Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Hamáček: Babiš mi gratuloval. Ale trestně stíhaný politik ve vládě je problém

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich - 
19. února 2018
05:00

Vláda bez trestně stíhaného politika a určení sociálně demokratických priorit. Takové podmínky má vyjednat nově zvolený předseda ČSSD Jan Hamáček se šéfem ANO pro případnou účast sociálních demokratů na vládě. Hamáček v rozhovoru pro Blesk Zprávy zmínil, že mu premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) zatím jen gratuloval, na společném jednání se musí teprve dohodnout. Babiš straníkům oranžové růže ale vzkázal, že na jeho účasti v kabinetu hnutí ANO trvá. Definitivní rozhodnutí pak mají říct členové ČSSD ve vnitrostranickém referendu.

Sjezd schválil podmínky, za kterých máte vyjednávat s Andrejem Babišem případný vstup do jeho nové vlády, popřípadě alespoň podporu kabinetu. Už jste se s premiérem v demisi spojil? Kdy se potkáte?

Žádná formální komunikace s Andrejem Babišem neproběhla. Jen jsem od něj dostal SMS zprávu, kde mi gratuloval ke zvolení. Očekávám, že v pondělí, nebo v úterý to zformalizujeme a zkusíme se dohodnout na prvním termínu společných schůzek.

S čím tedy na ta vyjednávání za ČSSD půjdete?

Nejprve se chceme bavit o programu, protože hnutí ANO se odkazuje na programové prohlášení vlády, které je ale takovým švédským stolem, tedy výsledkem vyzobávání priorit programů jednotlivých stran. My bychom ale byli rádi, abychom si naše priority mohli určit sami. Současně se chceme zeptat hnutí ANO, jak vidí to, co sjezd pokládá za velký problém, to znamená účast trestně stíhaných politiků v případné vládě.

Ve svém projevu jste říkal, že začnete pracovat hned příští den po svém případném zvolení. Co tedy bude vaším prvním úkolem, jak budete chtít konsolidovat a možná restartovat sociální demokracii.

Jdeme pracovat už teď hned po našem rozhovoru. Sejdeme se s Jiřím Zimolou a řekneme si plán práce na tento týden, jak jsem říkal, máme strašně moc práce a strašně málo času. Určitě to bude o nastavení vnitrostranické komunikace, příprava jednání o vládě a také diskuse s naším senátorským klubem, případně s našimi zastupiteli a příprava senátních a komunálních voleb.

Milan Chovanec neuspěl při volbě předsedy ČSSD. Chtěl byste ho mít, byť to teď odmítá, i přesto ve vedení? Přece jen má čas na rozmyšlenou a to do 7. dubna, kdy bude sjezd pokračovat?

Nebudu komentovat jednotlivá jména, to jsou nominace z jednotlivých krajů a 7. dubna delegáti rozhodnou.

Video  Hamáček a Zimola na společném vystoupení před novináři  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

halba ( 19. února 2018 16:42 )

A kdyz odsouzeny a na rychlo sehnany nahradni poslanec hlasuje o cirkevnich restitucich, aby bylo 101, jde po hlasovani rovnou do lochu,to je v cajku?

11karel11 ( 19. února 2018 12:58 )

Kolik zmetků za 28 let sedělo v parlamentu a vládě a komu to vadilo. Kdo nezneužívá EU dotace. I soukromnící a firmy v celé zemi. To byste se jen a jen divili.

11karel11 ( 19. února 2018 12:55 )

Běžte do vlády a nedělejte drahoty, nebo vám to vyfoukne někdo jiný.

antonin1 ( 19. února 2018 12:34 )

soudruhu Hamáčku nevnucuj se bo nejsi vítán! Hamáčku seš jenom copie soudruha BOHŮŠKA!

cezar8 ( 19. února 2018 11:40 )

Zdendo, dobrý muži, kdo chce mít úspěch v politice, musí se dokázat povznést nad všechny své zásady....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa