Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Na Zemana se stojí fronta. O schůzky žádá většina předsedů parlamentních stran

Autor: Jakub Veinlich - 
10. dubna 2018
16:59

Poté, co zkrachovala jednání o vládě mezi ANO a ČSSD podporované KSČM, se předsedové parlamentních stran předhánějí s žádostmi o schůzku s prezidentem Milošem Zemanem. V úterý vyjel do Lán premiér v demisi Andrej Babiš. S hlavou státu probíral, jak dál, aby po půl roce od voleb vznikla stabilní vláda s důvěrou Poslanecké sněmovny.

S trochou nadsázky v úterý ve Sněmovně zněla nejčastěji věta „Požádal jsem prezidenta o schůzku.“ Autoři? Většina předsedů politických stran zastoupených v Poslanecké sněmovně. Jako první ovšem večer zamíří za Zemanem do Lán premiér Andrej Babiš.

„Prezident Miloš Zeman zatím nemá důvod říct, že Babiš ta jednání pokazil natolik, že mu pověření odebere,“ míní politolog Karlovy univerzity Milan Znoj.

Bělobrádek překvapil vlastním plánem

Jenže většina předsedů politických stran se shoduje, že by Babiš už v sestavování vlády pokračovat neměl a například šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek přišel s vlastním návrhem řešení.

„V případě, že hnutí ANO není schopné sestavit vládu s důvěrou, tak jedna z možností, které zbývají, je, aby druhý pokus k sestavení vlády získal někdo z opozice, protože opoziční strany bez komunistů a SPD mají více hlasů než vítězné hnutí. A pokud hnutí ANO stálo o podporu menšinové vlády, pak je možné chtít podporu od hnutí ANO a v tom případě udělat nějakou širokou koalici, o které jsme připraveni diskutovat,“ řekl Bělobrádek Blesk Zprávám s tím, že bude chtít tuto variatnu probrat  ve středu večer na schůzce, kterou svolalo hnutí STAN. U stolu mají zasednout zástupci všech sněmovních partají bez SPD, komunistů a hnutí ANO.  

Pokud by se lidovci, ODS, Piráti, ČSSD, TOP 09 a STAN na „vládě poražených“ dohodli, dali by ve Sněmovně dohromady 85 hlasů, s podporou 78 poslanců ANO by tak mělo toto uskupení 163 hlasů.

„Dnes jsem kvůli tomu požádal o schůzku pana prezidenta,“ dodal Bělobrádek.

TOP 09 je k vládě poražených skeptická 

Například šéfovi TOP 09 Jiřímu Pospíšilovi se ale návrh Bělobrádka příliš nezdá. Takové řešení by podle něj nejspíš stejně vedlo k novým volbám.

„Příliš si to nedokážu představit. Pochybuji, že by takovou vládu hnutí ANO podpořilo. Takové řešení by navíc bylo nejspíš krátkodobé, které by vedlo k předčasným volbám. Nevidím to moc jako reálné řešení,“ řekl Blesk Zprávám Pospíšil, který doufá, že Zeman po večerní schůzce pověří sestavením nové vlády zástupce jiné strany, než je hnutí ANO.

Šéf TOP 09 zatím o schůzku u Miloše Zemana nepožádal, ani se k tomu nechystá. „Ve chvíli, kdy pan prezident projeví zájem o to znát náš názor, tak jsme připraveni se s ním potkat,“ doplnil Pospíšil. „My jsme přesvědčeni, že by měl být dnes pověřen jednáním o vládě někdo jiný – z jiné parlamentní strany ve chvíli, kdy hnutí ANO není schopné sestavit vládu s důvěrou parlamentu.

ODS: ANO způsobilo politickou krizi

Naopak na Hrad se chce „doklepat“ předseda ODS Petr Fiala, který si také požádal u prezidenta o schůzku. Podle Fialy zavedlo hnutí ANO zemi do politické krize, když nedokázalo ani pět měsíců po volbách sestavit funkční vládu s důvěrou Sněmovny.

„V tuto chvíli je na tahu prezident Miloš Zeman, jehož ústavním právem a povinností je pověřit sestavením vlády osobu, u níž jsou zjevné předpoklady vést jednání, navrhnout a řídit vládu demokratických principů s důvěrou Poslanecké sněmovny. Dnes ráno jsem proto pana prezidenta požádal o schůzku, abych zjistil, jak celou situaci vidí a jaké má pro ni řešení,“ řekl v úterý novinářům šéf ODS.

Okamura jde za Zemanem ve čtvrtek

SPD má ve sněmovně 22 poslanců, o tři méně než ODS. A právě hnutí Tomia Okamury jako možný podporovatel vlády Andreje Babiše je strašákem i pro řadu členů hnutí ANO. Andrej Babiš se dohodě s SPD brání, jako možnou variantu ji ale nevylučuje. Pokud by se přidali do vládního projektu ještě komunisté.

Tomio Okamura chce jednat o možnosti realizace programu SPD na vládní úrovni. Jemu už prezident dokonce termín k jednání dal. Potkají se ve čtvrtek odpoledne. „Jsme přesvědčeni, že je možná dohoda na stávajícím půdorysu ve Sněmovně,“ říká před schůzkou Okamura.

Pětiměsíční maraton neschopnosti

Podle hnutí STAN předvedlo hnutí ANO „pětiměsíční maraton neschopnosti“. Pokud by Babiš netrval na tom, že bude premiérem, jsou starostové podle předsedy poslaneckého klubu Jana Farského ochotni s ANO jednat. „My jsme naše podmínky definovali, nebudeme ve vládě s trestně stíhanou osobu, druhá podmínka je jasné prozápadní směřování, nezpochybnitelná pozice v EU a NATO,“ řekl v úterý ve Sněmovně Farský.

Zástupci Starostů zatím o schůzku na Hradě nepožádali, podle informací Blesk Zpráv k tomu předseda hnutí Petr Gazdík zatím nevidí důvod.

Překážka trestně stíhané osoby ve vládě ale nepadne nejspíš ani po dnešku. Poslanecký klub ANO totiž i nadále trvá na Andreji Babišovi jako jediném kandidátovi na premiéra. „Hnutí ANO má na pozici premiéra jednoho kandidáta, a tím je Andrej Babiš,“ řekl po jednání klubu ANO jeho šéf Jaroslav Faltýnek s tím, že podpora premiéra v demisi je jednoznačná a nezpochybnitelná.

Filip vábí ANO na toleranci

O programových shodách chce s hnutím ANO vyjednávat šéf KSČM Vojtěch Filip. Komunisté mají ovšem rozdílný pohled například na zahraniční politiku nebo daňový systém. Pokud by se ovšem našla nějaká shoda, jsou komunisté ochotní vládu tolerovat. „Ten náš princip je, aby Česká republika měla vládu s důvěrou,“ říká Filip.

I on si v minulých dnech zažádal o schůzku u Miloše Zemana, termín ale zatím nemá. Doufá přitom, že by se s prezidentem mohl potkat ještě do konce tohoto týdne. Filip se chce s prezidentem setkat i kvůli Zemanově vystoupení na sjezdu KSČM, který stranu čeká 21. dubna v Nymburku.

„O termínech dalších schůzek budeme informovat po setkání pana prezidenta s premiérem,“ řekl Blesk Zprávám k dalším termínům mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

ČSSD zatím vyčkává

Zástupci sociální demokracie byli u prezidenta Zemana naposledy minulý týden. Těsně před tím, než se naposledy setkali se zástupci hnutí ANO a ukončili vyjednávání o společné vládě. „Budeme chtít informovat pana prezidenta,“ řekl po krachu jednání předseda sociálních demokratů Jan Hamáček pozdě v noci ve Sněmovně. Od té doby ale podle našich informací Hrad o termín nikdo z ČSSD nežádal.

hejhej ( 11. dubna 2018 14:09 )

Fiala si hodil novou barvu vlasů, aby zapůsobil , směšný Bělobrádek se svými výroky - nemoc mozku graduje,podrazák Hamáček se třesou na koryta a voliči je nazajímají - prý demokraté. K pirátům- feťákům a vítačům násilníků je zbytečné se vyjadřovat.

gabreta ( 10. dubna 2018 21:12 )

Jejda, Bělobrádek s 5% hlasů zase skládal vládu. To je veselá kopa, chlapec!

meIis ( 10. dubna 2018 20:42 )

Nuž jak tě všude čtu, tak zrovna máš na ct24 odborníky živě.

meIis ( 10. dubna 2018 20:26 )

A je to, Zeman doporučil Babišovi pokračovat s SPD a komunisty.

krkonos500 ( 10. dubna 2018 20:16 )

Nechápu co to plácáš vedle u článku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa