Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kauza Panama Papers: V Karibiku mám jen legální loď, říká Křetínský

Autor: red - 
4. dubna 2016
14:13

Kauza Panama Papers, v které unikly miliony dokumentů právní firmy Mossack Fonsec, se údajně týká také 283 Čechů. V dokumentech je zmíněno i jméno majitele Energetického a Průmyslového Holdingu (EPH) Daniela Křetínského. Konglomerát vydal k této otázce oficiální prohlášení, které přinášíme v plné verzi.

Daniel Křetínský nevyužívá a nikdy nevyužíval jakýchkoliv panamských ani jiných anonymních struktur k zakrývání skutečného vlastnictví společností. Rovněž nevyužíval ani nevyužívá žádné nelegální nebo neetické postupy v oblasti daňového plánovaní. Jen na dani z příjmu za rok 2014 odvedly společnosti spoluovládané Danielem Křetínským více než 7 miliard korun a to v ČR, na Slovensku, v Německu a v ostatních státech EU. Na osobních daních z příjmů Daniel Křetínský jako fyzická osoba odvede za rok 2015 několik desítek milionů Kč, z toho velkou většinu v České republice. Vlastnická struktura EPH, EP Industries, Czech News Center a všech dalších společností je plně transparentní, u všech firem jsou jasně uveřejnění finální vlastníci. Daniel Křetínský nevlastní jiné firmy, než u kterých je jako skutečný vlastník veden, to znamená, že nevyužívá žádné trusty nebo netransparentní vlastnické struktury.

V médiích se v této souvislosti zmiňuje společnost Wonderful Yacht Holdings Ltd, jejímž vlastníkem Daniel Křetínský skutečně je. Tato společnost je registrována na Britských Panenských ostrovech (BVI) a jejím jediným účelem je vlastnictví katamaránu, který její původní vlastník prodával ne jako aktivum, ale právě spolu s touto společností, kterou na BVI založil výhradně za účelem vlastnictví zmiňované lodě. Loď se stále plaví pod vlajkou BVI. Jinými slovy, loď se mohla koupit pouze spolu s touto firmou. Tato transakce neměla absolutně žádné daňové implikace v ČR ani jinde. Tzn. nedošlo, ani nemohlo dojít k žádnému zkrácení daně, ani ke skrývání vlastnictví. Téměř všechny lodě se plaví pod vlajkou některého ze státu, který má rozvinutou námořní legislativu. Navíc tato loď tráví většinu času právě v Karibiku. Skutečnost, že vlastníkem firmy Wonderful Yacht Holdings Ltd je Daniel Křetínský, uvádíme v rámci všech antimonopolních řízení u českých i evropských antimonopolních úřadů.“

Daniel Křetínský je majitel vydavatelství CZECH NEWS CENTER, do kterého patří také portál Blesk.cz.

Karel ( 4. dubna 2016 16:40 )

Tak roční zisk společností pana Křetínského byl jen v Česku 45 mld Kč, ale Blesk pana Křetínského nám sdělil, kolik zaplatil na daních v České republice, na Slovensku, v Německu a v ostatních státech EU. Pan Křetínský by měl jasně říct, kolik měl pan Křetínský v České republice zisk a kolik pan Křetínský v České republice zaplatil daní. Tyto zmatené informace naznačují, že pan Křetínský je opravdu podvodník!

ingmarie ( 4. dubna 2016 15:06 )

Hmm , on má firmu kvůli katamaránu v Panamě. Nic chytřejšího ho v té rychlosti nenapadlo. Když má někdo cokoliv v Panamě , tak múže jít jen o drogy nebo odklon daní. Ovšem pan Křetínský se tam prohání na katamaránu, to je originální.

Zobrazit celou diskusi