Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Večerní róby vs. treková výstroj: Zakladatel Mezinárodního festivalu outdoorových filmů Kráčalík na chatu

1. října 2018
09:10

Když se řekne filmový festival, většina z nás si nejspíše představí červený koberec u karlovarského Thermalu s hvězdami v  nádherných róbách. Mezinárodní festival outdoorových filmů (MFOF), který začíná 5.října si na pozlátko tradičních filmových festivalů  nepotrpí. Jeho účastníci i hosté totiž preferují spíš  batůžky a trekovou výstroj. O obdivuhodných sportovcích bude  v pondělí 1. října ve 12,00 na Blesk.cz chatovat  zakladatel, hlavní organizátor a ředitel unikátního festivalu Jiří  Kráčalík (64), sám cestovatel, fotograf , filmař a alpinista, který má za sebou výstup na více než 200 „kopců“ a nedávno o lidech, kteří propadli adrenalinovým outdoorovým sportům publikoval obrázkovou knihu Drama před objektivem.

Online chat
Co to jsou outdoorové sporty? Skoro všechny sporty se přece dají provozovat venku? (Alena H.)
Dobrý den, dobrá otázka, kterou dostaváme často:). Outdoorové sporty jsou sporty, které prakticky jen odehrávají v přírodě, horách, na vodě, ve vzduchu a jsou to většinou sporty dobrodružného charakteru. Není to třeba Atletika, kde se taktéž běhá na hřišti venku.Snad to takto stačí.
Co jste původní profesí? Jak se z Vás stal specialista na dobroružné cestování?(B.S.)
Dobrý den, já nejsem specialista na dobrodružné cestování. Neživím se jen cestováním, ale řadou věcí s tím spojených, jako pořádání festivalu. Různých akcí jako je 25. ročníku Horobálu a Srazu cestovatelů v Frenštátě. Pořádáním multimediálních cestovatelských pořadů po celé ČR, kde si mě pozvou:). Atd. Moje původní profese je reprodukční grafik - obor v polygrafii, který už je dnes vytěsněn nastupující novou technologií. Studoval jsem sociologii kulturního umění.
Kam jste vy sám dorazil z Česka nejdál?(Johny)
Dobrý den, nemám to přesně na km zpočtené, ale pro orientaci Kamčatka, Ekvádor, Namibie, Argentina.
Kdybych si měla vybrat z fetivalu jen jednu akci, na kterou mám jít?(Marek)
Asi na zahájení festivalu, kde je bohatý kulturní program a promítají se i zájímavé filmy.
Kdo bude z vašeho hlediska nejzajímavějším hostem letošního ročníku festivalu outdoorových filmů?(Alena H)
Dobrý den, Jiří Soukup a bude to pecka! Nenechte si to ujít jak v Ostravě na zahájení, tak v Praze na zakončení.
Co to je dvěstě kopců? Máte na mysli hory jako Petřín nebo jako Mont Blanc?(Ivan Hrozný)
Dobrý den, to je dobrá otázka! Na Mont Blancu jsem byl 2x a na Petřině taky pouze 2x:), ale vážně myslím tím opravdové hory a velehory jako nejvyšší hory a nejznámější hory a velehory v jednotlivých pohořích Alp. Samozřejmě hory Balkánu, hory v Africe, zejména v Asii - třeba na Kavkaze jsem vylezl na asi 13 vrcholů 3 nebo 4 tisícovek včetně Elbrusu. Atd. atd.
Pane Kráčalíku, kdo je hlavní sponzor vaseho festivalu, kde shanite finance?(Milena)
Dobrý den, v letošním roce je generální sponzor Skupina ČEZ. Bez ČEZu by festival nemohl existovat v takovém rozsahu jaký má. Jednotliví spolupořadatelé platí vstupní poplatky a snažíme se neustále rozšiřovat!
Jeste jeden dotaz... Které výslapy řadíte do top 5(Kuba)
Je to těžké odpovědět jelikož jsem vystoupil ve svém životě na více než 200 hor a velehor v zahraničí mimo Slovensko. Všude je krásně! Všude jsou zážitky! Mezi pěkné výstupy řadím nejvyšší vrchol Islandu. Matterhorn, Mera Peak v Himalájích, Tre Cime di Lavaredo v Dolomitech, Mont Keňa, ale krásné výstpy jsou i v Žďárských vrších, Velké Fatře, atd.
Dobrý den, jaký byl váš nejhorší a zážitek z hor? Bál jste se nekdy o život? (Kuba)
Dobrý den, ano, dostal jsem se v životě několikrát do svízelných situací ve velehorách. Nejhorší bylo když jsme díky počasí tzv. Vianta Blanco uvízli na 5 dní v 6000m v šílené vichřici a sněžení při výstupu na nejvyšší horu Ameriky - Aconcagua.
Dobrý den, pane Kráčalíku, v jakém věku můžeme začít s lezením, abychom se výkonnostně měli šanci dostat do skal? Přibližně od jaké úrovně na umělé stěně budeme zvládat lezení v přírodě? Děkuji za odpověď(Martin)
Dobrý den, v dnešní době začínají adepti na sportovní lezení už v ranném věku s rodiči. I na stěnach vidíme už předškolní děti. Je si třeba uvědomit, že lezení na stěně je úplně něco jiného než na cvičných skalách, nebo v horách. Tam hraje navíc rozdíl v objektivním nebezpečí počasí, únava, je to samozřejmě více nebezpečné. Cvičné stěny jsou bezpečné a je to dobrý základ.

Zobrazit celou diskusi