Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Změna času je naprostá hloupost, udeřil senátor. Boj se střídáním pokračuje

Video se připravuje ...
Autor: Jaroslav Šimáček - 
1. dubna 2018
06:31

Češi si od minulého víkendu zvykají opět na letní čas. Politický boj za to, aby posouvání hodinových ručiček tam a zpět skončilo, ale pokračuje. Podle senátora Petra Šilara (KDU-ČSL) je střídání času „naprostá hloupost“. Pro Blesk Zprávy promluvil o tom, proč jsou podle něj změny škodlivé a jakým skupinám lidí vadí nejvíce.

Iniciativa Pouze jeden čas (For Only One Time) neutichá ani poté, co se minulý týden ze soboty na neděli změnil zimní čas na letní. „Má na svém kontě více jak deset tisíc podpisů a podpisy neustále sháníme dál,“ říká senátor Petr Šilar, který dodává: „Zdánlivě nepodstatná věc má dneska již evropský rozměr.“

Usnesení Evropského parlamentu, za kterým stojí lidovecký europoslanec Pavel Svoboda, vybídlo přitom Evropskou komisi, aby se tímto problémem skutečně zabývala. A nejde jen o český tlak, ozývají se i severské země, Polsko či Německo. Šilar upozorňuje, že pevné střídání času se zavedlo směrnicí z roku 2001. Ale jeho čas dle něj již vypršel. Označuje jej bez obalu za „hloupost“ či „blbost“.

Čas se opět změnil, jaké dopady to má na běžné Čechy, jaké jste pocítil vy sám?

Každoročně pociťuji únavu a špatné spaní, člověk hůř vstává - hlavně na jaře. Máme dostatek podkladů a shromažďuje se nám jich ještě více, že to vadí zhruba asi dvacetiprocentní části populace. Především starším lidem a lidem na venkově. Má to i vliv na děti, rodiče a tím pádem třeba i na učitelky v mateřských školách.

Právě učitelky mi říkají, že to děti „rozdýchávají“ pět až deset dní, než se zase zklidní. Někteří doktoři, kteří se tím zabývají dlouhodobě, říkají, že nám to sice přímo neškodí, ale že se to dlouhodobě sčítá. Je to podobné jako s civilizačními chorobami, kdy se to na organismu časem podepíše. Když je člověk ve stresu, tak i toto přispěje další kapičkou tomu, že se jeho stav zhorší. Vliv je pozvolný a navíc je úplně zbytečný.

Nicméně ke změně času došlo opět, další bude pak na podzim. Vy proti ní bojujete dlouhodobě...

Věřím, že tahle změna byla jedna z posledních a že se blýská na lepší časy. Když se to zavádělo, dělalo se to kvůli úsporám. Teď už je to ze zvyku a hlouposti. Je potřeba, aby se to změnilo.  

Jaké by dle vás byly základní pozitivní dopady zrušení střídání času?

Nemuseli bychom dvakrát do roka předělávat čas. Jeden můj kamarád - důchodce mi říká, že má velkou sbírku pendlovek a musí je všechny mít v pořádku. Nedávno mi rozhořčeně volal, ať to okamžitě zrušíme, že si při přeřizování pendlovek zlomil nohu, když spadl ze židle. Samozřejmě by to šlo především podle přírody. Já si myslím, že se máme chovat ve vztahu k přírodním zákonům a ne se snažit to technicky utvářet.

Jaké jsou v plánu další aktivity iniciativy Pouze jeden čas? Jaký bude postup v rámci EU?

Naše aktivita má více než 10 tisíc podpisů a stále s tím pokračujeme, abychom jich sehnali co nejvíce. Jde to pomalu, ale chceme v tom být pořádní, abychom to neměli podepsané někde na koleně. Chceme to projednat v parlamentu. Právě v Evropském parlamentu se před měsícem přijalo usnesení, kde se ukládá Evropské komisi, aby se tímto zabývala.

Původní návrh byl, aby se směrnice Evropské komise z roku 2001 zrušila, ale bohužel takto tvrdě to neprošlo. Ale komise se tím bude zabývat a v současné době mám dopis paní komisařce, kdy ze všech států, které se tím zabývají, se ozývá, aby se Evropská komise konečně rozhoupala a tuto hloupost zrušila.

Jaké státy se zasazují o zrušení střídání času především? 

V Německu, ve Finsku, v Polsku to projednávají už na úrovni parlamentu. Vím o Švédsku, Lotyšsku. Obecně hlavně severských státech, kde to přece jen více pociťují, než na jihu, kde mají sluníčka více a tak zvláštní jim to nepřipadá. 

Čelíte čas od času dotazu, jaký je ten správný čas. Je to ten standardní, nebo letní? Jaký čas bychom měli mít?  

Podle sluníčka, ten středoevropský, Greenwich plus jedna (směje se). Pokud by byl stanoven letní, ať je letní. Mohou se přizpůsobit třeba i doby příchodu a odchodu ze zaměstnání, může se změnit i pracovní doba. Dnes již máme hodně často variabilní pracovní dobu a řada lidí pracuje stejně do večera. To, že někdo má o hodinu víc na své hobby a na zahrádku, je podle mě jenom otázka psychická. Můžeme vstávat o to dřív, se sluníčkem. A ne v devět hodin. Je to pocitová záležitost.

Jste místopředsedou Stálé komise Senátu pro rozvoj venkova. Vnímá dle vás venkov jinak, případně intenzivněji střídání času než lidé ve městě?

Jsem venkovský člověk a všude, kde se setkávám s lidmi, mám velkou podporu. Říkají mi: Prosím tě, už to zrušte. Na venkově se často dojíždí za prací a oni dnes vstávají v půl páté a při změně času vstávají o půl čtvrté. Samozřejmě to neplatí u třísměnných provozů, kde má člověk i tak biorytmus rozhozený, ale u klasických zaměstnání to vadí.

V rámci iniciativy za zrušení střídání času – nejde dle vás tak trochu o donkichotský boj s větrnými mlýny? Má tato iniciativa vůbec šanci uspět, navíc na evropské úrovni?

Pan herec Werich říkal, že s blbostí se musí bojovat, i když nezvítězí, protože jinak by zaplavila celou zemi. Takže musíme s touto hloupostí bojovat.

ninjakami ( 26. září 2019 21:11 )

ninjakami ( 26. září 2019 21:09 )

nejde změnit svět

karlos107 ( 11. dubna 2018 06:55 )

Experti radí: Jezte dřív, jděte dřív spát a dostatečně pijte ... to jsou rady u snad každé nemoci nebo problém. Hlavně pijte ... kreténi. Letní čas je úplně k hownu. ... polib.mi.*** jak to že tě v Bohnicích pustili k pc ty potrate?!!

diskutujici ( 1. dubna 2018 13:14 )

Letni zrusit, vstavej driv, kdyz ti to tak vyhovuje.

agfor ( 1. dubna 2018 12:06 )

Pan senátor se mýlí. To není boj se střídáním času, ale s blbostí vládnoucích debilů.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa