Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Proplácení prvních tří dnů nemocenské? Politici se handrkují kvůli e-neschopenkám

Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
19. září 2018
06:30

Zrušení takzvané karenční doby je součástí koaliční smlouvy mezi ANO a ČSSD. Ministryně práce a sociálních věcích Jana Maláčová (ČSSD) už dříve v rozhovoru pro Blesk Zprávy řekla, že by se nově měla proplácet nemocenská i v prvních třech dnech nemoci od července příštího roku. Premiér Andrej Babiš to ale podmiňuje spuštěním takzvaných elektronických neschopenek. To teď Maláčová odmítá, v minulosti ale pro Blesk Zprávy řekla, že tyto dvě věci spolu souvisí.

„V tuto chvíli to souvisí také s projektem e-neschopenky,“ řekla doslova v polovině srpna v rozhovoru pro Blesk Zprávy v odpovědi na otázku, jak daleko je příprava slibu, který znovu zavede proplácení i prvních tří dnů nemoci.

V neděli ale v České televizi řekla něco jiného. Spojení zrušení takzvané karenční doby odmítá spojovat se zavedením e-neschopenek. „Žádné dodatečné podmínky akceptovat nebudeme,“ prohlásila ministryně práce.

Reagovala tak na vyjádření premiéra Andreje Babiše, který po krátkém jednání koalice řekl, že ke zrušení karenční doby je nutné, aby fungovala e-neschopenka alespoň v první fázi.

Zaměstnavatel by se tak měl v praxi od lékaře elektronicky dozvědět, že vystavil jeho zaměstnanci neschopenku a ten tedy nepřijde do práce.

Kde se tedy stala chyba? Otočila ministryně, nebo šlo jen o neobratný výraz při našem rozhovoru. Její mluvčí Jan Nechvátal tvrdí, že „B“ je správně.

„Hledáte v tom něco, co v její odpovědi není. Paní ministryně to myslela tak, že oba systémy mají být do budoucna propojené,“ řekl Blesk Zprávám mluvčí ministerstva práce Jan Nechvátal.

Maláčová podle jeho slov i nadále trvá na tom, že konec karenční doby má být od prvního července příštího roku, tak jak se hnutí ANO a ČSSD zavázaly v koaliční smlouvě.

Elektronické neschopenky měly původně v Česku fungovat od příštího roku, jejich vystavování mělo být ale dobrovolné. První Babišova vláda tento závazek v červnu zrušila. Podle Maláčové za její předchůdkyně Jaroslavy Němcové (za ANO) byly změny špatně připraveny a nedaly se do ledna stihnout. Kabinet rozhodl, že vytvoří nová pravidla, která by platila od roku 2021. Podle Maláčové je reálné odklad o rok zkrátit tak, aby e-neschopenka fungovala od roku 2020. 

Sněmovna proto pravděpodobně schválí zrušení termínu v zákoně o pojistném na sociální zabezpečení, jak to navrhla vláda. Její záměr v úterý v nedokončeném prvním kole projednávání podpořila i opozice. 

„Teď bude pracovat na tom, aby zaměstnavatelé mohli do systému nahlížet co nejdříve,“ dodal mluvčí Maláčové Nechvátal.

Spojovat karenční dobu s e-neschopenkami by Maláčová považovala za porušení koaliční smlouvy a programového prohlášení vlády ANO a ČSSD. „Předpokládám, že poslanci (ANO), když zvedali ruku pro důvěru vlády, si programové prohlášení a koaliční smlouvu přečetli,“ řekla ministryně v ČT. Pokud by se dohoda nenašla, o možném konci koaliční spolupráce spekulovat nechtěla. „Doufám, že několik týdnů po tom, co vláda dostala důvěru, tuto cestu nechceme započít, dodala.

zlymikes ( 19. září 2018 07:14 )

"Paní ministryně myslela" - vážně? A nebolelo to?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa