Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Trump odtajnil zprávu FBI o ruském vlivu na volby. „Ostuda,“ peskoval agenty

Autor: ČTK, nkov - 
2. února 2018
19:20

Americký prezident Donald Trump v pátek schválil odtajnění zprávy republikánských kongresmanů. Zákonodárci v ní podle amerických médií kritizují postup Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) při vyšetřování údajných ruských zásahů do předloňských prezidentských voleb v USA. Trump novinářům v Bílém domě řekl, že zprávu odtajnil a poslal ji zpět do Kongresu. Kongres se zveřejněním souhlasí.

„Myslím, že je to ostuda, co se děje v této zemi... hodně lidí by se mělo stydět,“ řekl Trump novinářům, když se ho ptali na obsah zprávy. Trump ji označil za „hroznou“. Americký prezident se ke zprávě vyjádřil už na svém Twitteru v několika komentářích. Mimo jiné obvinil vyšetřovatele FBI a ministerstvo spravedlnosti, že při vyšetřování nadržovali demokratům.

Ve zprávě se podle uniklých informací prý tvrdí, že během vyšetřování údajného ruského ovlivnění prezidentských voleb v roce 2016 FBI a ministerstvo spravedlnosti zneužily své pravomoci a jsou zaujaté proti prezidentovi Trumpovi. FBI taková obvinění odmítá.

Demokraté dokument odsoudili

Demokraté už dokument odsoudili s tím, že má zdiskreditovat vyšetřování zvláštní komise ministerstva spravedlnosti pod vedením Roberta Muellera, která se zabývá kauzou možného ruského vlivu na americké prezidentské volby v roce 2016. Demokraté navíc tvrdí, že republikáni do dokumentu tajně zasahovali poté, co kongresový výbor už dříve souhlasil s jejím zveřejněním.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi