Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Babiš přijel po vládním přemetu do Lán. Zeman mu oběd ani večeři už nedopřál

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, kal, Jakub Veinlich - 
15. dubna 2018
14:55

Prezident Miloš Zeman přijal v neděli odpoledne v Lánech premiéra v demisi Andreje Babiše. Předseda hnutí ANO má hlavu státu informovat o aktuálním vývoji ve vyjednávání o vládě. Schůzka je začala v 15 hodin, na premiéra tak čekala místo jindy obvyklého oběda nebo večeře jako občerstvení jen odpolední svačina. Makový závin. V pondělí večer se pak odehraje první obnovené jednání mezi ANO a ČSSD.

Babiš byl naposledy u Zemana v úterý večer. Prezident mu na schůzce doporučil, aby po neúspěchu vládního vyjednávání s ČSSD pokračoval v rozhovorech s KSČM a hnutím Svoboda a přímá demokracie (SPD). Zeman se také následně v Lánech setkal s představiteli komunistů a SPD. Ve čtvrtek se ale vedení ANO rozhodlo vrátit k vyjednávání se sociální demokracií.

„Pan premiér bude pana prezidenta informovat o podrobnostech aktuálního rozhodnutí hnutí ANO,“ sdělil v pátek hradní mluvčí Jiří Ovčáček. V neděli pak ukázal téměř prázdnou tabuli.

„Chci vysvětlit panu prezidentovi, co se stalo, což jsem, když jsem za ním byl naposledy v Lánech, nepředpokládal,“ okomentoval Babiš důvody, proč požádal Zemana o schůzku.

V úterý Babiš dorazil za prezidentem podle svých slov pouze s jedinou variantou. „Jediná varianta, která byla tehdy na stole, byla nějaká eventuelně varianta, kde by SPD tolerovalo vznik vlády pasivně, nebo že by hlasovali nohama,“ poodhalil Babiš zákulisí lánské schůzky. 

Babiš: Klub nebyl na Okamuru připravený

Takového scénáře se ale obávala řada poslanců i někteří ministři. Což Babiš vytušil po úterním jednání poslaneckého klubu. „Pochopili jsme, že ten klub není připraven na variantu, se kterou jsem jako jedinou šel do Lán za panem prezidentem, takže po té debatě jsme byli vyzváni, abychom znovu jednali s ČSSD,“ vyjádřil se k zasedání výboru ANO předseda hnutí a premiér v demisi v jedné osobě.

Babiš sám tuto otázku podle svých slov v sobě hned vyřešenou neměl. „Když jsem šel hlasovat, tak jsem si kladl různé otázky a nakonec jsem se podvolil většině výboru,“ doplnil.

Se sociálními demokraty usedne ANO opět k jednacímu stolu poprvé v pondělí večer od 20:30. Navázat chce na už dohodnuté podmínky, které ale sociální demokraté před týdnem odmítli. „Byli jsme vyzvaní, abychom pokračovali,“ zmínil Babiš. Jestli zkusí nabídnout ČSSD znovu pět vládních křesel, a jestli mezi nimu bude tentokrát ministerstvo vnitra, ale premiér v demisi říct nechtěl. „Jsem velmi mediálně zdrženlivý a nechci to komentovat. Uvidíme, s čím ČSSD přijde,“ prohlásil jen. 

Nová vláda do prázdnin a pak klidné léto?

Ještě v pátek dopoledne ČSSD oficiálně od nikoho z ANO nevěděla, že se chce hnutí k jednacímu stolu vrátit. To se změnilo během dne. A sociální demokraté jsou připraveni s Andrejem Babišem, Richardem Brabcem a Jaroslavem Faltýnkem znovu diskutovat. 

„Předpokládám, že součástí toho oslovení bude i nějaký nástin podmínek k jednání. Zatím nic oficiálního nemáme,“ okomentoval vyjednávací veletoč hnutí ANO šéf ČSSD Jan Hamáček. O podmínkách, se kterými chce o možné vládní spolupráci vyjednávat tentokrát ale nechtěl říct, podobně jako Babiš, víc. 

Premiér v demisi doufá, že bude mít novou vládu s důvěrou do prázdnin. Chce si asi užít klidné léto. „Musí být, protože jsme z toho už všichni unaveni. Uděláme pro to maximum, budeme chtít, co nejrychlejší dohodu,“ tvrdí půl roku od voleb Babiš. Podle něj jsou důvody, proč jednání trvají tak dlouho, objektivní. Nejdříve čekal na kongres ODS, pak na sjezd ČSSD a nyní na sjezd KSČM, který bude 21. dubna. Právě komunisté by mohli být třetí partner, který vládu podpoří.

Bělobrádek chce konzultace s Hamáčkem

Právě vláda opřená o hlasy komunistů a s případnou účastní trestně stíhané osoby, což je Andrej Babiš kvůli Čapímu hnízdu, mají problém lidovci. Jejich šéf Pavel Bělobrádek se chce proto příští týden ještě před středeční schůzkou s prezidentem Zemanem potkat s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem. 

„Chci mu dělit svůji názor, protože pak v jednotlivých hlasování může být i důležité, zda komunisté budou ochotni hlasovat pro některé věci, které vyplývají z našich mezinárodních závazků, ať už se to týká Evropské unie nebo NATO,“ prohlásil Bělobrádek. 

Fiala: ANO chce možná jen uchlácholit veřejnost

Podle předsedy ODS Petra Fialy může být veletoč u ANO ve skutečnosti jen na oko. „Ani bych nevylučoval, že to je zase nějaký trik, jak na chvíli uchlácholit veřejnost. to vlastně celé směřuje k jednobarevné vládě ANO s podporou SPD a KSČM,“ řekl Petr Fiala šéf ODS, druhé nejsilnější strany ve Sněmovně, novinářům.

Podle Fialy je chce být Babiš premiérem za každou cenu a vnik kabinetu vlády na půdorysu ANO, SPD a KSČM si zas přeje prezident Miloše Zeman. Variant přitom vidí šéf ODS mnohem víc.

„Logickým krokem by bylo, když Andrej Babiš nedokázal nebo nechtěl sestavit vládu s důvěrou Poslanecké sněmovny na první pokus, aby druhý pokus měl někdo jiný,“ dodal předseda občanských demokratů.

Odblokuje jednání jiné jméno než Babišovo?

Právě fakt, že by vládu sestavoval někdo jiný, by mohl podle Fialy odblokovat jednání při sestavování nové vlády, která by získala důvěru Sněmovny. Příští týden v úterý chce politickou situaci probrat na Pražském hradě také s prezidentem Milošem Zemanem.

„Jsme v politické krizi, do které nás zavedl postup hnutí ANO a Andreje Babiše. A mě zajímá, jak chce pan prezident, který má všechny karty v rukou, postupovat,“ řekl Fiala k nadcházející schůzce.

Zeman by měl příští týden o politické situaci jednat i s představiteli dalších politických stran. O schůzku s ním požádali zástupci ODS, KDU-ČSL a Pirátů. Předsedové občanské demokracie Petr Fiala a Pirátů Ivan Bartoš půjdou na Pražský hrad v úterý odpoledne, šéf lidovců Pavel Bělobrádek ve středu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marmat ( 15. dubna 2018 20:08 )

Budete muset požádat o azyl ve Vietnamu...ale letenka je dražší,tak co Rumunsko...

marmat ( 15. dubna 2018 20:06 )

Dávno jste zralý na léčení a dost se TO zhoršilo ....Paranoia v nejSTADIU, asi je pozdě.

marmat ( 15. dubna 2018 20:04 )

No zatím POČÍTÁME a to od neprestižnější agentury Media Research 35,5% .....

marmat ( 15. dubna 2018 20:00 )

Určitě mimo ubohého rejpání máte nějakou představu koalice...nebo v hlavě NULA ???

marmat ( 15. dubna 2018 19:58 )

Určitě mimo ubohého rejpání máte nějakou představu koalice...nebo v hlavě NULA ???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa