Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Panamský prezident: Finanční praktiky prověříme, chceme být transparentní

Panamský prezident Juan Carlos Varela
Panamský prezident Juan Carlos Varela  (Autor: Reuters)
Autor: bru/ČTK - 
7. dubna 2016
07:48

Panama ustaví nezávislou komisi na prověření praktik ve svém finančním sektoru. V komisi budou zastoupeni domácí i zahraniční experti, oznámil ve středu v televizním prohlášení panamský prezident. Země tak reaguje na úniky informací z databáze panamské právní firmy Mossack Fonseca o utajených převodech peněz do daňových rájů. Skandál mimo jiné pošramotil pověst středoamerické země.

Panamská vláda prostřednictvím svého ministerstva zahraničí vytvoří nezávislou komisi domácích a zahraničních expertů..., aby zhodnotila naše současné praktiky a navrhla přijetí opatření, která budeme sdílet s dalšími zeměmi světa s cílem posílit transparentnost finančních a právních systémů," řekl Varela.

Vlády celého světa začaly vyšetřovat možné finanční machinace bohatých a mocných lidí po úniku více než 11,5 milionu takzvaných Panamských dokumentů (Panama Papers).

Varela ve svém krátkém prohlášení zdůraznil, že Panama bude na případu spolupracovat s ostatními zeměmi.

V kauze se objevila jména řady prominentních klientů. Služeb panamské kanceláře využívali například lidé z blízkosti ruského prezidenta Vladimira Putina, již zesnulého otce britského premiéra Davida Camerona, ukrajinského prezidenta Petra Porošenka nebo argentinské hlavy státu Mauricia Macriho. V kauze figurují například i fotbalista Barcelony Lionel Messi či španělský režisér Pedro Almodóvar.

tgbg ( 7. dubna 2016 11:54 )

Tento kašpárek udělá jen to co mu dovolí RUSSKO.

juwa ( 7. dubna 2016 08:52 )

Cože tak najednou, tolik let se to děje a dosud to nikomu nevadilo.. A co ostatní daňové ráje, těch se to netýká?

vvogh.t ( 7. dubna 2016 08:13 )

Tento kašpárek udělá jen to co mu dovolí USA.

Zobrazit celou diskusi