Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Babišův ministr měl „zadní vrátka“ do ODS schválně? Vojtěch zvažoval návrat

Autor: Jakub Veinlich - 
28. června 2018
18:40

Hodně vysvětlování měl jen chvíli před svým druhým jmenováním ministrem zdravotnictví Adam Vojtěch. Vyplynulo totiž najevo, že i když sedí ve vládě za hnutí ANO Andreje Babiše, na jehož kandidátce se dostal také do Sněmovny, stále je členem ODS. Výkonná rada strany ho vyhodila až nyní. Vojtěch Blesk Zprávám řekl, že si členství pozastavil, protože nevěděl, kam ho kroky zavedou dál. Sám byl přesvědčený, že když přestane platit příspěvky, členství u modrých mu automaticky zanikne.

Jak je možné, že jste byl ještě předevčírem členem ODS?  

Asi to tam bylo v nějaké evidenci, nebo nevím. Samotného mě to překvapilo. Asi to tam administrativně viselo v systému, ale od roku 2014 jsem nebyl s nikým v žádném kontaktu.

Mně není jasná jedna věc. Ukončení a pozastavení členství jsou podle mého dva různé kroky…

Ano, tak to bylo asi nějak pozastavené, ale neplatil jsem žádné příspěvky. Myslel jsem, že když nebudu platit příspěvky, tak se to ukončí. Bral jsem to jako uzavřenou věc.

A vy jste tedy aktivně požádal o pozastavení členství v ODS, nebo o ukončení?

O přerušení nebo pozastavení, jak tomu říkáte.

Aktivně jste o to požádal?

Ano, o pozastavení, protože už jsem nechtěl ve straně nějak působit, chtěl jsem se věnovat jiným věcem, a jak říkám, už jsem ani neplatil příspěvky.

Proč jste tedy nepožádal o ukončení členství, ale jen o pozastavení?

To členství jsem pozastavil s tím, že uvidím, jak to bude dál, jestli se vrátím. Ale pak už jsem šel nakonec jinou cestou a ta situace se nějak změnila. Ale znovu říkám, pak už jsem nebyl s nikým v žádném kontaktu. A bylo mi řečeno, že když nebudu platit příspěvky, tak to členství bude v zásadě ukončené. Bral jsem to tedy, že když příspěvky neplatím, tak automaticky nejsem členem.

Když jste šel pracovat na ministerstvo financí k Andreji Babišovi, on věděl, že jste byl členem ODS?

Až později se mě na to ptal. Říkal jsem mu to až poté. Nebylo třeba, na ministerstvo jsem šel pracovat jako úředník, ne jako politický nominant.

Tomu rozumím, ale Andrej Babiš tvrdil, že zakládal hnutí ANO 2011 i kvůli ODS…

Chápu, ale já byl v ODS jen jako řadový člen. Nikde jsem nefiguroval, neměl jsem žádnou politickou funkci, nikam jsem nekandidoval.

Proč tedy podle vás ODS dva dny před jmenováním nové vlády vytáhla zprávu, že vás vylučuje ze svých řad?

To nevím, bylo to určitě účelové.

Plyne z toho pro vás nějaké ponaučení do budoucna?

Ano, asi jsme to měl administrativně nějak vyřešit dřív, ale vše jsem ověřoval už před nějakým časem a bylo mi řečeno, že už nejsem členem.

Loni na podzim jste kandidoval do Poslanecké sněmovny jako nezávislý na kandidátce hnutí ANO. Před volbami po vás tedy nikdo nechtěl žádné čestné prohlášení, že nejste členem žádné jiné politické strany?

To už si nepamatuji. Pro mě členství v ODS bylo tou dobou už mrtvé, tak jsem se tím ani nezabýval. Jestli po mně někdo něco chtěl, už opravdu nevím. Z dnešního pohledu jsem to členství měl asi opravdu ukončit, ne pozastavit. To byla asi chyba. Myslím si navíc, že to členství zaniklo i tím, že jsem kandidoval na jiné kandidátce do Sněmovny.

Nebudete teď chtít raději všechno písemně, když máte takovou zkušenost?

Asi ano – i když jsem vše ověřoval, ale bylo to jen ústně.

Co vám na tu skutečnost, že jste tedy byl ještě předevčírem členem opoziční ODS, říkal Andrej Babiš?

Snažil jsem se mu to nějak vysvětlit. Žádný poprask nebyl. Nedostal jsem nijak vynadáno. Proběhlo to relativně v klidu. Neřeknu, kdybych něco provedl, nebo něco ukradl. Ale členem strany jsem se stal jako student, dostal jsem nějakou nabídku, ale nikdy jsem z toho neměl žádný prospěch a nekandidoval jsem. Není to nic, za co bych se měl stydět.

Uvažujete o tom, že byste si podal přihlášku do hnutí ANO?

Řeknu zcela upřímně, že se chci věnovat oblasti zdravotnictví a zatím úplně nemám ambici dělat přímo nějakou politickou kariéru ve smyslu, že bych se chtěl profilovat jen jako politik. Moje role je odborná. Že bych se chtěl živit jako politik, nemám žádnou takovou ambici. Takže v tomto stavu bych zatím zůstal. Takže zatím do hnutí ANO vstupovat nebudu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marmat ( 28. června 2018 22:35 )

Po 4 letech neúčasti vyexpedován jako Mistr Jan Hus... Upalovani je už passe!

marmat ( 28. června 2018 22:32 )

Toto je již v článku nadmíru vysvětleno.... Bohuslave číst jen titulky je Vaše škoda a v příspěvku mínus!!!

marmat ( 28. června 2018 22:30 )

Mají binec v příspěvcích.... Díky hledání PACHATELE ČEHOKOLIV si tam udělali čerstvý seznam pozůstalých!!!

Bohuslav Chalupa ( 28. června 2018 22:30 )

Pane ministře, nebuďte skleslý, jak to tak vidím, určitě nejste jediný ministr (ministryně), který má a bude mít co vysvětlovat... že?

marmat ( 28. června 2018 22:26 )

Omyl... Jedná se o deviaci... A TO JEŠTĚ ZAPLACENOU!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa