Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vyčerpaný Nikulin požádal u soudu v USA o lékaře. Rusové ho chtějí „ochránit“

Autor: ČTK, simao - 
31. března 2018
09:50

Případ údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina a jeho vydání do USA vzbudil vášně. Ve Spojených státech již Nikulin stanul před soudem – cítí se nevinen a požádal si také o lékaře, čemuž bylo vyhověno. To ruská ambasáda v USA se již nechala slyšet, že se chystá brzy Nikulina kontaktovat. Prý kvůli ochraně jeho práv. Právě Rusové však žádali o vydání Nikulina také, český ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) ale upřednostnil Američany.

Ruské velvyslanectví ve Washingtonu má v úmyslu kontaktovat údajného hackera Jevgenije Nikulina, kterého vydala Česká republika v noci na pátek americkým úřadům, s cílem „přijmout veškerá nezbytná opatření k ochraně jeho zákonných práv“. Obrátit se chce i na Nikulinova advokáta. Informovala o tom v sobotu agentura TASS.

Rusové se chystají Nikulina kontaktovat

„Ruská ambasáda ve Washingtonu v souvislosti s vydáním ruského občana Jevgenije Nikulina z České republiky do Spojených států požádala od (amerického) ministerstva zahraničí potvrzení (o této události) a obdržela oficiální oznámení od amerických policejních orgánů,“ uvádí se v prohlášení.

„V brzké budoucnosti se dostaneme do kontaktu s Nikulinem a jeho právníkem a přijmeme opatření nezbytná k zajištění jeho zákonných práv,“ píše se dále v dokumentu.

Video  Tak zatýkali hackera Nikulina v Praze. V restauraci seděl i s milenkou  - Policie ČR
Video se připravuje ...

Americký ministr je hluboce znepokojený

List The New York Times (NYT) citoval naopak amerického ministra spravedlnosti Jeffa Sessionse, který v prohlášení kauzu označil za „hluboce znepokojivé chování opět vycházející z Ruska“.

„Nebudeme tolerovat kybernetické útoky. Vyšetřování a stíhání těchto zločinů bude naší prioritou, bez ohledu na zemi, kde mají kořeny,“ dodal Sessions.

Video  Třetí muž USA promluvil v Česku o Nikulinovi. Vydání do Spojených států očekával.  - Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Hacker u soudu požádal o lékaře

Nikulin, kterého USA viní z hackerského útoku na tři technologické firmy, v pátek u soudu v San Francisku řekl, že se cítí nevinen. Další stání v jeho případu bude v pondělí 2. dubna. U soudu v USA byl Nikulin zjevně unavený a požádal o návštěvu lékaře, čemuž soudkyně vyhověla, uvedl deník San Francisco Chronicle (SFC).

SFC pro změnu upozorňuje, že klíčovou otázkou, již si klade prokuratura, zpravodajské služby a odborníci na kybernetickou bezpečnost, je, co vše Nikulin ví a s kým spolupracoval – zda byl například napojen na petrohradskou Agenturu pro výzkum internetu. Ta je považována za prodlouženou ruku ruské vlády a je spojována s politickou reklamou zadávanou z Ruska před prezidentskými volbami v USA.

marmat ( 1. dubna 2018 21:05 )

Jak tenký led a ostří......Doma HRDINA/Venku GRÁZL..........DÍKY pane Pelikán.

marmat ( 1. dubna 2018 21:01 )

VY ANI NETUŠÍTE....................zde je malý všecko !!!

marmat ( 1. dubna 2018 20:57 )

Noje to jiný kafe...DOMA by byl hrdina !Obrat je to o 180% sám od sebe....

marmat ( 1. dubna 2018 20:54 )

Naštěstí se svobodně a jasně projevili-za 1 Váš hlas přibylo 10 dalších !!!

marmat ( 1. dubna 2018 20:52 )

Netuším jaké je Vaše myšlení??? Přání otcem myšlenky...Měli a proto ho mají!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa