Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vítání migrantů za 140 milionů ročně: Novinka už čeká na souhlas vlády

Autor: Zuzana Štíchová - 
1. května 2018
05:12

Cizinec, který bude mít zájem v Česku žít, bude muset povinně projít adaptačním „uvítacím“ kurzem. Počítá s tím novela zákona o pobytu cizinců, kterou v pondělí měla na stole vláda, aby ji zatím odložila. Kurzy by přišly státní kasu na zhruba 60 milionů korun ročně. Jejich zavedení by stálo osm milionů ročně, poskytování kurzů nově příchozím migrantům pak dalších 51 milionů každý rok. Dalších 80 milionů ale mají spolknout centra pro migranty - jejich provoz a poskytování služeb.

Zavedení povinných adaptačně-integračních kurzů si vyžádá cca osm milionů korun ročně na průběžné fungování (náklady ponese ministerstvo), poskytování kurzů nově příchozím cizincům (cca 30 000 osob) si vyžádá  od roku 2020 částku cca 51 milionů korun ročně,“ píše se v předkládací zprávě resortu vnitra, který novelu zákona připravil.

S integrací cizinců by měla pomoci také Centra na podporu integrace. Po jednom by měla být v každém kraji Česka, celkem jde tedy o 14 institucí. Chybí už jen ve Středočeském kraji. „Zajištění činnosti a poskytování služeb se předpokládají ve výši 80 mil. Kč ročně,“ doplňuje náklady dokument s tím, že dosud byl jejich chod financován především ze zdrojů EU.

O peníze, které budou na kurzy i provoz center potřeba, by si měl ministr vnitra, kterým je aktuálně Lubomír Metnar, říct v rámci jednání o příštích státních rozpočtech.

Místo evropských peněz měšec z české kasy

„V zákoně o pobytu cizinců se zavádí povinnost cizince absolvovat po příjezdu do České republiky adaptačně-integrační kurz a institucionálně se zakotvuje integrace na regionální úrovni ve formě projektu Center pro integraci cizinců. Jejich činnost by napříště měla být financována ze státního rozpočtu. Dnes byla financována především z fondů Evropské unie,“ shrnuje materiál hlavní změny.

Cizinci by dostali na absolvování kurzu rok od příjezdu do Česka, měli by se seznámit se svými právy a povinnostmi, místními poměry a zvyklostmi a se základními hodnotami ČR i EU. „Kurzy představují první kontakt imigrantů se státem, je to přivítání ze strany státu,“ stojí v podkladech ministerstva vnitra.

„Povinnost absolvovat kurz se týká výhradně cizinců z 3. zemí, nevztahuje se na občany EU. Kurz nebude zakončen testem,“ doplňuje podrobnosti resort.

Kvóty pro ekonomické migranty

Vláda by podle návrhu měla nově dostat také pravomoc zastropovat příliv ekonomických migrantů do země. Počet žádostí o pobyt v souvislosti se zaměstnáním v Česku ztrojnásobil. Zatímco v roce 2014 přišlo žádostí zhruba tři tisíce, o dva roky později už jich bylo více než 9 tisíc. Za první tři čtvrtletí loňského roku pak bylo žádostí 13 500.

„Navrhuje se v zákoně o pobytu cizinců upravit zákonné zmocnění vlády k vydání kvót pro ekonomickou migraci. Nařízením vlády vydaným na základě zákonného zmocnění budou stanoveny transparentní kvantitativní kvóty pro náběr žádostí o udělení víza, resp. vydání povolení k dlouhodobému pobytu za výdělečnými účely, které budou blíže rozčleněny do kategorií,“ stojí v materiálu.

Zákon o pobytu cizinců se měnil naposledy vloni, kdy prezident Miloš Zeman podepsal kritizovanou novelu, která zpřísnila podmínky pro pobyt cizinců v Česku. Norma je předmětem sporu u Ústavního soudu, kam se obrátila část senátorů.

Novela částečně přijímá některá nařízení EU, zavedení směrnice mezi vlastní zákony ale Česko opět nestihne. Norma měla být přijata do 23. května, standardní legislativní proces přitom trvá zhruba půl roku.

Video se připravuje ...
Další videa