. Řekl to ve čtvrtek britskému deníku The Guardian. Mezitím rezignoval šéf rakouské banky Hypo Landesbank Vorarlberg Michael Grahammer kvůli tomu, že byla v kauze Panama Papers zmíněna jeho banka.

Jednou z více než stovky mediálních organizací, které se uniklými záznamy probíraly, byla rakouská ORF. Ta tvrdí, že Hypo Landesbank Vorarlberg je s offshorovými společnostmi propojena prostřednictvím správců v Lichtenštejnsku. Jedna z těchto firem je spojována s ruským miliardářem a přítelem ruského prezidenta Vladimira Putina Gennadijem Timčenkem, uvedla agentura AP.

V čele Hypo Landesbank Vorarlberg, jejímž většinovým vlastníkem je spolková země Vorarlbersko, stál Grahammer od roku 2012. O svém rozhodnutí odstoupit informoval nečekaně ve středu večer, uvedla společnost ve čtvrtek. K odchodu, který je prý výsledkem událostí z posledního roku, ho nakonec přiměly „předčasné úsudky médií“. Banka i on sám ale jednali v souladu se zákonem, uvedl v prohlášení.

Rakouský regulátor finančních trhů FMA nyní zkoumá, zda Hypo Vorarlberg a další rakouská banka zmíněná ve zprávách o kauze, totiž Raiffeisen Bank International, podnikly požadované kroky, které mají zamezit praní špinavých peněz.

Problém kvůli panamské právní firmě Mossack Fonseca má i britský premiér David Cameron. Jeho otce totiž panamské dokumenty také zmiňují. Premiér ve čtvrtek nakonec připustil, že v daňovém ráji měl uložené peníze právě v otcově investičním fondu. Prodal ho jen pár měsíců předtím, než se stal premiérem.

Kauza Panamských dokumentů (Panama Papers) vypukla v neděli, když světová média zveřejnila výsledky svého ročního pátrání v rozsáhlých materiálech uniklých z panamské poradenské společnosti Mossack Fonseca. Ta více než tři desítky let pomáhala zakládat firmy v daňových rájích. Úřady v některých zemích již zahájily vyšetřování, které má odhalit případné daňové úniky či další delikty.

krllo ( 8. dubna 2016 06:05 )

Kdyby žili v Česku, tak by takové exibice nemuseli dělat. Protože jak říká náš nejčestnější muž Kalousek, mít tam účet není žádný zločin

zdenkk ( 7. dubna 2016 22:10 )

Důchodci, i ti co tam brzy budete, pamatujte si to do voleb !!! Top 09 proti navýšení pro důchodce : 200,-Kč !!! Nikdo z TOP 09 nehlasoval pro zvýšení důchodů od 1.ledna 2017 !!! Nesouhlasilo 13 : Zdeněk Bezecný, Jan Farský, Petr Gazdík,Leoš Heger, Václav Horáček, Jiří Koubek ,Marek Ženíšek,Věra Kovářová, Michal Kučera, Helena Langšádlová, František Laudát,Jaroslav Lobkowicz (Plzeň), Karel Tureček Nepřihlášeni: 4. Nina Nováková, Stanislav Polčák, Karel Schwarzenberg(usnul), František Vácha Zdrželi se: 3: Jiří Skalický, Anna Putnová, Gabriela Pecková Omluveni: 6: Markéta Adamová, Jitka Chalánková ,Daniel Korte, Miroslav Kalousek,Rom Kostřica, Herbert Pavera ____________________________________________________________________________ Všichni z TOP 09, ale hlasovali pro zvýšení platů poslanců o 7000,- Kč !!! !!! ... za TOP 09 pro BYLO VŠECH .............26 poslanců !!!

Zobrazit celou diskusi