Online chat
Jaké jsou najčastější dotazy zahraničních návštěvníků před cestou do Česka?(Budik)
Nejčastěji se ptají na doprovodný program, koncerty, ubytování, vstup na Mistrovství Evropy v Muaythai a na tipy na výlety po Praze i okolí. A samozřejmě, jestli je pravda, že v Čechách jsou nejkrásnější ženy a nejlepší pivo. Hrdě odpovídáme, že ano.
Kolik motorek tedy může maximálně jet spanilku?(Míša Borovice)
Celkem 4000.
Kolik motorek H-D se vlastně v Česku ročně prodá a kdo si hlavně kupuje?(Honza Brož)
Ročně se prodá více než 500 nových motocyklů. Kupují je mladí, staří, muži i ženy. Bohatí i ti, kteří na vysněný motocykl šetří 20 let.
Dobrý den, jak je možné, že tuto akci, která na několik dnů paralyzuje Prahu, město povolilo? Děkuji za odpověď(Milan K.)
U takových akcí se vždy zvažují pro a proti. Oslavy výročí Harley-Davidson jsou natolik prestižní akcí, že o ní jednotlivá města a regiony naopak bojovaly. Zájem Prahy a Středočeského kraje a záštity z ministestev pro místní rozvoj a kultury byly jedním z důvodů, proč Praha zvítězila. Navíc podle studie KPMG přinese akce do veřejných rozpočtů 550 mil. Kč.
Muže na té motorce jezdit i vycomingoutovany gay?(Jakub C.)
Jasně. Jak jsme zmiňovali, nikoho nekádrujeme. All for freedom, freedom for all.
Na jaké největší vzdálenosti se na takové velký srazy běžně jezdí "po ose"? A když není možné jet na mašině, třeba z Ameriky, nebo arabského světa, na kolik stojí přeprava stroje? (Pedro)
Po ose zatím největší vzdálenost urazí skupinka jezdců z Novosibirsku. Přeprava strojů přes oceán stojí v řádu desítek tisíc korun, ale většina těchto jezdců se snaží si stroj půjčit přímo v Evropě. Jezdci z Fiji, Austrálie, Thajska, Brazílie, Portorika a dalších exotických zemí ale většinou jen přiletí, užijí si oslavy a krásy Prahy a Čech jako běžní turisté.
Mají na podobné srazy zákaz vstupu členové nechvalně proslulých motorkářských gangů? (Viktor Kosek)
Harley-Davidson nikoho nekádruje. Neřešíme pohlaví, politickou nebo náboženskou příslušnost ani věk. Každý, komu je naše značka sympatická, je vítán.
Bourá se taky na srazech? Vždyť v takovým konvoji to musí být maso!(Angie Farkašová)
Maso to není, většina účastníků má s jízdou ve skupině zkušenosti. Pokud se dodržují základní pravidla, je to spíš celoživotní zážitek. Občas se samozřejmě někdo s někým ťukne, ale vážných nehod je naprosté minimum.
V jaké formě se aktuálně Buakaw nachází? Sledoval jsem ho, když zápasil v K1, a to byl vždycky rachot!!! Zápasí ještě? A má proti němu Krčmář vůbec šanci? (Kikina)
Ano, stále zápasí. Rozjel vlastní zápasnickou tour po světě a Praha je po Hongkongu druhou zastávkou. Krčmář bude skvěle připraven a ve světě bojových sportů je možné všechno. My Michalovi budeme fandit!
Budou harleye do budoucna dražší, když Trump zavedl cla na ocel a hliník? (Ekonom)
Jako každé zahraniční zboží je i Harley-Davidson v čase dražší a levnější. Cenu ovlivňují nejen cla, ale především kurzy měn. Určitě nebudou naše stroje tak drahé, jako když stál americký dolar 40 Kč.
Harley je můj sen, bude možné se na něm na vaší akci třeba jen svézt, třeba s instruktorem? (Paul Pohl )
Bude možné se svézt v rámci organizovaných demojízd. Ti, kteří ještě nikdy nejeli a třeba ani nemají řidičák, si mohou jízdu vyzkoušet na trenažeru.
Bude možné koupit na místě některou z vystavovaných přestaveb? (Joe)
Jednu určitě. Přestavba Harley-Davidson Fatbob v army stylu bude vydražena a výtěžek poputuje na naše válečné veterány.
Prý u vás vystupuje Marpo - kdy přesně? A mohu přijít jen na něho? Ke můžu koupit lístky, jestli ještě jsou? (Kadlecová Karolína)
Marpo bude vystupovat na hlavní stage v sobotu 7. 7. večer. Můžeš si koupit jednodenní lístek za 380 Kč, ale určitě přijď dříve a věř, že tě bude bavit i spousta dalších věcí!
Přijedou i Hells Angels a Outlaws MC? (-olo-)
MC kluby jsou součástí motoscény a jejich zástupci jsou k vidění i na oficiálních Harley-Davidson akcích. Na podobných akcích neeviduje Harley-Davidson žádné konflikty mezi členy jednotlivých klubů. Dominantním klubem na oslavách bude oficiální klub, zřizovaný přímo Harley-Davidson Company, HOG, který slaví 35 let.
Co se bude na Výstavišti pít?(Radko)
Voda, Kofola, Staropramen alko i nealko, Jack Daniels, Redbull a Becherovka. Staropramen přišel se speciální H-D edicí nealkoholického piva.
Jak bude zajištěná bezpečnost zaparkovaných motorek?(Kaše)
Námi provozovaná parkoviště budou zabezpečena ostrahou.
Dobrý den, do kterých míst mimo Prahu si myslíte, že se motorkáři pojedou nejčastěji podívat? Karlštejn? Kutná hora? Díky za odpověď.(Standa Starý)
Vytipovali jsme celkem 10 tras po celém Středočeském kraji. Ke každé jsme natočili video s upoutávkou na nejzajímavější místa a atrakce. Byli bychom rádi, aby se účastníci podívali právě i na místa, která nejsou na prvních stránkách turistických průvodců.
Bude možné se k vašim konvojům nebo spanilým jízdám běžně připojit? A třeba i na japonské motorce? (Ludvík Rádlo)
Japonská motorka není problém. Problémem je spíše množství motocyklů, které mají zájem se spanilé jízdy zúčastnit. Povolený je pouze limitovaný počet motocyklů, a proto se místa ve spanilé jízdě losovala.
Proč padla volba na Holešovice, a ne Letňany? Dělat takhle masivní akci takřka v centru metropole mi nepřijde moc ohleduplné vůči obyvatelům Prahy.(Luský Jan)
Akce podobného rozsahu se konají v centrech měst jako je Barcelona, Hamburk, Vídeň či Řím zcela běžně. Chápeme, že pro určitou část obyvatel se jedná o zátěž, i z toho důvodu jsme volili termín státních svátků, kdy mnoho obyvatel vyráží mimo město na dovolenou. Zároveň jako poděkování za vstřícnost zveme všechny obyvatele Prahy 7 v neděli 8. 7. na oslavy zcela zdarma (trvalé bydliště v OP). Letňany nepřijdou zcela zkrátka, oslavy začínáme právě zde koncertem The Rolling Stones ve středu 4. července.
Dobrý den, docela jsem přemýšlel, jak bych asi zorganizoval parking pro tak obrovské množství strojů, jaké se sjede teď vám. Kde budou motorky stát? Je pravda, že na Letné? Budete využívat i podzemní garáže? A jak pak majitel svou motorku najde? To bude mít lístek jako v šatně s umístěním - sektor, řada apod.? (Petr Kaloun)
Existuje zvláštní pouto mezi každým majitelem a jeho strojem, díky kterému ho vždycky najde :-). Ale vážně, primární doporučení účastníkům je nechat motocykl zaparkovaný v hotelu. A to hlavně z toho důvodu, že přijeli do země s nejlepším pivem na světě a nulovou tolerancí na alkohol. Kdo přijede na motocyklu na Výstaviště nebo Letnou, se nemusí obávat, pomoc při parkování bude zajištěna.
Tolik lidí, kteří si určitě dají nějaké to pivo znamená slušné bezpečnostní riziko. Jak jste se připravovali s PČR a kdo bude zajišťovat pořádek přímo na místě?(Soňa Davidová)
Pořádek bude zajišťovat bezpečnostní služba a pořadatel. Spolupráce s Policií ČR a ostatními složkami IZS je do detailu naplánovaná a na její přípravě pracoval poslední rok bezpečnostní štáb, ve kterém byly veškeré tyto složky zastoupeny.
Jaký stroj sedláš ty osobně?(Monča)
Streetglide CVO 2018, Softail deuce 2003, Jawa 350 pérák.
Bude možné si na akci vyzkoušet nejnovější modelovou řadu H-D?(Petr Volek)
Ano, bude. Máme připraveno 60 strojů z letošní modelové řady. Každý, kdo přijde, si může stroje vyzkoušet. Stačí mít s sebou občanský a řidičský průkaz a vhodné oblečení a obutí.
Dobrý den, proč padla volba zrovna na Prahu?(Krejza)
Při výběru destinace pro celosvětové oslavy má Harley-Davidson Company tři základní podmínky. Vlastní kancelář v daném místě konání (v Praze sídlí zastoupení H-D pro střední a východní Evropu). Existující event (od roku 2013 organizujeme Prague Harley Days). Zároveň se musí jednat o ikonické místo, kterým Praha, potažmo Čechy, bezesporu jsou. Praha měla navíc dva silné argumenty - existenci nejstaršího H-D klubu na světě a jeho 90. výročí založení. Druhým je obrovská motocyklová tradice díky značkám Jawa a ČZ.
Už se ví, jak bude organizovaná doprava v okolí výstaviště? Jak se na výstaviště dostanou návštěvníci, kteří přijedou do Prahy autem? (Lada Vébrová, Litomyšl)
Doprava v okolí holešovického Výstaviště bude regulovaná a příjezd přímo k Výstavišti bude umožněný pouze motocyklům. Prosíme všechny návštěvníky, aby využili městskou hromadnou dopravu, především metro C, stanice Nádraží Holešovice. Automobily je možné nechat na odstavných parkovištích na okrajích Prahy.
Akci dotovala Praha a Střední Čechy, vrátí se jí vynaložené prostředky? (Vašek Pýcha)
Věříme, že několikanásobně. Ohlasy na více než roční kampaň jsou z celého světa. V tuto chvíli evidujeme účastníky ze 72 zemí. Mnoho z nich se těší, jak projedou některou z doporučených středočeských tras. Dle našich zkušeností se jezdci na místa podobných oslav pravidelně vrací, ať už s přáteli nebo s rodinami. Jsme přesvědčeni, že Středočeský kraj a samozřejmě i město Praha mají co turisticky nabídnout a naši hosté budou odjíždět s pocitem, že je potřeba se vrátit a objevovat další krásy Čech.
Budete rozlišovat, když někdo přijede na Harleyi nebo na jiné značce? A jaké budou výhody pro ty, kteří přijedou dříve?(Tomáš Hořina)
Žádné rozdíly mezi motocykly neděláme, naším sloganem je: "Je jedno, na čem přijedeš!" Ve čtvrtek v 10:00 Karen a Bill Davidsonovi slavnostně otevřou Výstaviště. Když dorazíte včas, zažijete slavnostní otevření a nezapomenutelný zážitek s rodinou Davidsonových.
Dobrý den, je v rámci oslav připraven i nějaký program pro rodiny, tedy i pro děti? Děkuji(Jakub Roth)
Ano, přímo na holešovickém Výstavišti bude připravena velká family zóna ve spolupráci se společností Mattel a dalšími partnery, která bude v provozu od 5. do 8. 7., v neděli 8. 7. je také připravený rodinný den se zvýhodněným vstupným (250 Kč za až dva dospělé a neomezený počet dětí).
KUDY POJEDOU A KDE BUDOU PARKOVAT.(MARCEL VILIS)
Spanilá jízda vyráží v sobotu 7. 7. v 10:00 z Letné, zastaví na Václavském náměstí, projede Žitnou, kolem Tančícího domu na nábřeží. Druhá zastávka bude následovat na Náměstí Jana Palacha, Chotkovými sady zpět na Letnou. Celkem vyrazí 4 vlny tak, aby měly mezi sebou rozestupy pro běžnou dopravu. Parkovací místa jsou zajištěna na holešovickém Výstavišti a na Letné, kde je dostatečná kapacita.