Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Exministři radí za miliony. Drobil, Němec i Buzková opět „makají“ pro stát

Autor: David Budai - 
2. listopadu 2017
05:02

Konec v politice zdaleka nemusí znamenat vyschlý přísun peněz ze státní kasy. Zlatou žílou, kde se dají utržit miliony z eráru, je zejména právní poradenství, jak můžou potvrdit bývalí ministři Petra Buzková, Pavel Drobil nebo Pavel Němec. Jejich advokátní kancléře si státním firmám a institucím účtují až 1400 až 3000 korun za hodinu. Pětinásobný ministr Cyril Svoboda zase pro svůj institut získal 1,6 milionu korun na školení v oblasti inkluze. Blesk.cz to zjistil z registru smluv.

Pro stát začala znovu pracovat bývalá výrazná představitelka ČSSD a ministryně školství Petra Buzková, jak už dříve informoval Blesk.cz. Advokátní kancelář VKS Legal, kterou spoluvlastní, získala od státních firem nebo institucí zakázky na právní pomoc a zastupování celkem za téměř pět milionů korun. Za služby si kancelář inkasovala 2600 až 2800 korun za hodinu bez DPH.

U Buzkové se jednalo například o státní podnik DIAMO, kterému pomáhala v soudních řízeních, ministerstvo zdravotnictví nebo Státní ústav pro kontrolu léčiv. Ministerstvu radila v rámci tendru na provozovatele letecké záchranky, úřadu pak v souvislosti s dodávkami léčivého konopí.

Tím ale napojení advokátky Buzkové na státní penězovod neskončilo. Jak vyplývá z registru smluv, jen od jara letošního roku získala další zakázky za více než 1,5 milionu korun. Nejvíce její firmě zaplatí pražská Technická správa komunikací, a to až jeden milion za právní poradenství. Celkem 400 tisíc korun pak zaplatí Správa železniční dopravní cesty za právní stanoviska. A za 240 tisíc si nechává radit také ministerstvo obrany.

Němec se „otáčí“ až za 3000 korun na hodinu

Štědrých veřejných zakázek využívají i další bývalí politici. Dlouhodobě je má v oblibě také exministr spravedlnosti nebo místního rozvoje Pavel Němec (tehdy Unie svobody). Tedy přesněji Advokátní kancelář Němec, Bláha & Navrátilová, kterou z třetiny vlastní. Například Vojenská zdravotní pojišťovna jí za poslední rok podle zveřejněných smluv zaplatila nejméně 940 tisíc korun. Za taxu 3000 korun bez DPH na hodinu pojišťovně posuzuje rizika soudních sporů.

Až jeden milion korun kanceláři zaplatí také Správa státních hmotných rezerv. Za 2700 korun na hodinu radí této instituci se soudními spory. A statisíce posílají této právní firmě také veřejné nemocnice, například Fakultní nemocnice Královské Vinohrady má hned dvě smlouvy na právní rady, jednu z nich v hodnotě 500 tisíc korun. Za 2750 korun za hodinu zastupuje u soudu Němec a spol. také Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond, který spadá pod ministerstvo zemědělství.

Právě Pavel Němec čelil v minulosti kritice za to, že právě jeho advokátní kancelář inkasovala statisíce korun za služby od Vězeňské služby, která pod něj dříve jako ministra spravedlnosti spadala. Tehdy tvrdil, že nejde o střet zájmů a že mnohem větší příjmy má ze zakázek v soukromém sektoru.

Také exministr životního prostředí Pavel Drobil (tehdy ODS) se po svém neslavném odchodu z politiky vrátil k právu. Drobil spoluvlastní například Advokátní kancelář Pyšný, Srba & Partneři, která v září získala od městské části Ostrava-Poruba zakázku na právní zastupování v hodnotě 1,45 milionu korun. Smlouva například říká, že zástupce kanceláře musí být k dispozici každý pátek od 8 do 14 hodin.

Obruče od Drobila a Svobodova inkluze

Právo ale Drobila primárně neživí. Vlastní řadu firem specializujících se na těžařství a strojírenství, které exministrovi zřejmě vynášejí mnohem více peněz, alespoň tedy na státních zakázkách. Například brněnský dopravní podnik si u něj objednal tramvajové obruče za téměř tři miliony korun. A objednávky obručí má i od dalších dopravních podniků.

Poněkud jiný zájem má bývalý ministr zahraničí, vnitra a místního rozvoje Cyril Svoboda (za KDU-ČSL), který se dnes věnuje hlavně školení v oblasti diplomacie. Diplomatický institut, který zakládal a vede, loni získal od města Prahy dotaci EU ve výši 1,69 milionu korun. Zadání znělo jasně: „Zvýšení kvality vzdělávání prostřednictvím posílení inkluze v multikulturní společnosti“.

Expert: Exministři nemohou do kláštera

Podle expertů nejsou právní zakázky pro stát problematické, pokud dodržují jasná pravidla. „Exministři asi nemohou odejít do kláštera a živit se sběrem plodů. Ale ta hranice, kdy začíná střed zájmů, je tenká a otázky byznysu se státem jsou na místě,“ řekl Blesk.cz ředitel české pobočky Transparency International David Ondráčka. Podle něj se totiž zakázky v advokacii často získávají přes známosti osobní zkušenosti.

Problém ale vidí spíše v obecně nepříliš transparentním zadávání veřejných zakázek na právní služby. „Veřejné zakázky na právní služby se v Česku dlouhodobě nedaří a často končí nekonečnými stížnostmi advokátů samotných,“ uvedl Ondráčka s tím, že každá státní instituce nebo firma by měla vždy důkladně doložit výstupy zaplacených advokátů, aby nevznikaly zbytečné pochybnosti. Dodal ale, že situace se oproti minulým letům zlepšila.

dlabec ( 2. listopadu 2017 13:55 )

Neskutečná pakáž jak dlouho si to lidé necháme líbit.Drobil Němec už dávno měli hrát na pankráci nohejbal.Buzková v kabaretu CSSD Sobotky.Tak vyděláva politická mafie prachy a Babiš je nejhorší protože se snaží tu mafii zničit copak to nechápete že mafie se nedá po dobrém zničit proto pokud budou předčasné volby dejte hlasy jen Babišovi a zničme už konečně teh zlodějský humus!!!

agfor ( 2. listopadu 2017 12:20 )

Já už v týhle zemi makat nebudu. Když vidím, kam peníze, o které mne stát okrade, jdou.

moiaza ( 2. listopadu 2017 10:22 )

O tom je politika. Hlavně se do politiky dostat. Pak už to jde samo. Proto se všichni do té špíny hrnou. Je tam smradeček, ale teploučko. Stačí mít žaludek v pořádku a hroší kůži. Také hloupé voliče, kteří nám dají hlas.

1917 ( 2. listopadu 2017 10:04 )

Na co potom mají v podnicích,státních a na ministerstvech právní oddělení? Je to jedna z dalších věcí na které by si měla nová vláda posvítit!!!!

sores ( 2. listopadu 2017 09:49 )

Vše je jen v lidech, když jim ty prachy lidi dávají tak by byli korunovaný blb-ci aby je nebraly.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa