Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

Končící Pelikán vycítil Zemanův hněv. A navezl se do členů Babišova hnutí

Autor: Mii - 
10. dubna 2018
11:15

Ministr spravedlnosti v demisi Robert Pelikán (ANO) se rozhodl odejít z politiky dva dny poté, co byl bývalý „esenbák“ Zdeněk Ondráček (KSČM) zvolen do čela kontrolní komise Generální inspekce bezpečnostních sborů. Pelikán to řekl v rozhovoru pro Info.cz. Zvolení Ondráčka (KSČM) za i hlasy ANO považoval za poslední krok v dlouhodobém procesu názorového rozcházení s hnutím. Nejsilnější politická strana v zemi totiž podle něj nemá ideály.

Zvolení Ondráčka do čela kontrolní komise GIBS bylo silné nejen pro opozici, která se zdržela hlasování a tisíce lidí, kteří vyšli do ulic demonstrovat. Věc vadila i ministrovi v demisi Pelikánovi. Tolik, až jej nakonec rozhoupala k rozhodnutí odejít z politiky. Nešlo ale jen o Ondráčka. „Těch důvodů je celá řada. Je to pevné rozhodnutí vyplývající z celkové bilance,“ řekl Pelikán.

Video  „Je to facka všem, které Ondráček umravnil obuškem!“ Pelikán (ANO) nevydýchal výběr komunisty k dozoru nad GIBS  - Blesk Zprávy - Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Informaci ihned na začátku března oznámil premiérovi v demisi Andreji Babišovi, který z toho „nebyl šťastný“. Na Babiše však bude vzpomínat dobře, vždy se s ním prý dokázal domluvit, i když spolu třeba nesouhlasili. Hlavní důvod ke svému odchodu vidí hlavně v hnutí ANO. Jeho členové nemají dostatek ideálů, které by s ním souzněly, převládá u nich pragmatismus.

Komentáře, že hnutí ANO automaticky znamená rovnítko s osobou Andreje Babiše, odmítá. „Hnutí ANO není jenom Andrej Babiš. Je velmi demokratické,“ říká Pelikán. Není tak podle něj podivující, že mu premiér sedí, ale strana ne.

Nepříjemné pocity popsal Pelikán také z možnosti, že by ANO utvořilo koalici s SPD a KSČM. „Já bych byl opravdu smutný, kdyby se něco takového stalo,“ sdělil ministr a dodal, že země by to sice přežila, protože má silné demokratické mechanismy, ale čekaly by jí krušné časy.

„Letenky jsem si ještě nekoupil“

Pelikán také vnímá, že kdyby na ministerstvu zůstal, musel by se připravit na nevůli ze strany Hradu. Prezident Miloš Zeman mu dal jasně najevo, že nesouhlasí s jeho rozhodnutím vydat ruského hackera Jevgenije Nikulina do USA a ještě před tím se ho na to neustále ptal. „Nic dobrého mě na Hradě nečeká. Pan prezident si tohle pěstuje,“ řekl Pelikán s odkazem na Zemanovu nelibost směrem k lidem, kteří s ním nesouhlasí. Sdělil také, že dostatečně přesně věděl o osobách, kteří si přáli, aby Nikulina vydal na východ.

Video  Pelikánova „Osoba blízká.“ Spolužák popsal pikantní detaily ze života ministra spravedlnosti  - Blesk / Zuzana Štíchová, Petr Soukup
Video se připravuje ...

K vyjednávání společné vlády ANO a ČSSD ministr uvedl, že si nedovedl představit, že by ČSSD nabídku ANO odmítla. Jejich trvání na ministerstvu vnitra nechápe, protože v procesu vyšetřování údajné trestné činnosti premiéra jsou podle něj v tuto chvíli důležitější soudy a státní zastupitelství, které spadají pod ministerstvo spravedlnosti.

 

Ministerské křeslo Pelikán opustí, až bude nová vláda. Jelikož se nachází v demisi, nemůže to udělat už teď, aniž by vznikl zmatek. Poslanecký mandát složí krátce poté. Doufá ale, že to bude co nejdřív. „Letenky jsem si nikam radši ještě nekoupil,“ komentoval svůj odchod.

Další zpravodajství Info.cz najdete zde

marmat ( 10. dubna 2018 21:52 )

Musí NĚCO říct...NIKULIN byl jeho majstrštyk...ostatní je omáčka- Babiš mu oznámil pokyny z Hradu .

marmat ( 10. dubna 2018 21:49 )

že si to pane Kalousek přejete dlouho je jasný...vaším klackem ho vyhnal kupodivu prezident.

marmat ( 10. dubna 2018 21:47 )

podvodům úředníků ČSSD ...tak vypadá rychlá karma ....trestní stíhání kvůli OPRAVDOVÝM podvodům s příděly dotací!!!

marmat ( 10. dubna 2018 21:43 )

Děláte si zřejmě srandu, jinak byste tu byl za prvotřídního idi.ta !!!

marmat ( 10. dubna 2018 21:40 )

JASNĚ - IDEALISTA patří do pohádek Andersena...Tady byl poslední v politice Havel...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa