Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Kalousek: „Zeman je s komunisty jedna ruka.“ A hádal se, zda chtěl sám s KSČM vládnout

Video se připravuje ...
Autor: Jaroslav Šimáček - 
21. dubna 2018
05:00

KSČM svolala na sobotu do Nymburku svůj sjezd, na kterém se má rozhodnout o jejím dalším směřování. Favoritem na vedení zůstává Vojtěch Filip, komunisté se těší i na vystoupení prezidenta Miloše Zemana. Právě s komunisty se tento týden několikrát ve Sněmovně dohadoval Miroslav Kalousek (TOP 09). Pavel Kováčik na něj však vytáhl, že i on mohl být v jedné vládě s komunisty. Za Jiřího Paroubka (ČSSD), který proslul slovy, že by zákony schvaloval s komunisty i Marťany. 

„Je to poprvé od listopadu 1989, kdy prezident republiky vystoupí na komunistickém sjezdu, a je to logické vyústění postojů pana prezidenta, který je s komunisty jedna ruka,“ řekl Blesk Zprávám Miroslav Kalousek (TOP 09) k sobotnímu sjezdu komunistů v Nymburku a účasti hlavy státu.  

Kalousek: Zeman oplácí komunistům podporu

Miloš Zeman, který by měl v Obecním domě v Nymburku vystoupit zhruba v 10:20, přitom podle Kalouska „komunistům oplácí jejich podporu ve volbách prezidenta republiky“. Pro Zemana půjde o další vystoupení po sjezdech Okamurovy SPD, SPO, ale také ČSSD.

Zeman přitom během jednání ANO o nové vládě variantu s podporou KSČM premiérovi v demisi Andreji Babišovi doporučil. „Počítá s podporou komunistické strany jako s hotovou věcí, což také bude poprvé od listopadu 89,“ kritizuje Kalousek. Zeman přitom Babišovi doporučil i podporu SPD.

Pro TOP 09 je nepřijatelná jak podpora komunistů, tak podpora SPD, pro nás je to srovnatelné. Pro poslance hnutí ANO zřejmě ne,“ podotkl Kalousek, který se zúčastnil v poslední době řady demonstrací, kde se ozývaly hlasy jak proti Andreji Babišovi, tak komunistům – mj. během protestů proti nominaci Zdeňka Ondráčka (KSČM) do čela komise pro kontrolu GIBS. Ondráček se nakonec prý v obavách o bezpečnost své rodiny křesla vzdal.

KSČM oslabila, do jednání o vládě však zasahuje výrazně

Na současné situaci KSČM je přitom zajímavé, že její říjnový volební zisk klesl na 7,76 procent a za 393 100 hlasů získala KSČM ve Sněmovně 15 poslanců, stejně jako ČSSD. Sociální demokraté však svým vstupem do vlády mohou přetavit 15 mandátů na 5 vládních křesel. Komunisté do ní vstupovat nechtějí, roli však hrát mají i nadále výraznou.

„KSČM velmi oslabila z hlediska voličské odpory, protože tu do značné míry vyluxovalo hnutí ANO. Bude mít ale pravděpodobně nejsilnější vliv na reálnou a exekutivní politiku od roku 89, protože ta podpora samozřejmě nebude zadarmo, oni za ni budou mít svůj reálný vliv na vládní politiku,“ dodal Blesk Zprávám Kalousek.

Zleva předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik a šéf sněmovní frakce ANO Jaroslav Faltýnek Zleva předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik a šéf sněmovní frakce ANO Jaroslav Faltýnek | ČTK

Extremistické formulace

K přímé přestřelce došlo mezi Kalouskem a komunisty tento týden ve Sněmovně vícekrát. Ve středu Kalousek upozorňoval, že KSČM o sobě nebude moci tvrdit, že je opoziční stranou.

„V tomto volebním období od voleb 2017 zcela jistě komunistická strana opoziční stranou není a nebude. Bude to možná tvrdit, bude to možná říkat, ale bude to úplně stejně přesvědčivé, jako když ODS v letech 1998 až 2002 říkala, že je opoziční stranou vůči ČSSD. Prostě nebudete opoziční stranou a nejste, jste součástí vládní koalice,“ říkal Kalousek.

A do komunistů si rýpl kvůli jejich „extremismu“. „Formulace, které vycházejí z nejvyšších míst KSČM, jsou formulace, které nelze označit za jiné než extremistické. Myslím, že se mnou musíte souhlasit alespoň z hloubi duše,“ říkal poslancům.

Rakušan: Komunisté jsou extremisté

Souhlas s Kalouskem přitom vyjádřil v reakci pro Blesk Zprávy místopředseda STAN Vít Rakušan. Komunisty bez obalu označuje za extremistickou stranu.  Na rozdíl od SPD však u KSČM mají někteří pocit, že už tuší, co od nich za roky působení ve Sněmovně mohou čekat. „SPD je coby mladá strana ve svém rozhodovacím procesu celkem nepředvídatelná, komunisté – byť je považujeme také za extremisty – jsou předvídatelnější, ale mě osobně pobuřuje úplně stejně podpora KSČM jako podpora SPD,“ podotkl.

K účasti Zemana na sjezdu KSČM Rakušan dodal: „To, co by ještě před nějakými pěti deseti lety bylo zcela nepředstavitelné, tak se tady teď odehrává. Legitimizují se strany, které ve svých názorových východiscích skutečně extremistické jsou, které jsou proti našemu zahraničněpolitickému směřování celkem jednoznačně. Ať už proti EU, nebo NATO. A prostě účastí prezidenta, který spoluvytváří i toto směřování naší země, je to něco, co považujeme za téměř neuvěřitelné.“

Chtěl i Kalousek vládnout s KSČM?

Šéf poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik však Kalouskovi připomněl, že v době vyjednávání vlády Jiřího Paroubka (ČSSD) jednal o podpoře KSČM i sám Kalousek, tehdy ještě předseda KDU-ČSL.    

 „Když dva dělají totéž, není to vždy totéž. Jestli s námi teď hnutí ANO vyjednává o jakési toleranci vzniku vlády, pamatuji se a byli jsme oba u toho, vy i já, když jsme spolu vyjednávali o vzniku vlády. Tehdy to byl pan Paroubek, pan Kalousek a já u těch jednání, kde by KSČM mohla onu vládu tehdy vznikající podporovat, a pamatuji si, že vás to tehdy stálo křeslo předsedy lidovců,“ rýpl si do Kalouska ve Sněmovně Kováčik.

Kalousek ho obvinil ze lži. „Teď jste nemluvil pravdu. Já si dobře vzpomínám na rozhovory s panem předsedou Paroubkem, byl jsem si dobře vědom, co a proč dělám, nestydím se za to do dneška, ten výsledek byl mimořádně pozitivní. Ale jednal jsem o tom s předsedou Paroubkem, spolu jsme o tom nikdy nejednali. K trojstrannému jednání nikdy nedošlo, tím jsem si naprosto jist,“ reagoval Kalousek.

Paroubek a Marťani

Psal se tehdy srpen 2006 a Kalousek souhlasil s výzvou Jiřího Paroubka ke společné vládě – menšinové, která by hledala podporu napříč politickým spektrem. Podpora KSČM byla tehdy „cenou za to, že bude zachována politická pluralita“, říkal tehdy Kalousek.

Projekt společné vlády nevyšel a šéf ČSSD Jiří Paroubek pak do politických dějin vstoupil v souvislosti s KSČM znovu v roce 2012, když bouřil: „My chceme sloužit této zemi, čemu chcete sloužit vy? Vy se chcete jenom dostat ke korytům. Ty zákony, které jsou potřeba ve prospěch této země, lidu této země, budeme schvalovat i třeba s komunisty. A kdyby tady spadli Marťani, tak je budu schvalovat s Marťany.“ 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

salto ( 23. dubna 2018 13:25 )

Pravda, Kalousek nikdy nebyl v KSČ, ale co je horší - kolaboroval s nimi v Národní frontě a jak se říká, poturčenec horší turka

salto ( 23. dubna 2018 13:11 )

Kalousek byl skutečně vykopnut z křesla předsedy KDU-ČSL protože chtěl vládnout s komouši. Poté zakládal svou slavnou topku. Jak je možné, že člověk brilantního rozumu se nemůže upamatovat? Buďto je v tom chlast a to by se dalo pochopit, nebo (a to je horší) se stydí sám za sebe a lže.

va45 ( 22. dubna 2018 18:25 )

I.D.I.O.T. opět promluvil.

va45 ( 22. dubna 2018 18:23 )

I.D.I.O.T.E ať jde h.a.j.z.l Kalousek už do hajzlu a nezapomene vzít sebou i tebe.Ty komunisti co teď jsou ve sněmovně neseděli od roku 1984 v NS s komunisty jako on.

hejhej ( 21. dubna 2018 19:50 )

Kalousek těmi svými výroky je čím dál více trapný. Projevuje se u něho dlouhodobý chlast a bude hůř.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa