Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Dalibor s Jurajem bez kyslíku přeletěli na křídle nad K2, jeho parťák zemřel při banální nehodě! Život je nejistý podnik říká dobrodruh

Autor: ds - 
13. září 2018
11:31

Není mnoho horolezců, kteří zdolali lezecky nejnáročnější horu světa K2. Ale ještě mnohem míň je lidí, kteří nad ní létali na paraglidingovém křídle. Vlastně patrně byli jen  dva – Čech Dalibor Carbol (41) a Slovák Juraj Kleja (†38) .

Během čtyř dnů nalétali mezi nejvyššími horami na světě 450 kilometrů  a vytvořili světový rekord v letu na tomto druhu padákového kluzáku bez kyslíku. Jak  ale říká Dalibor Carbol: „Nemohli jsme ale mít s sebou žádného komisaře, který by to  potvrdil.“ Carbol totiž podobné lety absolvuje bez pozemní podpory, na křídle si veze  i spacáky a základní potraviny k přežití.

Běžte!, přikázal velitel

Najít vhodné místo, kde let nad horami ukončit, bylo přitom mnohdy těžší než doletět  do  největších výšek. U K2 například chtěli přistát, ale ztratili se, museli letět zpátky  a přistáli u místní vojenské posádky. Tím ovšem jejich dobrodružství nekončilo. Vojákům se  totiž  jejich přistání  vůbec nelíbilo.

"Nejdříve nás zatáhli do takové zemljanky. Byli jsme dehydrovaní a šíleně unavení výškou; při letu jsme vlivem stoupavých proudů měnili asi dvacetkrát za ten den výšku z tři a půl tisíce do sedmi," vzpomíná Carbol v nové knize Jiřího Kráčalíka  Drama před objektivem. „Vojáci nám dali najíst, napít a už nás hnali: Musíte rychle pryč, protože, jestli tady budete ještě chviličku, tak to bude velký průser.“

Oba borci vysvětlovali, že jsou totálně vyčerpáni, ale to nepomohlo. Sám velitel je hnal a nutil je po jejich výkonu běžet pryč, i když oni namítali, že se slabostí mohou jen belhat. Naštěstí i tuto zkoušku přežili.


Zahynul při nehodě

Navzdory těmto dramatickým zážitkům Carbol nepovažuje let  na K2 za své nejtěžší letecké dobrodružství. „Ještě náročnější byla expedice příští rok, kdy jsme doletěli  k druhé nejvyšší hoře pohoří Thian Shan – Chan Tegri,“ vysvětluje Dalibor. I tato  expedice skončila úspěšně.

Juraj Kleja však ve stejném roce zahynul při banální autonehodě. Bylo krátce před Vánoci.. "S Ďurem jsme si řekli tolik věcí a zažili tolik dobrodružství, že by to stačilo na několik naplněných životů. Byl to skutečný přítel. Výjimečný člověk. A o smrti jsme se bavili úplně přirozeně. Kdyby teď mohl, řekl by: „No, a je to!“, usmáli bychom se, podali si ruku a já bych dodal: „Uvidíme se…“. Ale hry na „coby – kdyby“ jsme nikdy moc nehráli. On to neřekl a já nevěřím tomu, že se uvidíme. Zní to možná tvrdě, ale píšu to proto, abychom si společně vážili každého dne, každé krásné chvíle. Protože život je docela nejistý podnik. Ďuro žil naplno a jsem si jistý, že v mnoha lidech nechal nesmazatelnou stopu. Takovou, jakou jen může zanechat vtipný, hrdý a poctivý člověk," věnoval Dalibor svému parťákovi vzpomínku na svých webových stránkách. 

Dalibor Carbol se dnes věnuje létán na  paraglidingu profesionálně – v Beskydech má pro paraglidisty  unikátní školu, podílí se na vývoji nových konstrukcí paraglidingového vybavení a pořádá sportovní akce. V pátek ve 12,00 přivítáme  Dalibora Carbola na chatu Blesku. Otázky mu můžete posílat již nyní ZDE >>>

Video:Tomasz Mackiewicz našel smrt na své milované Nanga Parbat. Na videu jeho expedice v roce 2013


 

Zobrazit celou diskusi