Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Světem hýbe kauza šizení na daních. Podívejte se, kdo a jak se „namočil“

  • Autor: Matěj Smlsal,ČTK - 
    5. 4. 2016
    05:19

    Více než 11 milionů dokumentů, takzvaných Panama Papers, ukazuje, že poradenská firma pomáhala stovkám osob a firem obcházet daňové zákony. Mezi jmény na soupisce panamské společnosti Mossack Fonseca figurují i státníci včetně ukrajinského prezideta Porošenka či islandského premiéra Gunnlaugsona, světové celebrity jako fotbalista Lionel Messi, ale i téměř tři stovky Čechů. Blesk.cz přináší přehled toho, co o kauze zatím víme.

  • 1.O co v kauze Panama Papers jde

    Světová média zveřejnila v neděli informace z 11 milionů dokumentů. Ty ukazují, jak právní firma Mossack Fonseca více než 30 let pomáhala zájemcům zakládat společnosti v daňových rájích – mimo jiné na Seychelách, Panenských ostrovech či Bahamách.

     

    Na poradenskou společnost se obrátily i desítky státníků, byznysmenů či celebrit. Jejich cíl byl jasný: Ukrýt své bohatství v daňových rájích, aby předešli zdanění u úřadů vlastních států.

     

    Dokumenty získal z anonymního zdroje německý deník Süddeutsche Zeitung, který je sdílel s Mezinárodním sdružením investigativních novinářů (ICIJ) a s více než stovkou médií v 78 zemích. Podle britského deníku The Guardian jde o únik většího množství dokumentů, než v roce 2010 zveřejnil portál Wikileaks či před třemi lety spolupracovník amerických tajných služeb Edward Snowden. Novináři je analyzovali a ověřovali více než rok.

     

    Na projektu se z ČR podílelo České centrum pro investigativní žurnalistiku. Podle něj se k českým klientům firmy vztahuje přes 250 tisíc dokumentů. Jde o právní dokumenty jako zakládací listiny, akcie a certifikáty, stejně jako o e-mailovou komunikaci nebo komentáře ke smlouvám. Čechů, kteří drží akcie jedné nebo více offshoreových firem zřízených společností Mossack Fonseca, je údajně 283. (Offshore společností se nazývá firma založená právě v daňových rájích – pozn. red.)

    Obří únik dat odhalil stovky známých osobností. Offshoreové firmy ale nejsou vždy nelegální. Data unikla z panamské právní firmy Mossack Fonseca. Obří únik dat odhalil stovky známých osobností. Offshoreové firmy ale nejsou vždy nelegální. Data unikla z panamské právní firmy Mossack Fonseca. | EPA

  • 2.Je to nezákonné?

    Zakládání offshoreových společností či působení politiků v jejich vedeních ale samo o sobě nemusí být nezákonné. Záleží na právní úpravě dané země, jak na věc pohlíží. Politici například mohli porušit zákon, když nepravdivě informovali o svém majetku.

     

    Zakládání offshoreových firem v takzvaných daňových rájích se využívá ke snížení daňové zátěže, což někde může být také nezákonné.

    Obří únik dat odhalil stovky známých osobností. Offshoreové firmy ale nejsou vždy nelegální. Data unikla z panamské právní firmy Mossack Fonseca. Obří únik dat odhalil stovky známých osobností. Offshoreové firmy ale nejsou vždy nelegální. Data unikla z panamské právní firmy Mossack Fonseca. | EPA

  • 3.V podezření jsou i Putinovi lidé

    Mezi stovkami osob a firem, kterým Mossack Fonseca údajně pomáhala v uplynulých letech obcházet daňové zákony, je i řada světových politiků.

     

    Materiály hovoří o masivních převodech ve výši dvou miliard dolarů (47 miliard korun) lidmi z blízkého okolí ruského prezidenta Vladimira Putina.

     

    Dokumenty rovněž popisují schéma masivního praní špinavých peněz, na němž se údajně podílí ruská banka Rossija a prý sahá až k Putinovi. Peníze z banky mají být vyváděny do offshoreových společností, z nichž několik vlastní Putinův blízký přítel, violoncellista Sejgej Roldugin. Ten si oficiálně vydělává stovky milionů dolarů, podle dokumentů panamské společnosti je však pouze nastrčenou figurou „chránící identitu a soukromí skutečného vlastníka profitujícího z firmy“.

     

    V Rusku ale vyvolaly informace o podezřelých machinacích Putinových přátel jen zdrženlivé reakce a prezidentův mluvčí řekl, že skandál je podle něj „informačním útokem“ s cílem ruského prezidenta poškodit.

    Putinovi blízcí jsou do skandálu zapojeni. Putinovi blízcí jsou do skandálu zapojeni. | Blesk fotomontáž

  • 4.Machinoval prý také Porošenko či islandský premiér

    Ukrajinský prezident Petro Porošenko mohl porušit zákon tím, že neoznámil majetek ani příjmy v zahraničí a mohl se dopustit daňových úniků. Jenže úřady mohou vyšetřovat jen bývalé prezidenty, takže Porošenka ne.

     

    Dokumenty zmiňují i offshoreové společnosti s vazbami na rodinu čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, který nedávno navštívil Českou republiku.

     

    Vážná je situace na Islandu. Roste tam tlak na premiéra Davída Gunnlaugssona, aby podal demisi. Prostřednictvím offshoreové společnosti prý zatajil milionové investice do bank ve své zemi.

     

    Mezi klienty firmy Mossack Fonseca jsou či byli také bývalý venezuelský prezident Hugo Chávez, egyptský exprezident Husní Mubarak, současný předseda brazilské Poslanecké sněmovny Eduardo Cunha, ázerbájdžánský prezident Ilham Alijev, marocký král Muhammad VI., mexický prezident Enrique Peña Nieto či exprezidenti Argentiny Néstor Kirchner a Cristina Fernándezová Kirchnerová.

    Ukrajinský prezident Petro Porošenko Ukrajinský prezident Petro Porošenko | Twitter

  • 5.Skandál dostihl i celebrity – Messiho či Jackieho Chana

    Mezi klienty poradenské společnosti figuruje i fotbalista Lionel Messi, hvězda FC Barcelona, který již čelí obvinění za nepřiznané čtyři miliony eur z let 2007 až 2009.

     

    Podle listu El Mundo z dokumentů Panama Papers také vyplývá, že daním se přes firmu na Britských Panenských ostrovech vyhýbali i španělský režisér Pedro Almodóvar se svým bratrem Agustínem.

     

    Panama Papers také odhalily, že slavný holywoodský herec Jackie Chan je akcionářem šesti společností se sídlem na Panenských ostrovech, považovaných za jeden z daňových rájů.

    Lionel Messi v uplynulé sezoně 2011/2012 s Barcelonou díru do světa neudělal: Neuspěl v Champions League ani španělské lize. Lionel Messi v uplynulé sezoně 2011/2012 s Barcelonou díru do světa neudělal: Neuspěl v Champions League ani španělské lize. | Profimedia.cz

  • 6.V dokumentech figurují také Češi: Krejčíř či Kellner

    Téměř 300 Čechů se objevuje v dokumentech Panama Papers. Nejčastěji schovávají své firmy na Seychely, kde pro ně Mossack Fonseca založila přes 800 firem. „Následují Britské Panenské ostrovy, Bahamy, pacifický ostrov Niue, Panama nebo ostrov Samoa,“ uvedla za České centrum pro investigativní žurnalistiku Pavla Holcová.

     

    V databázi Panama Papers má nejbohatší Čech Petr Kellner se ženou několik firem na Britských Panenských ostrovech, miliardář Daniel Křetínský podle centra vlastní firmu na Panenských ostrovech.

     

    Čeští miliardáři ale tvrdí, že nelegálně nepodnikali. „Křetínský nevyužívá a nikdy nevyužíval jakýchkoliv panamských ani jiných anonymních struktur k zakrývání skutečného vlastnictví společností. Rovněž nevyužíval ani nevyužívá nelegální nebo neetické postupy v daňovém plánovaní,“ sdělil mluvčí Evropského průmyslového holdingu, který Křetínský spoluvlastní.

     

    Společnost Wonderful Yacht Holdings Ltd, jejímž vlastníkem Křetínský je, je registrována na Britských Panenských ostrovech. Jejím jediným účelem je podle mluvčího vlastnictví plavidla katamaránu, který jeho původní vlastník prodával ne jako aktivum, ale právě spolu s touto společností, již na BVI založili výhradně za účelem vlastnictví této lodě. Celé vyjádření najdete zde.

     

    „Manželé Kellnerovi mají na Britských Panenských ostrovech majetek a podnikatelské aktivity (převážně nemovitosti) pocházející z období, kdy tam dlouhodobě pobývali. Tento majetek je tedy logicky spravován společnostmi, které byly založeny a fungují na Britských Panenských ostrovech,“ uvedla skupina PPF, jejíž většinu Kellner vlastní.

     

    Dokumenty zmiňují i Radovana Krejčíře, který byl nedávno v Jihoafrické republice odsouzen mimo jiné za pokus o vraždu na 35 let. „V databázi Panama Papers lze najít e-mailovou výměnu z roku 1998, kdy si Krejčíř vyvedl peníze z vlastní firmy Corado Holding do své druhé firmy na Britských Panenských ostrovech se jménem Ducane Finance. Přestože se případem podezřelé transakce zabývala policie, soud na ní neshledal nic, co by porušovalo zákon,“ uvádí tisková zpráva centra.

    Radovan Krejčíř Radovan Krejčíř | Profimedia

  • 7.Začalo vyšetřování – ve světě i v Česku

    Skandál spojený s odhalením rozsáhlé sítě firem v daňových rájích nabral v řadě zemí světa obrovské rozměry a příslušné úřady už mnohde zahájily vyšetřování týkající se možných daňových úniků či dalších deliktů.

     

    Studovat data z Panama Papers bude i Generální finanční ředitelství spadající pod ministerstvo financí Andreje Babiše (ANO). Úřad o data požádal německé novináře. Podle informací ČT už navíc o prošetření požádal také ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) policii.

     

    „Zabýváme se všemi podněty, které se k nám dostávají, a tyhle vypadají rozhodně zajímavě, takže se je chystáme pochopitelně vyhodnocovat. Stejně jako tomu bylo v podobných případech s daty ze Švýcarska nebo Lucemburska,“ řekl portálu IHNED.cz vedoucí oddělení mezinárodního zdaňování Vítězslav Kapoun.

     

    Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a šéf resortu financí Andrej Babiš (ANO) Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a šéf resortu financí Andrej Babiš (ANO) | Blesk - Ladislav Křivan a Jarmila Hluchá a Reuters

tymitaky ( 5. dubna 2016 15:20 )

Pleskouni musí počkat, až to někdo jiný zjistí, potom to opíší a udělají 26-ti dílný seriál.

rumungro ( 5. dubna 2016 13:34 )

Jestli tam jsou amíci ? Jestli ne,tak jsou tam senátoři i s Opem.

rumungro ( 5. dubna 2016 13:25 )

Se vší parádou dostal na krk zvonec a byl odvlečen traktorem do kafilérky.

1pepan ( 5. dubna 2016 09:10 )

Je na seznamu i nějaký amík?

sairait ( 5. dubna 2016 08:35 )

všechny hovadiny jsou dobrý k tomu aby se odvrátila pozornost od invaze arabáčů do EU za dávkami a lenošením

Zobrazit celou diskusi