Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Česká stopa v kauze Panama? Známý právník má prý na ostrově miliardy

Josef Monsport
Josef Monsport  (Autor: Profimedia)
Autor: ČTK, val - 
7. dubna 2016
09:40

Známý právník Josef Monsport je ve dvou firmách registrovaných na ostrově Samoa držitelem akcií v hodnotě 100 milionů dolarů (2,37 miliardy Kč), napsalo České centrum pro investigativní žurnalistiku. Vyplývá to podle něj z uniklých materiálů právnické společnosti Mossack Fonseca, které jsou základem kauzy Panamských dokumentů (Panama Papers) týkající se utajených převodů peněz do daňových rájů. Monsport deníku Právo řekl, že se Samoou neměl nikdy nic společného.

České centrum pro investigativní žurnalistiku (ČCIŽ) na webu Investigace.cz zveřejnilo dokument, podle něhož Monsport vlastní akcie společnosti Integ S.A. s akciemi v hodnotě 50 milionů dolarů. Ve stejné hodnotě vlastní podle webu také akcie firmy Kynsberg Trading. Vedle jména Monsporta s těmito firmami spojuje také adresa v Panamských dokumentech, která je shodná s adresou, k níž se právník hlásí v obchodním rejstříku jako konkurzní správce u několika firem.

ČCIŽ připouští, že je otázkou, jak moc je cena těchto akcií reálná. Podle čtvrtečních Lidových novin (LN) je také možné, že právník byl jako majitel firem zapsán bez svého vědomí a souhlasu.

Dokumenty k nákupu akcií společností Integ S.A. a Kynsberg Trading obstarávala firma Waberia Consulting LLC se sídlem na Floridě, jejímž ředitelem je Jiří Myslivec, píše ČCIŽ. Korespondence zaměstnance Waberie s firmou Mossack Fonseca podle webu napovídá tomu, že firmy nebyly a priori určeny k tomu, aby vyvíjely aktivitu. „Obě samojské společnosti mají být poté, co budou prohnány celým offshorovým schématem, použity jako protihodnota neznámé slovenské firmy,“ napsalo ČCIŽ.

Monsport v době komunistického režimu pracoval jako prokurátor, podílel se tehdy na pronásledování členů Jazzové sekce. Po revoluci zastupoval jako advokát například Borise Vostrého z Harvardských fondů nebo bývalého ministra obrany Martina Bartáka, kterého soud předloni osvobodil v kauze nákupu aut Tatra pro českou armádu.

rumrum ( 7. dubna 2016 19:25 )

a potom kde jsou peníze z vytunelovaného HSystému, Smetka sedí za to že ho tento vytuneloval a poškození se tak mohou akorát dívat a poslouchat od zemana a dalších jací jsou vlastně podvodníci že bydlí v cizím at žije česko

Zobrazit celou diskusi