Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Exprimátor Bém na Nanga Parbat našel stan s mrtvým kolegou: Jeho zoufalá žena ho tam musela nechat

Autor: so - 
31. srpna 2018
05:03

Na konci července šest českých horolezců včetně exprimátora Prahy Pavla Béma (55) zažívalo tsunami radosti, když vystoupali na osmitisícovku Nanga Parbat. Po cestě dolů navíc splnili slib, který dali francouzské kolegyni Elisabeth Revol, a nalezli tělo jejího parťáka Tomasze Mackiewicze (†43).

Elitní polský alpinista po zimním výstupu na 8125 m vysokou horu nezvládl sestup, zradilo ho zdraví (mj. dostal i sněžnou slepotu) a Revol ho musela ve výšce kolem 7250 m opustit... „Požádala nás, abychom se pokusili najít stan, ve kterém by Tomek měl být. Eli nám dala všechny rady a popis místa, kde ho naposledy viděla,“ popsal jeden z českých lezců Pavel Burda.

Její informace byly natolik přesné, že už cestou k vrcholu nalezli asi patnáct či dvacet metrů od trasy sněhem a ledem zavátý stan. „Vidět z něj byla jen špička...“ Tolik to s nimi zamávalo, že jej nakonec ani neotevřeli. „Emočně to byl strašně těžký okamžik,“ popsal Burda.

„Nikdo z nás sice Tomka neznal osobně, jeho příběh je však do této hory zapsán natrvalo. Mohli jsme mírně odkopat sníh a pokusit se podívat se dovnitř, ale zasekli jsme se. Opravdu poslední věc, kterou chcete vidět, když bojujete s tak krutou horou, je mrtvola. Nebylo by to dobré pro naši psychiku, která už tak byla na hranici únosnosti,“ vysvětloval Burda polské televizi.

VIDEO: Rodina se rozloučila s horolezcem Štrbou

moudivlacek ( 31. srpna 2018 10:28 )

no a to právě závislák na fetu bude asi těžko, že. Jel v tom s Janouškem - asi aby zvládnul to tunelování veřejných zakázek.

majojo ( 31. srpna 2018 10:19 )

Kdyby se pan doktor Bém věnoval spíše lezení po horách než lezení do zadele kdejakému lobbiosovi,mohl mít větší morální i lidský kredit. Takhle má vostudu, ale prachy, takže si plní své sny. Dobře, že mu to nevyšlo s tou olympiádou. To bysme byli teprv v perdeli.

moudivlacek ( 31. srpna 2018 09:59 )

Bém jakživo na žádný osmitisícovce nebyl. Vždycky se musel zašít, aby se vyléčil ze závislosti na koksu.

zkzkz ( 31. srpna 2018 09:12 )

1917 ( 31. srpna 2018 09:10 )

Škoda že tam nezůstal ten malý zm-rd. Alespoň nějaká spravedlnost by byla!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání