Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nechce v Praze ekonomické migranty, udivila senátorka za ANO. „Migroval“ i Babiš

Autor: ČTK, simao - 
27. září 2018
10:43

Prahu bez ekonomických migrantů. To prosazuje kandidátka za ANO do Senátu Eva Syková, rivalka Jiřího Drahoše na Praze 4. Za ekonomického, nebo spíše politického migranta se přitom v minulosti označil v ČT i sám Andrej Babiš. Syková však nyní na sociálních sítích vyvolala především údiv až pobouření lidí, kteří do Prahy „migrovali“ za prací z různých koutů republiky. Právě téma ekonomických migrantů přitom dnes řešil jeden ze sněmovních výborů - debatovalo se o kvótách, ale i povinných integračních kurzech.

Eva Syková je senátorkou již 6 let a ráda by v Senátu pokračovala i dál. Na Praze 4 jí však vyvstala těžká konkurence - mj. i v podobě rivala prezidenta Miloše Zemana z 2. kola prezidentské volby Jiřího Drahoše, který jde naplno do kontaktní kampaně a rozdává osobně letáčky i u vestibulů metra.

Senátorka naštvala stopkou pro migranty

Také Syková však tasila trumf. A sice body, které se chystá prosazovat. Dostupné bydlení pro mladé a seniory je koloritem voleb, zákazem vjezdu kamionů do Prahy lehce přitvrdila. Tenhle záměr ostatně Syková komentovala i v duelu Blesk Zpráv střetla s Jiřím Paroubkem

Ale zaujal především třetí slib: Prahu bez ekonomických migrantů. Na téma migrace se přitom Syková snaží oslovit voliče pravidelně, jiné z jejích předvolebních hesel je „Nechci v Praze 5000 uprchlíků“. Slovy o ekonomických migrantech však profesorka, sama rodačka z Rožmitálu pod Třemšínem, pobouřila.

„Vážení, určitě nejsem proti cizincům, kteří u nás pracují a legálně žijí, mají povolení k pobytu nebo pracovní povolení. Ty jsem naopak vždy podporovala a budu podporovat. Ti jsou u nás vítáni!“ reagovala Syková taktéž přes Twitter. 

Babiše pobavila narážka na ekonomického migranta

Syková, kadidující za ANO, tak hasila požár, kdy schytala řadu narážek i otázek. „Dobrý den, paní profesorko Syková, chci se zeptat, zda vám krom Židů, Ukrajinců, Rusů a Vietnamců v Praze vadí i Slováci a Slovenky. Děkuji,“ dotazoval se na Twitteru advokát Petr Němec.

Za ekonomického migranta ostatně v minulosti označili v ČT i samotného šéfa ANO Andreje Babiše. A to takřka v přesně před třemi lety v září 2015 v diskuzním pořadu Máte slovo, kdy Michal Berg ze Zelených pronesl: „Ekonomický migrant je i pan Babiš a kam to dotáhl.“ Tehdejší vicepremiér a ministr financí Babiš, který byl ve studiu také, reagoval slovy: „Má pravdu, ale jsem spíše politický migrant, utekl jsem před mečiarovcem, který mě vyhodil z práce.“

O ekonomických migrantech se však dnes jednalo i v Poslanecké sněmovně. A byla to rovněž rušná debata. Sněmovní bezpečnostní výbor dnes přerušil debatu o cizinecké novele, která by mimo jiné zavedla možnost kvót pro ekonomické migranty a povinné integrační kurzy. Poslanci dostali čas na předkládaní případných pozměňovacích návrhů.

Mimořádná víza při pohromách

Poslanec STAN Vít Rakušan avizoval, že u zaváděných mimořádných pracovních víz navrhne zrušit jejich časové omezení na rok. Lidé, kteří je získají, by měli navíc dostat sociální práva. Navrhovaný model mimořádných pracovních víz podle Rakušana redukuje cizince na pouhou pracovní sílu a vysloveně vylučuje, aby se tito cizinci v Česku integrovali.

Náměstek ministra zahraničí Martin Smolek namítal, že mimořádná pracovní víza by mohli získat pouze cizinci, kteří by se v Česku podíleli například na likvidaci následků přírodních pohrom. Rakušan ale oponoval, že smyslem opatření je podle vládního návrhu obecně reagovat „na aktuální potřebu nedostatku pracovníků na trhu práce“.

Video  Duel Paroubka a Sykové: O vypařených milionech a Babišovi  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Na ukrajinské pracovníky se zaměřil bývalý ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Podle jeho názoru by měli mít možnost vyřizovat si pracovní povolení přímo v Česku, když by přijeli jako turisté, nikoli už na Ukrajině. „Je to cesta, jak vypnout příjem organizovanému zločinu na ukrajinském území,“ uvedl Chovanec. Náměstek ministra vnitra Petr Mlsna namítal, že by nastalo „gigantické zatížení úřadů“.

Budou cizinci chodit povinně na integrační kurzy?

Integrační kurzy mají podle tvůrců zákona pomoci cizincům se orientovat v novém prostředí, seznámit je s právy a povinnostmi nebo s místními poměry a zvyklostmi a se základními hodnotami Česka a Evropské unie. Kurzy by se měly konat v Centrech na podporu integrace cizinců, které budou ve všech krajích. Nyní takové zařízení chybí ve středních Čechách. Náměstek Mlsna připustil výjimky z absolvování kurzů.

Kvóty pro ekonomické migranty by umožnily stanovit maximální počet žádostí o pobytová oprávnění za účelem zaměstnání, které by česká velvyslanectví směla v nejbližším roce přijmout. Případné zavedení kvót vláda zdůvodňuje přetížeností zastupitelských úřadů, které povolení vyřizují.

Plán má i Hamáček. Kvůli trestné činnosti cizinců

Za uplynulé roky se počet žádostí o pracovní pobyty ztrojnásobil. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) chce v novele pozměňovacím návrhem zkrátit na půl roku řízení o odnětí povolení k pobytu pro cizince, kteří by byli v Česku třikrát odsouzeni za úmyslný trestný čin. Nyní toto řízení trvá podle něho dva roky i déle.

Některé změny v zákoně jsou reakcí na unijní předpisy, které musí země přejímat. Členské země EU totiž musí do svých zákonů zavést směrnici, která se týká studia, výzkumu, au-pair nebo výměnných pobytů cizinců v těchto zemích. Novinkou například bude zavedení dlouhodobého pobytu za účelem hledání zaměstnání či zahájení podnikatelské činnosti.

fizlbabis ( 28. září 2018 20:53 )

Grafoman magormat s IQ houpacího koně nás tady opět zaplavuje svými bláboly. Magormate, běž raději rozdávat koblihy toho svého přivandrovalce, zloděje a podvodníka soudruha STBáka s krycím jménem Bureš!!!!!

marmat ( 28. září 2018 12:27 )

Jste oba schválně NEGRAMOTNÍ ??? Nečtete už vůbec n i c !!!

marmat ( 27. září 2018 19:03 )

Trollové níže...Než začnete COKOLIV komentovat....přečtěte si článek !!! Nejen titulek - Díky. Dozvíte se o co vůbec šlo a ušetříte si také posměch ostatních.

marmat ( 27. září 2018 18:46 )

tomik007: Musíte ovšem dodat TO hlavní .....: "ŘEKL POBAVENÝ PAN BABIŠ,VÍCE-PREMIÉR PANA SOBOTKY V POŘADU PANÍ JÍLKOVÉ V ROCE 2015 !!!" Tedy demagogický tomíčku před 3 lety !!!

marmat ( 27. září 2018 18:41 )

Neuvěřitelně prolhanej článek-naprosto vycucanej z prstu !!! KDO ho zaplatil!??? To co zde podsouvají panu Babišovi nebyla NIKDY pravda a pořad o který se autor tohoto paskvilu "opírá" je z r . 2015 !!! Ani špetka pravdy a to už je SKANDÁL !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa