Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Babiš chtěl na školství rektora Beka, dostal košem. Narazil i s Klausem ml.

Autor: ČTK, simao - 
1. listopadu 2017
15:50

Některé otazníky v chystané menšinové vládě Andreje Babiše (ANO) zůstávají. Kromě nejisté podpory ve Sněmovně je to i místo budoucího ministra školství. Nejdřív se spekulovalo o Václavu Klausovi mladším (ODS), kterého Babiš o víkendu zmínil jako možného odborníka. Zatímco jeho jméno šéf ANO jen nadhodil, s konkrétní nabídnou na post ministra oslovil rektora Masarykovy univerzity v Brně Mikuláše Beka. Ten však z více důvodů odmítl. Mimo jiné proto, že nevolil ANO.

Šéf ANO Andrej Babiš na jednání poslaneckého klubu ANO nabídl post ministra školství rektorovi Masarykovy univerzity Bekovi. Ale neuspěl, jak informoval na webu týdeník Respekt. Bek podle něj Babišovi jménem všech rektorů navrhl, aby se ministrem stal současný náměstek na ministerstvu školství Robert Plaga, který měl doposud na starosti řízení vysokých škol.

Bek: Není jisté, jak dlouho tahle vláda potrvá

Bek podle Respektu obdržel pozvání na jednání s poslanci ANO od Babiše před dvěma dny, jeho nabídku na místo ministra školství ale nepřijal. „Mám k tomu několik důvodů. Prvním a hlavním je fakt, že můj rektorský mandát skončí až v roce 2019. Nechci z univerzity utíkat,“ řekl Respektu. Jako další důvod uvedl své politické přesvědčení. Sympatizuje prý s proevropskými stranami, jako jsou STAN, TOP 09 a KDU-ČSL.

Nechtěl by také být ve vládě, která by neměla demokratickou většinu a kterou by podporovalo hnutí SPD Tomia Okamury či komunisté. Schůzce Beka s Babišem podle Respektu předcházelo jednání rektorů, kteří se shodli na tom, že by pro ně nejschůdnějším kandidátem na ministra byl náměstek Plaga. „Nemůžeme si být jistí, jak dlouho tahle vláda bude trvat. Proto je důležité na tento post za takové situace dosadit člověka, který má s rezortem zkušenosti. A tím Robert Plaga je," potvrdil Bek.

Klaus ml.: Nikdo mi nic nenabídl

Ministerstvo školství měla pod sebou doposud ČSSD, na postu ministra se v poslední vládě protočili Marcel Chládek, Kateřina Valachová a Stanislav Štech.

Spekulacím o tom, že by se mohl stát dalším v řadě bývalý ředitel prestižního soukromého gymnázia PORG Václav Klaus mladší, zavdal sám Babiš, když v Partii na FTV Prima jmenoval syna exprezidenta Klause jako jednoho z možných odborníků. „Na školství je expertem pan Klaus, paní Černochová nebo možná pan Hamáček zase na obranu,“ říkal v televizi Babiš.

Po přenosu však šéf ANO dodal: „Nechci s nimi jednat, to byl jenom příklad.“ A sám Klaus ml. na dotaz Blesku uvedl: „Nikdo mi nic nenabídl. Mediální spekulace nemá smysl rozebírat.“

Hledání odborníků pokračuje, na obranu má Babiš víc tipů

Babiš už minulý týden uvedl, že sestaví menšinovou vládu z dosavadních ministrů za ANO a z odborníků. V úterý ho prezident Miloš Zeman v Lánech oficiálně pověřil jednáním o nové vládě. Ve středu Babiš uvedl, že má víceméně jasno o obsazení sedmi až osmi křesel v menšinové vládě, kterou skládá. Hledá tak dál odborníky mimo jiné na ministerstva školství, průmyslu a obchodu a kultury.

„Na obranu máme vícero možných tipů. Vedeme nějaké konzultace,“ řekl Babiš. Ministrem obrany už podle některých informací nemá být Martin Stropnický (ANO), jenž by mohl zamířit do čela ministerstva zahraničních věcí. „S panem Stropnickým se bavíme, není to ještě úplně jasné,“ podotkl Babiš. Stropnický byl mimo jiné velvyslancem v Portugalsku, Itálii a ve Vatikánu.

O ministra méně. Lidská práva míří pod Pelikána

Ve vládě by měli zůstat další nynější ministři za ANO Richard Brabec, Dan Ťok, Robert Pelikán a Karla Šlechtová. V jejím případě údajně není úplně jasné, zda dál povede ministerstvo pro místní rozvoj. Babiš uvedl, že nechce obsazovat pozici ministra pro legislativu a lidská práva, kterou nyní zastává Jan Chvojka (ČSSD).

Problém je podle předsedy ANO ten, že ministr musí stát ze zákona v čele legislativní rady vlády. „Asi to budeme chtít dát pod spravedlnost, tím bude o jednoho ministra méně,“ podotkl Babiš.

Menšinová vláda však zatím patrně nemá ve Sněmovně většinovou podporu. Podle Babiše však připraví programové prohlášení s vyznačením pasáží, které budou zahrnovat programy jiných stran. Na tomto základě je bude chtít Babiš přesvědčit o podpoře kabinetu.

Video  První slova Andreje Babiše po vítězství: Dal pusu Monice a děkoval.  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kajineknahrad ( 2. listopadu 2017 09:47 )

tatazdenek: Nepodceňuj jí, ona je tak šeredná, že se jí bojí i Chuck Norris!

bullshit ( 1. listopadu 2017 17:55 )

Pan kříšťálový totiž žádné odborníky nemá, mimo odborníky na buzeraci a tunely. Možná ještě odborníky na čerpání dotací a jejich neoprávněné kasírování.

tatarzdenek ( 1. listopadu 2017 17:47 )

Političtí odpadlíci budou ještě chvíli kopat kolem sebe, ale touha zůstat u koryt je přece jen silnější, že pane Kalousku? Ručičky nebojte se, vy makat nebudete.

tatarzdenek ( 1. listopadu 2017 17:43 )

Moje řeč.

santikxauz ( 1. listopadu 2017 16:55 )

Protože je hloupej a nezvládl by to.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa