Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Karadžiče převezli do věznice v Haagu

Radovan Karadžić - změna je život...
Radovan Karadžić - změna je život...  (Autor: AFP)
Autor: ČTK - 
30. července 2008
08:03

VIDEO: Bývalý bosenskosrbský prezident Radovan Karadžić byl ve středu ráno dopraven do věznice, která je na předměstí Haagu Scheveningen.

Muže podezřelého ze zločinů proti lidskosti a válečných zločinů přivezlo ze Srbska do Nizozemska kolem 06:15 SELČ srbské vládní letadlo.


Video: Záznam převozu Radovana Karadžiće do Haagu


Srbská tajná služba dopadla třiašedesátiletého Karadžiče minulý týden. Ukrýval se před spravedlností od druhé poloviny 90. let. Očekává se, že do dvou dnů Karadžić předstoupí před Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY), kde vyslechne řadu obvinění z genocidy, zločinů proti lidskosti a porušování ženevských konvencí, jichž se údajně dopustil během občanské války v Bosně.

Měl by se zodpovídat mimo jiné i z podílu na masakru 8000 bosenských Muslimů ve východobosenské Srebrenici v roce 1995. Tento zločin je označován za největší masakr civilistů v Evropě od druhé světové války.

Srbské úřady vydaly Karadžiče mezinárodní spravedlnosti v noci na středu. Srbská agentura Beta uvedla, že ministryně spravedlnosti Snežana Malovičová tak rozhodla v souladu se zákonem definujícím spolupráci balkánské země a ICTY. Vydání Karadžiče do Haagu má klíčový význam pro těsnější vztahy mezi Bělehradem a Evropskou unií. Jeho dopadení a vydání je považováno za jasný prozápadní signál nové srbské vlády, která se ujala úřadu začátkem tohoto měsíce.

Karadžičův právní tým se snažil vydání co nejvíce oddálit protahováním odvolací procedury, a to i s vědomím, že předání mandanta do Haagu se nepodaří zabránit. (více zde)

Soud s Karadžičem začne podle agentury AP nejspíš za několik měsíců a potrvá pravděpodobně několik let.