Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zeman si zapálil u Soukupa. V případě porážky udělá Babišovi poslední službu

Autor: ČTK, pk, simao - 
23. ledna 2018
09:33

Prezident Miloš Zeman jmenuje šéfa hnutí ANO Andreje Babiše podruhé premiérem před koncem svého prezidentského mandátu, pokud ve víkendových prezidentských volbách prohraje. Pokud volby vyhraje, do konce svého prvního mandátu ho jen pověří sestavením vlády. Vyplývá to z pondělního vyjádření prezidenta v televizi Barrandov. Jeho protikandidát Jiří Drahoš podle Zemana nebude mít šanci do výběru premiéra v druhém pokusu zasáhnout.

„V každém případě by to dopadlo tak jako tak, byl by (Babiš) opět premiérem, buď dříve, nebo později,“ řekl Miloš Zeman. Babišova jednobarevná menšinová vláda minulý týden ve středu schválila svou demisi poté, co v úterý nedostala důvěru Sněmovny.

Zeman několikrát avizoval, že jednáním o vzniku nového kabinetu pověří v druhém pokusu opět Babiše. Dosud ale mluvil o tom, že před novým jmenováním Babiše premiérem od něj bude chtít zaručené hlasy většiny poslanců, kteří nový kabinet podpoří. Tedy onu tzv. stojedničku.

Nově to tak ale nebude za všech okolností. Zeman uvedl, že pokud obhájí svůj prezidentský mandát, bude to mít Babiš „horší". V takovém případě by dal prezident Babišovi druhý pokus taky, ale se jmenováním premiérem by čekal, než si sežene podporu většiny poslanců.

Zeman si zapálil přímo ve studiu

„Ať už prezidentské volby dopadnou jakkoli, pan Drahoš nebude mít příležitost pověřit nebo nepověřit pana Babiše druhým pokusem, protože do 8. března stále platí můj prezidentský mandát,“ řekl Zeman. Po případném neúspěšném druhém pokusu vlády o získání důvěry ve Sněmovně vybírá ve třetím pokusu politika, který má sestavit vládu, předseda Sněmovny.

Že je přitom Zeman na TV Barrandov jako doma, dokládá i snímek z průběhu natáčení, který se objevil na sociálních sítích. Prezident si na něm zapaluje cigaretu přímo ve studiu - a nechybí přistavený popelníček.

Vtípky se Soukupem

Zeman v pondělí večer vystoupil na TV Barrandov sám, v uvolněné atmosféře. S moderátorem a vlastníkem televize Jaromírem Soukupem vtipkoval, například o tom, že jeho první politickou chybou bylo, když jako dítě plakal kvůli smrti komunistického prezidenta Klementa Gottwalda. Místo Zemanova soupeře Jiřího Drahoše nechala televize prázdnou židli. Moderátor Soukup označil Drahošovu neúčast za „neuctivou“.

Zatímco v běžných vydáních barrandovského Duelu politici stojí, Zeman, který má kvůli neuropatii dolních končetin problémy s chůzí, seděl. V první řadě hlediště, které Zemanovým výrokům bouřlivě aplaudovalo, seděli členové prezidentské kanceláře a první dáma Ivana Zemanová.

Zeman ve své vystoupení prokládal bonmoty, opakoval některá svá dřívější vyjádření. Mluvil o potřebě omezit sociální dávky pro lidi, kteří nechtějí pracovat. V Africe je připraveno několik desítek milionů uprchlíků, uvedl Zeman jako citaci studií o migraci, většina migrantů z afrických zemí jsou podle něj „mladí zdraví muži s iPhonem v kapse“.

Zeman na Nově: 1,5 milionu diváků. Na Barrandově 659 tisíc

Nedělní pořad na TV Nova sledovalo 1,5 milionu diváků starších 15 let, asi 30 procent všech lidí této věkové kategorie, kteří v tu dobu měli podle dat firmy Nielsen Admosphere zapnutou televizi. Drahoš dal před duelem přednost stejně jako v pondělí setkáním s voliči.

Zeman v debatě na Nově podle analýzy serveru Demagog.cz mluvil pravdu v 11 ze 32 faktických výroků, které během pořadu řekl. V devíti případech server ohodnotil jeho prohlášení jako nepravdivá, v deseti případech jako zavádějící a dva výroky nebylo možno ověřit.

Duel na TV Barrandov v pondělí ve sledovanosti nepředstihl nedělní debatu na Nově ani čtyři pondělní seriály. Podle Nielsen Admosphere jej sledovalo v průměru 659 tisíc diváků starších 15 let.

Demisi přijme prezident ve středu

Ne každý soudce je nezávislý, ne každý vyšetřovatel je neúplatný, řekl prezident k trestnímu stíhání premiéra Babiše v kauze farmy Čapí hnízdo na TV Barrandov. V neděli Zeman v televizi Nova uvedl, že by preferoval menšinovou vládu ANO, kterou by podpořila ČSSD a s ní komunisté nebo SPD. Slíbil také, že pokud bude znovu zvolen, bude méně namyšlený a sebevědomý.

Zeman přijme Babišovu demisi ve středu. ANO minulý týden začalo s některými sněmovními stranami vyjednávat o nové vládě. Opoziční strany zatím podmiňují svůj vstup do kabinetu nebo jeho podporu tím, že Babiš premiérem nebude. Poukazují na jeho trestní stíhání v kauze farmy Čapí hnízdo. Vedení ANO se ale dnes jednomyslně shodlo, že jediným kandidátem ANO na předsedu příští vlády je Babiš.

ANO také vyzvalo své členy, voliče a sympatizanty, aby ve druhém kole prezidentských voleb dali svůj hlas Zemanovi. Prezident i Babiš dříve několikrát odmítli, že by se vzájemně podporovali.

Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

Všechny důležité informace o 2. kole voleb najdete zde

Výsledky 2. kola prezidentských voleb 2018 najdete zde

Aktuální průzkum volebních preferencí najdete zde

Jak získat voličský průkaz pro 2. kolo najdete zde

Vše o okrskových volebních komisích čtěte zde

Vše o pravomocích prezidenta čtěte zde

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
eskymo5 ( 23. ledna 2018 18:18 )

Taky jsem to teď poslouchala a souhlasím s ní.

insignia ( 23. ledna 2018 18:13 )

Hádej sokolíku Satansi. Každopádně vyvedl ses náramně

sesta-k-dobru ( 23. ledna 2018 18:05 )

Proč mě DRAHOŠE nevolí čestny a pracujici lid ČR.Toto je mé mínus.. 1.lžu 2.intrikuju 3.jsem zkorumpovatelny 4.jsem samolibost sama 5.jsem zákeřný 6.citim se byt elita 7.opovrhuji nazorem opozice 8.vydíral jsem spolupracovniky 9.donašel jsem STB 10.ač nerad priznavám že jsem pedofilní 11.mam komplex meněnennosti 12.závidím 13.za penize zaprodam i ČR 14.rád zabijim zviřata 15.absolutně neumim politiku 16.jsem srab 17.nemám rad lid ČR 18.jsem lakomec 19.chci byt za každou cenu prezidentem 20.jsem křivej a falešnej přesně tak,jak mam křivou hubu... A proto chci byt prezidentem za podpory zlodějů,megapodvodniku,havloidů,pražské kavarny,gauneru co ničí tento stat a budou s mou pomocí ničit i nadále!! J.Drahoš

insignia ( 23. ledna 2018 17:38 )

Svatá prostoto. Ona ho snad chce zbalit nymfomanka jedna. Soudruh Zeman, gentleman každým coulem, se tak začetl do duše národa, že Čech začal nenávidět jiného Čecha kvůli němu. A o etiketě ví, že je to viněta na flašce s chlastem.

anna1234 ( 23. ledna 2018 16:35 )

.. vyvlastnit Ty by ti včetně Babiše dali Volíš ANO, tedy Babiše, ale zároveň jsi napsala, že miliardy normální smrtelník nemohl vydělat čestně, což je pravda, mělo by ti být tedy jasné, že si je nevydělal čestně ani Babiš, ale přesto ho vaše rodina volí. Takovou logiku mi hlava nebere Věř tomu, že se Babiše tuneláři nebojí, neudělá s nimi totiž nic tak jako neudělal nic do teď i když byl ve vládě co by min. financí a měj jistě přístup ke všem možným informacím. Vykřikuje o potírání korupce hezky, tím to ovšem končí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa