Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babiše čeká večeře u Zemana. Hlavním chodem bude vláda s ČSSD a komunisty

Autor: ČTK, ula - 
20. března 2018
08:00

Prezident Miloš Zeman v úterý povečeří v Lánech s premiérem v demisi Andrejem Babišem (ANO). Bavit by se měli hlavně o pokračujících vyjednáváních o nové vládě. Večeře začne v lánském zámku v šest večer, o 90 minut později by měl Babiš předstoupit před novináře.

Hlavním tématem jednání obou politiků, kteří mají k sobě názorově blízko, bude průběh sestavování vlády. První menšinová vláda ANO nezískala v lednu důvěru Sněmovny. Další by chtěl Babiš vytvořit společně se sociální demokracií.

Menšinový kabinet by se ve Sněmovně opíral přitom o hlasy komunistických poslanců.

ANO a ČSSD chtějí tento týden jednat o programové shodě. Bavit se také budou o počtu ministerstev, které by sociální demokraté mohli získat. Zatímco ČSSD by chtěla mít ve vládě pět ministrů včetně jednoho silového resortu, členové vedení ANO hovoří o maximálně čtyřech ministerstvech. Pokud vyjednávací týmy naleznou shodu, koaliční spolupráci ještě bude muset schválit sjezd ČSSD a nejspíš i následně vnitrostranické referendum.

Zeman se s Babišem potkává poměrně často. Domluvili se na pravidelných měsíčních schůzkách. V Lánech spolu naposledy večeřeli na začátku února. Před měsícem se potkali na večeři v Průhonicích v restauraci, kterou Babiš založil.

NETA ( 20. března 2018 09:27 )

Oprava:Pane Babiši ... nepůjdou ...s komunistama a Okamurou...lidé... Pražané na Václaváku...Vy jste typický příklad toho,že blbci se za svoji blbost nestydí.Šest chyb ve třech řádcích ,to je opravdu smutné.Kteří lidé to tak chtějí?Pište laskavě sám za sebe.Já z Prahy nejsem a určitě to tak nechci.

Matos7 ( 20. března 2018 08:28 )

 Pane Babiš, zklamal jste své voliče. Proč do vlády furt s.e.re.t.e odesaky, ty s vámi nepudou. Čssd vás taky podrazí. Jedina varianta je sjkomunistama a okamurou. Lidi to tak chtějí . jenom prazáci budou na václaváku, ale to nám nevadí ať mrznou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa