Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pelikán končí v politice. Názorově se neshodne s ANO, vadí mu i spor o Nikulina

Autor: mah - 
7. dubna 2018
12:49

Robert Pelikán (ANO) v další vládě už nechce být. Ministr spravedlnosti v demisi své rozhodnutí oznámil v rozhovoru pro server Aktuálně.cz. Vedly ho k němu spory v kauze vydání ruského hackera Nikulina i neshody se spolustraníky v hnutí ANO. Kromě odchodu z vlády plánuje i konec ve funkci poslance. 

„Řeknu to takhle: nedám prezidentovi možnost, aby mě nejmenoval do nové vlády. V nové vládě už nebudu,“ odpověděl Pelikán hned na první otázku, která mířila na spory mezi ním a prezidentem Milošem Zemanem, který na něj údajně tlačil, aby ruského hackera vydal do Ruska.

Politiku prý nikdy nepovažoval za životní úděl a pouze si do ní „odskočil“ ze svého běžného povolání. „Neměl jsem nikdy potřebu být v politice jinak než na ministerstvu spravedlnosti,“ vysvětlil Pelikán. Jeho rozhodnutí o konci v politice je tak prý definitivní. Zatím ovšem plánuje zůstat alespoň řadovým členem hnutí ANO.

„Skončím ale ve Sněmovně,“ řekl v rozhovoru. Postěžoval si zároveň, že je v současné době v podivné situaci. „Jsem ve vládě, která už je v demisi, takže těžko podám demisi,“ popisuje. Mohl by sice prezidenta požádat o uvolnění z úřadu, to by ovšem znamenalo, že vedením resortu spravedlnosti by musel být pověřen jiný stávající ministr. I proto se rozhodl Pelikán vydržet, dokud nepřijde nová vláda.

Po odchodu z politiky se chce vrátit do advokacie. Rovněž by se chtěl vrátit zpět na právnickou fakultu. Na té má i v současnosti desetinový úvazek, který ovšem plánuje znovu rozšířit na plný.

Nejde podle něj o reakci na jednu věc, ale o rozhodnutí založené na dlouhodobé úvaze. „Asi před měsícem jsem sdělil premiérovi, že už nemám zájem účastnit se další vlády,“ popsal. Tehdy prý už věděl, jak rozhodne v otázce vydání Nikulina. Zároveň očekával, že to vyvolá nepřátelské reakce některých politiků v Česku a nechtěl tím prý zatěžovat jednání o budoucí vládě. „Další důvody shrnu do toho, že moje stanoviska a názory nejsou vždy většinovým stanoviskem našeho hnutí,“ doplnil.

Jako příklad uvedl svůj pohled na hnutí SPD Tomia Okamury. Podotkl ovšem, že celkově jsou jeho názory odlišné od směřování hnutí ANO. Dále jde podle něj i o agendu lidských práv, pro kterou u poslanců za ANO jen těžko hledal porozumění. Příkladem jsou podle něj sociálně vyloučení lidé. Pelikánovi se totiž nelíbí, že většina poslanců ANO by proti nim chtěla postupovat tvrdě.

Video  „Je tofacka všem, které Ondráček umravnil obuškem!“ Pelikán (ANO) nevydýchal výběr komunisty k dozoru nad GIBS  - Blesk Zprávy - Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

marmat ( 8. dubna 2018 21:19 )

Kolik Vám takové dětinské argumentíčky kápnou ???

marmat ( 8. dubna 2018 21:15 )

Týdeník REFLEX -sorry jako!

marmat ( 8. dubna 2018 21:13 )

I REXLEX díky Vám koriguje válku s ANO...Máte za sebou kvalitní KUS práce!!!

marmat ( 8. dubna 2018 21:08 )

georg: Sie wissen sehr gut, dass sind Sie hier schancloss

marmat ( 8. dubna 2018 09:57 )

dětičky georg a ad-ga ....alou vyvětrat závity ....a srovnat hlavinku půjde-li to.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa