Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babiš ustoupil Zemanovi. Mezi Pochem a Hamáčkem měl prý prezident na výběr

Autor: ČTK, bud, zst - 
28. června 2018
21:40

Premiér Andrej Babiš (ANO) předložil prezidentu Miloši Zemanovi seznam s dvěma kandidáty na ministra zahraničí - s Miroslavem Pochem i Janem Hamáčkem (oba ČSSD). Prezident to ve čtvrtek řekl v televizi Barrandov. Ve středu Zeman řízením úřadu pověřil předsedu sociální demokracie Hamáčka. Poche přesto stále věří, že se mu Zemana podaří přesvědčit, aby ho ministrem jmenoval.

„Byl předběžný seznam, kde nebyl uveden žádný ministr zahraničí, a druhý, v podstatě dopis pana premiéra Babiše, kde mně navrhoval dva ministry zahraničí, nejprve Miroslava Pocheho a v případě, že když ho nepřijmu, tak navrhoval pana Jana Hamáčka,“ řekl prezident. Dodal, že vyhověl druhému návrhu.

Okolnosti jmenování nebyly doposud jasné, spekulovalo se, že premiér předložil Zemanovi nejprve seznam ministrů se jménem Pocheho a napodruhé bez něj, když prezident Pocheho odmítal jmenovat. Situaci nevysvětlili ani Hamáček s Babišem.

Předseda vlády zopakoval, že Zemanovi předal pouze jeden seznam s navrhovanými ministry včetně Pocheho. Hamáček řekl, že při jmenování vlády nebyla porušena ústava.

Pražská ČSSD chce na ministerstvu dál Pocheho

Postup kritizovala opozice i někteří sociální demokraté, pražská organizace ČSSD vyzvala předsednictvo, aby na Pocheho jmenování kategoricky trvalo. ODS se nepodařilo prosadit na program Sněmovny debatu o okolnostech jmenování nového šéfa diplomacie, dál se plánuje ptát, zda Babiš změnil svou nominaci, nebo zda setrval na Pocheho jménu, jak říká. V takovém případě by si totiž Zeman mohl počínat protiústavně, když návrhu nevyhověl.

Poche: Prezidenta zkusím přesvědčit

Miroslav Poche se prý bude prezidenta Zemana snažit nadále přesvědčit o tom, že není „ani sluníčkář, ani vítač, ani amatér“. Své postavení přirovnal k postu šéfa poradců ministra. Poche to řekl poté, co se ministerstva zahraničí ujal jeho stranický šéf Jan Hamáček.

Poche: Hamáčkovi povedu tým poradců

Podle svých slov bude Hamáčkovi pomáhat koordinovat politickou agendu ministerstva. Je tedy na předsedovi sociální demokracie, nakolik svého „podřízeného“ nechá na resortu vládnout. „Plus mu radit v některých záležitostech zahraniční politiky. Přiblížil bych to něco jako šéf týmu poradců,“ řekl europoslanec.

Zároveň ale hodlá bojovat proti označením, která dostal z Pražského hradu, a chce tak prezidenta Zemana přesvědčit, aby ho dodatečně jmenoval. „Budu se snažit ukázat, že nejsem ani vítač, ani sluníčkář, ani amatér. Všechny ty nálepky, které mi pan prezident nebo jeho mluvčí za poslední dva měsíce dali. Rád bych se jich zbavil. Třeba potom pan prezident změní názor,“ přeje si.

Zároveň se ale nebude proti Zemanovu středečnímu rozhodnutí nijak právně bránit. „Nic takového neplánuji. Nenašel jsem žádný právní důvod ani nástroj, jakým bych tak mohl učinit. Musím se na to ještě podívat,“ zmínil s tím, že jasno není ani v případném postupu ČSSD.

karlos107 ( 29. června 2018 08:01 )

Plesk je jeden velký hnůj...čůůůůráci !!!

asijo ( 29. června 2018 05:02 )

Aspoň se jako sulin necítíš sám.

begina ( 29. června 2018 05:00 )

Howado promluvilo

marmat ( 28. června 2018 21:57 )

Babiš je OK, zato média a trpasličí strany jedou a jedou a intriky neberou konce.... Závist s hysterii a nenávisti čouha že všech stran... Svinstvo ma zelenou-kdy bude vystřídano fair-play???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa