Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pilný by pro Babiše rád pracoval dál. Ministrovi by se zamlouval ČEZ

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich - 
18. listopadu 2017
05:51

Jako ministr financí Ivan Pilný (ANO) už pomalu stříhá metr a vyhlíží den, kdy vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) bude moct podat demisi. To se stane ve chvíli, kdy si poslanci zvolí předsedu Sněmovny. Pilný prý ale zatím sbalenou kancelář nemá. Plány do budoucna přitom už spřádá a doufá, že o jeho služby bude stát Andrej Babiš (ANO) jako příští premiér. 

„Kancelář je vyklizená velmi rychle, ale tak rychlý ten proces ustanovení nové vlády zřejmě nebude,“ zareagoval Ivan Pilný na dotaz Blesk.cz.

Byl to právě on, kdo nakonec nastoupil po vyhazovu Babiše z vlády na jeho místo. ČSSD a lidovci totiž neakceptovali Babišův návrh, aby se ministryní stala současná náměstkyně na financích Alena Schillerová.

Pokračovat ve vládní funkci Pilný ale podle svých slov v chystané vládě Andreje Babiše nebude. Zmizí i z vysoké politiky, protože do Poslanecké sněmovny už ani v říjnových volbách nekandidoval.

Konec z osobních důvodů

„My jsme se dohodli (s Andrejem Babišem – pozn. redakce) už před těmi volbami, že do Poslanecké sněmovny kandidovat nebudu. Měl jsem být lídrem na Vysočině. Takže předsedovi hnutí ANO je známo, že ve vysoké politice zůstat nechci, je to moje osobní rozhodnutí, takže přepokládám, že bude respektováno,“ řekl Pilný v rozhovoru pro Blesk.cz.

„Žádnou nabídku jsem nedostal, možná i proto, že je zřejmé, že bych ji odmítl,“ dodal končící ministr.

Nabídky na to stát se členem vlády prý Pilný odmítal i před čtyřmi lety. Kývnul až ve chvíli, kdy Česká republika procházela po čtyřech letech od pádu vlády Petra Nečase další vládní krizí.

„To, že jsem přijal tu roli ministra financí – už je to šest měsíců, bylo proto, že ta nesmyslná krize, která byla vyvolána sociální demokracií, takovou dobu před volbami, tak ji bylo potřeba ukončit a postavit se k tomu odpovědně,“ vzpomíná na politické kotrmelce koaliční vlády Bohuslava Sobotky Pilný.

Ministerské tipy pro Babiše

I přesto ale u Pilného prý Babiš sondoval tipy na ministry. A to především na post ministra průmyslu a obchodu, jehož agendou se Pilný, coby šéf Hospodářského výboru zabýval. „A totéž se týkalo i ministerstva školství.“ Koho Pilný Babišovi doporučil, ale prozradit nechtěl.

„Je to věc principiálně budoucího pana premiéra. Ty tipy jsem mu dal a on s nimi nějak naložil, nebo naloží,“ mlží v době vyjednávání o nové vládě Pilný.

Zdroj blízký Andreji Babišovi Blesk.cz potvrdil, že šéf hnutí ANO už má jména všech budoucích ministrů menšinové vlády pohromadě. Že by mohla být příští ministryní financí už jednou na tento post navrhovaná náměstkyně Alena Schillerová, Pilný nepotvrdil. Ale ani nevyvrátil.

„Z médií jsem zaznamenal, že je jednou z možných kandidátek, do jaké míry o tom uvažuje pan Babiš, opravdu nevím, protože my jsme se o mém nástupci skutečně nebavili,“ tvrdí ministr. Dodal, že svého nástupce je připraven uvést do úřadu a představit mu agendu, která na něj v úřadu čeká.

Sama Alena Schillerová se odmítá na téma svého možného angažmá ve vládě Andreje Babiše jakkoli bavit. „Nebudu to komentovat, nezlobte se,“ odpověděla na dotaz Blesk.cz, zda nabídku od Andreje Babiše dostala.

Video  Andrej Babiš chtěl, aby ho letos v květnu nahradila na ministerstvu náměstkyně Alena Schillerová. Premiér Bohuslav Sobotka to ale odmítl. Alena Schillerová: Jsem v šoku. Sobotka se mnou nepromluvil ani slovo  - Blesk / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Otázkou stále zůstává, kdo bude v Poslanecké sněmovně obhajovat připravený státní rozpočet na příští rok, který schválila a předložila ještě vláda Bohuslava Sobotky. Pilný je na to podle svých slov připravený a věří, že rozpočet v této podobě, tedy s navrhovaným schodkem 50 miliard, novou Sněmovnou projde.

Křeslo ve firmě ČEZ

Z veřejného života ale Pilný zřejmě úplně nezmizí. I když už nechce být v politice, doufá, že coby o bývalého šéfa vlivného sněmovního výboru a také ministra financí bude Andrej Babiš stát i dál.

„Pokud o to budu požádán, tak budu hrát nějakou roli v tom, jak bude uspořádán management a dozorčí rada ČEZu. Pokud to přání bude, tak se tomu určitě bránit nebudu,“ řekl si nenápadně o lukrativní post Pilný. Plat člena dozorčí rady je přitom okolo 50 tisíc korun.

S nástupem nové vlády se dá očekávat výměna i v dalších dozorčích radách i v dalších polostátních firmách.

 

gabreta ( 18. listopadu 2017 10:01 )

Souhhlas. Pilný je člověk na svým místě a finance jsou jeho parketa. Je jasný, že kritici by ale radši viděli ve funkci chemika Mirka a nebo právníka Bohouška. Dva, který mají zvlášť oblibě lidi, kteří si vezmou klidně půjčku na dovolenou a nebo Vánoce, když na to neušetří během roku!

587587 ( 18. listopadu 2017 09:50 )

A o hrabání listí v parku by zájem neměl, jak to doporučoval jiným důchodcům? Ale chápu, korýtko v čezu je lepší...

maryfox ( 18. listopadu 2017 09:22 )

Pan Pilný je mimořádně schopný člověk a jeho práce ve vládě si zaslouží obdiv.Jeho souboj s tupci všeho druhu je vyjímečný.To vše při bezchybném odborném nasazení, které zdejší prosťáčci nemohou ani vzdáleně pochopit.

pepen ( 18. listopadu 2017 08:37 )

Další bezpáteřní člověk...cítí velký prachy!!!!Ono na vás brzy dojde na všechny...co mají rádi velké prachy!!!

moiaza ( 18. listopadu 2017 08:15 )

No a kdo by nechtěl pracovat v ČEZ? A ještě za ty peníze.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa