Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Mynářův útok na Pelikána: „Hrad je frustrovaný,“ míní expert na Rusko

Video se připravuje ...
Autor: Jaroslav Šimáček - 
1. dubna 2018
05:00

Na trase Moskva-Praha-Washington to vře. Spor mocností vyvolalo vydání údajného hackera Jevgenije Nikulina z vazby na Pankráci do USA. A nikoli do Ruska, které ho chtělo taky. V Česku se pak hradní kancléř bez prověrky Vratislav Mynář pustil do ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO), jenž své rozhodnutí hájí. Podle politického geografa Michaela Romancova se projevuje frustrace Pražského hradu, že to s Nikulinem dopadlo jinak, než si prezident Miloš Zeman přál. 

„Doufám, že v blízkosti pana prezidenta je několik lékařů, aby ho klidnili,“ rýpl si Hradem kritizovaný politolog Jiří Pehe na Twitteru. Podle ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) přitom právě Miloš Zeman v minulosti dvakrát žádal, aby nebyl Jevgenij Nikulin vydáván do USA, ale do Ruska. Marně.

Nikulin zamířil do USA, kde krátce po příletu stanul před soudem. A kde si vyžádal kvůli zdravotnímu stavu lékaře, jak uvedl list San Francisco Chronicle. Další stání je v San Francisku v plánu příští týden, rozhodovat se bude i o Nikulinově vazbě.

Video  Tak zatýkali hackera Nikulina v Praze. V restauraci seděl i s milenkou  - Policie ČR
Video se připravuje ...

Mynář se opřel do Pelikána. Odborník: Projevuje se frustrace

Zatímco vydání údajného hackera Spojené státy kvitují, z ruské strany prýští zklamání. A hněv. Projevilo se to i na Pražském hradě. „Vysvětlení netradičního postupu v kauze Nikulin veřejnosti je plně věcí a odpovědností vlády a jejích představitelů, nikoliv Hradu,“ reagoval hradní mluvčí Jiří Ovčáček poté, co se zpráva o Nikulinově vydání začala šířit Českem.

Komentář k Nikulinově vydání však přidal i hradní kancléř Vratislav Mynář. Z informací vyplouvajících na povrch to vypadá, že to bylo od pana ministra minimálně nezákonné,“ řekl pro E15 kancléř, který s vydáním Nikulina do USA nesouhlasí.

S ministrem Pelikánem prý Mynář jednal v době, kdy na Hrad přišel dopis od Nikulinovy matky. „Kancelář prezidenta republiky v tom nikdy kroky nepodnikala a nikdy je podnikat nebude. Ale mě jako občana Vratislava Mynáře by zajímalo, jak to všechno bylo,“ tvrdí. A do ministra Pelikána několikrát zaryl. Pokud se prý potvrdí některé informace, pak „pan ministr spravedlnosti zařadil náš právní systém na úroveň Bangladéše nebo Středoafrické republiky“.

„Argumentace pana kancléře vyjadřuje zjevnou frustraci Pražského hradu z toho, že to nedopadlo tak, jak si Miloš Zeman, případně možná lidé v jeho okolí přáli,“ řekl Blesk Zprávám Michael Romancov, politický geograf působící na FSV UK v Praze a Metropolitní univerzitě. Romancov poukazuje na to, že k vydání Nikulina do USA došlo v době, kdy se na nejvyšší státní úrovni řeší i konflikt s Ruskem kvůli údajnému původu jedu novičok v Česku, z čehož Rusové nařkli ČR v souvislosti s otravou exagenta Sergeje Skripala v britském Salisbury.

Třetí muž USA přiznal: V Česku jsem řešil hlavně ruského hackera

Nikulina zadržela česká policie na základě amerického zatykače v roce 2016. Podle Američanů se měl dopustit několika hackerských útoků v letech 2012 a 2013 – konkrétně na sociální sítě LinkedIn a Formspring a úložiště dat Dropbox.

O Nikulinovi mluvil během své nedávné návštěvy v Česku i třetí nejvýše postavený muž americké politiky (po prezidentovi Donaldu Trumpovi a viceprezidentovi Mikeovi Penceovi) Paul Ryan, předseda Sněmovny reprezentantů. Ten do Česka přijel na soukromou cestu, sešel se však i s premiérem Andrejem Babišem na Úřadě vlády či při společné večeři s partnerkami.

Ve Sněmovně Ryan vystoupil na mimořádné schůzi, po níž novinářům řekl, že ohledně Nikulina na nikoho netlačil. Projevil ale víru, že budou následovány zákony a Nikulin zamíří právě do USA. Přesně to se i stalo. Ryan pak v sobotu na Twitteru spokojeně uvedl: „Tento ruský hacker porušil naše zákony. Jeho vydání bylo klíčovou záležitostí, kterou jsem v Praze řešil, a jsem potěšen, že česká vláda dospěla k tomuto rozhodnutí.“

To premiér v demisi Andrej Babiš, který momentálně pobývá s rodinou na prodlouženém víkendu na Kanárských ostrovech, v dotazu na vydání Nikulina Blesk Zprávám pouze odvětil: „Obraťte se na pana Pelikána, je to jeho kompetence.“

Romancov: Vztahy USA a Rusko jsou bezprecedentním způsobem špatné

Blesk Zprávy: Jak vnímáte, že nyní došlo k vydání Jevgenije Nikulina do USA a že po žádostech, které se objevily jak z Ruska, tak ze Spojených států, byla upřednostněna ta americká?

V tomto ohledu dal velmi přesvědčivou odpověď pan ministr spravedlnosti Pelikán. S tím, že Američané se ozvali za prvé dříve, za druhé, že jejich důvody byly pádnější, za třetí, že Spojené státy obvinily Nikulina ze závažnějšího trestného činu a za čtvrté, že USA jsou rozhodně zemí, kde existuje důvod domnívat se, že bude veden spravedlivý proces. A to jsou, řekněme, ty zcela srozumitelné důvody v té oblasti právní.

Co dalšího se však mohlo pod vydání Nikulina právě do USA podepsat?

Myslím, že svou roli v tom také mohlo sehrát to současné politicko – bezpečnostní ovzduší, kdy ČR byla bezdůvodně ruskou stranou obviněna z držení, výzkumu nebo výroby plynu novičok. A navzdory tomu, že česká strana dala jasně najevo, že s tímto nemá nic společného, tak Rusko svou rétoriku vůči nám nikterak nezmírnilo nebo nezměnilo.

Očekáváte, že vydání Nikulina právě v době, co se děje kolem vyhošťování diplomatů a novičoku, může nějak výrazněji zahýbat vztahy ČR – Rusko?

Jsme součástí EU a NATO, vláda, jakkoliv se jedná o vládu v demisi, teď dává najevo, že toto je pro ni politická a bezpečností priorita. A to pro Rusko vzhledem k poslednímu vývoji za poslední tři, čtyři roky může být určité zklamání, protože zejména Pražský hrad dělal hodně pro to, že i když nepopřel tuto naši vazbu, tak aby ukazoval, že Česko má jakousi vlastní představu o podobě transatlantických vztahů směrem k Rusku.

Ovlivní tato událost dle vás případně i vztahy Rusko – USA?

Vztahy mezi Spojenými státy a Ruskem jsou nyní bezprecedentním způsobem špatné. A v uvozovkách je už jedno, jak moc se ještě zhorší, protože ono už to o moc horší být nemůže. Tohle je spíš detail, který tu trhlinu sice možná ještě o trochu prohloubí, ale v zásadě ji nerozšíří do dalších oblastí.  

Co říkáte na reakci z Pražského hradu? A mj. na argumentaci hradního kancléře Vratislava Mynáře. Podle nějministr spravedlnosti zařadil náš právní systém na úroveň Bangladéše nebo Středoafrické republiky. Co říkáte na taková poměrně ostrá vyjádření poté, co byl Nikulin vydán na Západ a nikoli na Východ?

Já se domnívám, že argumentace pana kancléře vyjadřuje zjevnou frustraci Pražského hradu z toho, že to nedopadlo tak, jak si Miloš Zeman, případně možná lidé v jeho okolí přáli. Zdá se, že tam docházelo k určitým kontaktům s ruskou stranou. Je celkem srozumitelné, že Moskva z toho není spokojená a odtud nejspíš pramení i jejich rozhořčení.  

Mohla vydání Nikulina skutečně uspíšit návštěva Paula Ryana v Česku? Ve Sněmovně mluvil o tom, že na nikoho kvůli tomu netlačil, ale Nikulin prý spáchal závažné zločiny a Ryan uvedl, že doufá v „následování práva“. Jen pár dní poté byl Nikulin skutečně do USA vydán.

Toto neumí ani potvrdit, ani vyvrátit. To, co řekl Paul Ryan, zní zcela logicky, ale nemám tušení, jaký byl přesně jeho program, to by musel komentovat někdo z vlády.

osinek ( 3. dubna 2018 00:28 )

Já o voze, ty o koze, soudruhu Sichl..... Ty jsi nezaregistroval kolikrát ministr Pelikán udělal ze sebe pitomce, když se pokoušel obhajovat scestné výroky svého bosse Babiše? Ty víš, že Nikulin je Putinův špión?Máš v tomto směru nějaké věrohodné informace (nemluvě o důkazech)? Česká média, včetně Blesku, se vyjadřují opatrně ke kauze Nikulin;. používají slovní spojení "údajný hacker Nikulin..... Co Ty na to?

vaber ( 2. dubna 2018 09:55 )

smutné že to nechápeš, ono to je pro většinu slušných lidí, kromě těch co tady píší jen hulvátské nadávky ,hledání kde je dobro a kde zlo . Když někdo podřízne někomu krk nožem a ještě zastřelí několik dalších civilistů a potom dostane od vlády vyznamenání, je to vlastně hrdina a příklad pro ostatní ,,podřezávejte krky a budete hrdinové,, . Jakýkoliv motiv pro takový čin není ospravedlnitelný, lidsky ani právnicky. Tak co si myslet o vládě a politických stranách, které v tomto trendu stále pokračují?

osinek ( 2. dubna 2018 09:20 )

U toho Babišova poskoka Pelikána bych se ničemu nedivil! Šéf Babiš nařídí a jeho služebník ministr Pelikán zařídí potřebné. Tak tomu prý bylo i v kauze Nikulina předaného Amíkům a proto ta roztržka Hradu s vládou Babiše Ministr Pelikán vystupuje již delší dobu v roli Babišova mouřenína, poskoka na špinavou práci! Vzpomínáte jak při té " velké utečenecké vlně" ministr Pelikán spolu se svým bráchou Petrem, který konvertoval (přestoupil) k islámu, objížděli uprchlické tábory v Česku a tvrdě kritizovali tehdejšího ministra vnitra socana Chovance, že omezuje osobní svobodu muslimských běženců? Když A.Babiš změnil rétoriku a začal vystupovat proti muslimským uprchlíkům s poukazem na bezpečnostní rizika spojené s radikálními muslimy, tak se ministr Pelikán "zklidnil". Musel se správně "zařadit". Ministru Chovancovi se "slušňák" ministr Pelikán za Hnutí ANO neomluvil! Články o tvrdých útocích ministra Pelikána za Hnutí ANO na ministra vnitra Chovance z ČSSD, který některé uprchlíky při zjišťování jejich totožnosti (tj. zda nejsou bezpečnostním rizikem pro ČR) držel určitou dobu v uprchlických táborech se objevily v různých denících, včetně Blesku.

tuba24 ( 1. dubna 2018 22:28 )

No ked bude prazsky hrad pokracovat v takomto lajdackom vykone prace, mal by hlavne investovat do nakupu meracov radioaktivity (plutonium je svina)

kamcerka ( 1. dubna 2018 17:54 )

https://domaci.ihned.cz/c1-66096650-novou-verzi-ceske-hymny-jsem-platil-i-ze-sveho-volam-po-vlastene ctvi-rika-sef-olympijskeho-vyboru-jiri-kejval

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa