Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Česko darovalo europarlamentu kříž za 200 tisíc, ten ho odmítl umístit do kaple. Proč?

Video se připravuje ...
Autor: Zuzana Štíchová - 
24. října 2018
05:30

Sto let vzniku Československa si připomněli čeští a slovenští europoslanci v úterý také na plenárním zasedání ve Štrasburku. Součástí ceremonie bylo i předání křesťanského kříže předsedovi parlamentu Tajanimu. Kříž darovalo instituci již před lety Česko, ale nestal se součástí inventáře, a tak musel být mimo bohoslužby schováván ve skříni. Kaple jsou totiž v parlamentu „univerzální“ pro všechna náboženství, trvalá výzdoba není povolená. Tajaniho záštita zajistí daru za 200 tisíc korun konečně důstojné místo.

Už v roce 2014 darovali Poutníkův kříž čeští europoslanci lidovecké frakce přímo Evropskému parlamentu. Kvůli byrokracii ale nemohl být trvalou součástí výzdoby budovy ve Štrasburku. V kaplích či modlitebnách se náboženské symboly podle potřeby daného náboženství mění, a kříž tak končil mimo bohoslužby zavřený ve skříni. Z té ho vysvobodila definitivně až záštita předsedy europarlamentu Tajaniho.

„V roce 2014 jsem tady byla začátečník a nevěděla jsem, komu a jak ho darovat. Moc jsem se nevyptávala a kříž jsem přivezla,“ popsala začátek cesty kříže od uznávaného sochaře Otmara Olivy z Velehradu europoslankyně Michaela Šojdrová. Symbol vznikl u příležitosti návštěvy papeže Františka v europarlamentu.

Myslela jsem si, že nebude problém takový kříž věnovat. Ukázalo se, že to problém je. Dary dávají instituce, vlády atd. Chvíli jsme hledali cestu, pak jsme si řekli, že by to mohl být společný dar,“ vysvětlila Šojdrová, jak se o čtyři roky později dostal kříž do rukou předsedy parlamentu.

„Musel být uschován. Ze začátku nás to hodně mrzelo a je to docela fyzicky náročné ho schovávat. Dalším důvodem byla taková přehnaná obava, abychom se nedotkli někoho, kdo má jinou víru. Ta meditační místnost je pro všechny,“ přiznala stěhování česká lidovecká europoslankyně. „Úředníkům to vadilo, dokud na to nemají to razítko a souhlas, tak nás nutili ho pokaždé schovat do té skříně,“ dodala Šojdrová. 

Evropa přitom stojí na křesťansko-židovské tradici, kvůli čemuž se zřejmě rozohnil během přebírání i italský předseda parlamentu. „Když si dneska všichni užíváme míru a prosperity, je to také díky odvaze a vizím Václava Havla nebo Alexandra Dubčeka. Není možné být Evropanem bez našeho dědictví, bez naší historie. Jsem hrdý na to, že jsem křesťan, že jsem katolík. Není možné být Evropanem bez křesťanství,“ řekl Tajani před většinou českých europoslanců a několika desítkami hostů během ceremonie ke 100. výročí založení Československa. 

A zatímco slova o Havlovi nebo Dubčekovi byla součástí připraveného projevu, emotivní slova o křesťanství už nikoliv. „Není to náš problém. Je to naše identita. Samozřejmě jsme otevření dalším náboženstvím, ale tento kříž je naší identitou,“ dodal Tajani za potlesku přítomných.

Šojdrová by si přála, aby kříž našel místo před meditační místností, kde by byl dostupný jak věřícím, tak návštěvníkům europarlamentu.

willi48 ( 24. října 2018 10:57 )

Tam jdi ty, bigotní praktikující katolíku. To, že tento stát je většinově (a to výrazně) ateistický nepochybuje, snad kromě tebe, Duky a Piťhy, nikdo.

odlisny ( 24. října 2018 10:13 )

mohli jste na něm hned někoho ukřižovat.

willi48 ( 24. října 2018 09:27 )

Poslechnou, Šojdrová ! Jako posrankyně za černop.delníky si tam v tom Bruselu dělejte ostudu dle svého uvážení. Ale vyprošuji si, aby i mým jménem jste se tam klaněli tomu vašemu Bohovi. Přečtěte si laskavě Ústavu ČR a chovejte se, když už potřebujete vystupovat jménem ČR, podle toho.

sharp ( 24. října 2018 09:01 )

Jdi do ... ateisto! To, že se minulý režim staral o likvidaci katolíků neznamená, že jsme národ bezvěrců a takto se prezentovali v zahraničí.

flora ( 24. října 2018 08:49 )

To jsou opravdu starosti !!! Za 200 táců pořídí věc, kterou ani nevědí komu , kam a jak dát a vrznou jí pak do almary To, že většina Čechů jsou ateisté asi nehraje vůbec žádnou roli

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa