Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Uprchlické kvóty jsou mrtvé. Poche vzkazuje: Budeme si vybírat, jak pomůžeme

Video se připravuje ...
Autor: Zuzana Štíchová - 
7. července 2018
06:45

Problém s uprchlíky má Evropská unie vyřešit dobrovolností jednotlivých členských států. Namísto přijímání migrantů tak bude Česko moci například pomoci finančně nebo vyslat své policisty či vojáky na vnější hranice. Že se debata v rámci EU ubírá nyní tímto směrem, potvrdil Blesk Zprávám europoslanec Miroslav Poche (ČSSD), který měl být ministrem zahraničí. Mrtvé jsou tak podle něj nejen povinné kvóty, ale také reforma azylové politiky známá jako Dublin IV.

Ochrana vnějších hranic, hot spoty v rámci zemí EU i tábory ve třetích zemích, například v Africe. Evropská debata kolem migrace už na první pohled působí jako zaseknutá gramofonová deska, podle europoslance Miroslava Pocheho to je ale jen zdání.

„Ta řešení pořád spějí k cíli, kterým je zastavení toho toku lidí. Rozdíl mezi rokem 2015 a 2018 je 95 procent. Tady se podařilo zastavit jak tu pozemní cestu přes Turecko a Řecko, tak se daří výrazně omezovat počty lidí, kteří přichází přes Středomoří. Že teď chceme opravdu radikálně zasáhnout v zemích severní Afriky, je správně,“ řekl Poche v rozhovoru pro Blesk Zprávy.

„Velkým problémem, a to je téma toho summitu, je druhotná migrace a pohyb lidí, kteří jsou registrováni. O tom je spor mezi Německem, Itálií a Rakouskem. Myslím, že se ho ale podaří vyřešit a nebude ohrožena Schengenská dohoda. To je pro Českou republiku klíčové,“ dodal europoslanec k závěrům Evropské rady, jejíž jednání málem skončilo minulý týden fiaskem.

Je důležité, že povinné kvóty na přerozdělování uprchlíků jsou už mrtvé, míní Poche. Stejně tak jako reforma azylového systému Dublin IV, kterou nyní hojně skloňují někteří čeští politici.

Poche: Nikdo nám nemůže nutit někoho, koho nechceme

„Kvóty jsou zapomenuty, stejně jako Dublin IV. Ani rakouské předsednictví nebude schopné dostat na program hlasování reformu azylové politiky,“ řekl Poche. A potvrdil také neoficiální informace, že debaty se v Unii už ubírají jiným směrem.

Solidarita v rámci migrace by totiž měla v budoucnu fungovat tak, že si každý stát vybere, jak přispěje. Česko by tak například nemuselo přijmout uprchlíky, ale financovalo by projekty ve třetích zemích a vysílalo policisty či vojáky na hranice EU. A to už stejně dělá.

„Kvóty jsou mrtvé dlouhodobě, ukázalo to i hlasování Evropského parlamentu o tzv. reformě Dublinu IV. To je to, co země Visegrádu chtěly, aby to byla dobrovolnost ať už ekonomická, personální nebo technická,“ zmínil zatím neúspěšný kandidát na ministra zahraničí. Že by pak uprchlíky vůbec nikdo nechtěl, toho se nebojí. „Jsou země, které nabízí výrazně vyšší míru solidarity, než země Visegrádu. Nikdo nám nemůže nutit, abychom přijímali někoho, koho Česko nechce,“ doplnil Poche.

EU založí fond pro inovace ve zbrojení. Potečou jím miliardy

Český europoslanec se také ujal role zpravodaje pro nápad EU, která chce vytvořit společný fond pro inovace ve zbrojení. „Ten fond má přispět k inovacím v rámci evropského zbrojního průmyslu. To know-how a znalosti, které z toho vyplynou, i práva, musí zůstat v Evropě. To je výrazné omezení například pro americký zbrojní průmysl,“ reagoval Poche pro Blesk Zprávy na otázku, zda se nebojí, že zbraně z Evropy zamíří mimo Evropu, třeba i do míst některých konfliků, například do Turecka.

„Nebude to směřovat k velkým zbrojním firmám, nadnárodním, ale především k malým a středním podnikům, které budou profitovat nejen ze vzájemné spolupráce, ale i ze sdílení zaměstnanců, sdílení tvůrců těch systémů. Pro Česko například je to významná oblast v dronech, je tam samozřejmě i L-39 (česká stíhačka, pozn. red.),“ doplnil člen ČSSD. Ve fondu by na první dva roky mělo být 13 miliard korun, později ale výrazně více. Evropa podle Pocheho musí být do roka v této oblasti soběstačná.

První část rozhovoru s Miroslavem Pochem najdete ve videu:

Video se připravuje ...
Další videa