Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Prokletí Elisabeth: Při horolezectví s ní zemřel Martin (†41) i Tom (†43), jehož mrtvolu našel Bém

Autor: shp - 
2. září 2018
05:00

Jak se zdá, francouzskou horolezkyni Elisabeth Revol (37) stíhá prokletí. Již druhý její parťák, se kterým se snažila zdolat vysokou a nebezpečnou horu, zemřel. Při výstupu na osmitisícovku Nanga Parbat letos zahynul Tomasz Mackiewicz (†43), jehož mrtvolu našel exprimátor Prahy Pavel Bém (55) se svou výpravou. Již před devíti lety zahynul další kolega Elisabeth – Čech Martin Minařík (†41), se kterým se vydala na Annapurnu.

Elisabeth a Tomasz se vydali na Nanga Parbat (8125 m n. m.) v zimě, kdy jsou podmínky pro její zdolání mnohem obtížnější, ale povolení k výstupu na ni je o mnoho levnější. Na vrchol společně vyšplhali 25. ledna 2018. Cestou nazpět však došlo k tragédii. Počasí se náhle zhoršilo a Tomaszovi se udělalo špatně.

Projevila se u něj sněžná slepota – kvůli bolestem nebyl schopný otevřít oči. K tomu ho sužovaly silné omrzliny a edém na plicích. Elisabeth ho musela nuceně ve výšce kolem 7250 m opustit. Vyslala SOS signál a svého kolegu zanechala na místě co nejvíce chráněném proti větru.

Sama při sestupu málem zemřela. Život jí zachránili čtyři horolezci z Polska, kteří se pro ni vydali. Našli ji ve výšce 6800 metrů s omrzlinami na rukách i nohách. Podařilo se jim však horolezkyni snést z hory. „Nechala jsem Toma nahoře a teď s tím budu muset žít,“ naříká teď Elisabeth. Dodává však, že nebýt Pákistánců, mohl ještě žít.

Cenu za záchranu horolezce totiž zvedli z v přepočtu 330 na 880 tisíc Kč a poté požadovali, aby nejdříve dostali zaplaceno. „Mám v sobě obrovský vztek,“ hřmí Elisabeth. Francouzka proto požádala českou skupinu, která se sem vydala na konci července, aby se Tomasze pokusili najít. Pákistánci ho prohlásili za mrtvého v březnu.

Požádala nás, abychom se pokusili najít stan, ve kterém by Tomek měl být. Eli nám dala všechny rady a popis místa, kde ho naposledy viděla,“ popsal jeden z českých lezců Pavel Burda. „Vidět z něj byla jen špička...“ Tolik to s nimi zamávalo, že jej nakonec ani neotevřeli. „Emočně to byl strašně těžký okamžik,“ dodal Burda. Součástí této skupiny byl i Pavel Bém, který horolezectví holduje.

Nejde přitom o první tragédii, kterou Elisabeth zažila. Jak se zdá, smrt doprovází její výstupy často. V roce 2009 došlo při výstupu na Annapurnu (8 091 m n. m.) k úmrtí jiného horolezce – Čecha Martina Minaříka (†41). Scénář byl i tehdy podobný. Martin nemohl ve výšce asi 7 tisíc metrů pokračovat  a Francouzka ho musela na místě zanechat.

Měl příliš omrzlé prsty na nohách na to, aby se mohl pohybovat. Jeho poslední zpráva zněla: „Pomalu se posunujeme dolů, sílu prošlapávat stopu má jen Eli. Strmé srázy odjišťujeme, tak jsme slezli celý Rock Noir. Jde to velmi pomalu,“ Tehdy se psal 20. duben 2009. Po Martinovi, který zdolal sedm osmitisícovek, zůstaly děti Anička a Davídek.

kradu ( 3. září 2018 15:04 )

proč tam bem taky nezdechnul sakra

naidka ( 2. září 2018 16:21 )

Bém žádného mrtvého horolezce nenašel. Viděl jen špičku stanu, zapadlého ve sněhu, klidně v něm mohl být třeba yetti.

pupak_1 ( 2. září 2018 15:53 )

 S tou bych nešel ani na Říp.

kakamilek ( 2. září 2018 15:04 )

 Černá vdova...tak nyní by mohla absolvovat výstup s Bémem

montevideo ( 2. září 2018 13:30 )

Černá vdova.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání