Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vraždy, mučení, válečné zločiny: Srbský nacionalista Šešelj nic z toho podle soudu nespáchal

Autor: ČTK, mb - 
31. března 2016
14:07

Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY) dnes shledal srbského ultranacionalistu Vojislava Šešelje (61) nevinným ve všech devíti bodech obžaloby. Soudci dospěli k závěru, že nebyla dostatečně prokázána osobní zodpovědnost obžalovaného za zločiny spáchané v Bosně, v Chorvatsku a v srbské oblasti Vojvodině za válek v letech 1991–1995. Žalobci žádali trest 28 let vězení, tribunál ale nařídil Šešeljovo osvobození.

Tři body obžaloby se týkaly zločinů proti lidskosti a šest dalších porušení válečného práva nebo válečných zvyků.

Tyto trestné činy byly podle žalobců spojeny zejména s etnickými čistkami, které podle nich Šešelj podněcoval a podporoval. Šlo mimo jiné o vraždy, mučení, sexuální násilí a ničení majetku.

Šešelj nebyl vynášení verdiktu přítomen. Do Haagu se odmítl vrátit poté, co ho soudci v listopadu 2014 dočasně pustili do Bělehradu, aby podstoupil léčbu rakoviny. „Spím klidně jako dítě, nemám se svědomím žádný problém,“ napsal Vojislav Šešelj na Twitteru před dnešním vynesením rozsudku.

Už dříve řekl, že rozhodnutí haagského tribunálu ho nezajímá. Podle neoficiálních informací, které prý měl k dispozici, očekával uložení trestu 25 let vězení. Byl odhodlán odvolat se proti každému odsuzujícímu verdiktu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi