Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dotace na Čapí hnízdo míří zpět státu. Imoba kývla na vratku 50 milionů

Autor: ČTK - 
21. června 2018
06:41

Firma Imoba z holdingu Agrofert souhlasila s dobrovolným vrácením padesátimilionové dotace na vybudování rekreačního a konferenčního areálu Čapí hnízdo. Dohodu bude příští týden schvalovat výbor Regionálního operačního programu (ROP) Střední Čechy, který dotaci přidělil. Imoba do dokumentu nechala včlenit, že vrácení peněz neznamená, že by porušila podmínky dotace. Napsala to ve čtvrtek MF Dnes, list ze svěřenského fondu Andreje Babiše (ANO). Premiér pro podezření z dotačního podvodu kvůli sporné dotaci čelí trestnímu stíhání.

Materiál předkládá předsedkyně ROP Střední Čechy a hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). Výbor by ho měl schvalovat na zasedání ohlášeném na příští čtvrtek. To je den před vypršením lhůty, kterou Imoba na vrácení dotace má. „Můžu potvrdit, že o materiálu se bude příští týden hlasovat. Je to dohoda o dobrovolném narovnání,“ řekl deníku ředitel ROP Střední Čechy Kamil Munia

Imoba záležitost komentovat nechtěla, napsal deník. „Nemůžu to potvrdit v tuto chvíli,“ uvedl mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka. Padesát milionů korun má společnost podle deníku vrátit do pěti dní od podepsání dohody.

Úřad lhůtu prodloužil

Výzvu k dobrovolnému vrácení dotace poslal úřad 4. května. Peníze měla Imoba poslat do 30 dní. Počátkem nynějšího měsíce úřad lhůtu prodloužil do 29. června. V opačném případě firmě hrozilo zahájení správního řízení, které by mělo formu daňové kontroly.

Kdyby po něm bylo vrácení dotace nařízeno, musel by podle pravidel platných v době přidělení peněz příjemce zaplatit také penále ve výši sto procent částky. Podle nyní platných pravidel se ale penále nevyměřuje. Munia v únoru uvedl, že úřad k tomu bude potřebovat právní výklad. Už dříve se úřad přihlásil k případné škodě v rámci trestního řízení. 

Stíháno je sedm lidí

Kvůli podezření z pokusu o dotační podvod v kauze Čapí hnízdo je stíháno sedm lidí. Je mezi nimi premiér Babiš i jeho manželka Monika Babišová, švagr Martin Herodes a Babišovy dvě dospělé děti. Babiš obvinění z podvodu opakovaně odmítá. Policie původně stíhala 11 lidí. Místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek a další tři z nich ale uspěli se stížností proti stíhání. 

Společnost Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova holdingu Agrofert. V prosinci 2007 se firma přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele. v létě 2008 získala padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila pod Agrofert. Farmu Čapí hnízdo nyní vlastní společnost Imoba.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marmat ( 21. června 2018 19:53 )

50 milionů na stavbu Čapího hnízda = jsou OPRAVDU tam..... a jsou VIDĚT !!! Což se o ostatních obr-tunelech nedá v žádném případě prohlásit !!!

marmat ( 21. června 2018 13:54 )

Jak to, že po všech lekcích se "slepými náboji" si DEMO-Blok a spol. neangažovali ihned po krachu ve volbách nové , moderní a avantgardně myslící manažery/tým manažerů ??? Takhle jsou pořád jak Kocourkovští konšelé !!!

marmat ( 21. června 2018 13:49 )

Je to jako poker proti hráčům PRŠÍ.......Prošli všechny kursy intrik , ale jsou na dně ....Titanik hadr . Ten měl, má a bude mít úroveň i pod hladinou !!!

marmat ( 21. června 2018 13:43 )

OK -Jsou z něj už víc než rok a půl TOTÁLNĚ nepříčetní....čím víc ho VELICE AMATÉRSKY "KOMPROMITUJÍ", pomlouvají A NAHÁNĚJÍ, tím víc nových fanoušků mu automaticky obstarávají !!!

marmat ( 21. června 2018 13:38 )

Stále TO má mnoho neznámých......konstruktérů, intrikánů, autorů a sponzorů!!! A co spolek Šuman se sestříhanými odposlechy a falešnými stopami ??? Míří to VŠE jedním směrem....Babiš HO nazval největším zlem !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa