Část úředníků je podezřelá z manipulací se zakázkami města. Podle obžaloby šlo o 20 veřejných zakázek v úhrnném objemu zhruba 12 milionů korun. Některé měli úředníci šít »na míru« firmě ABM MORAVA. Mezi žalovanými jsou firma i její zástupce.

Další úředníci měli prostřednictvím také žalovaného šéfa tamních strážníků zahlazovat udělené pokuty. Ve Frýdku-Místku potrestali devět obžalovaných, další tři zprostili viny. Odvolali se odsouzení, proti zprošťujícím rozsudkům zase žalobce. Proto případ převzal krajský soud.

»My nic, my jsme muzikanti,« dala by se ve zkratce popsat obhajoba obžalovaných, kteří do soudní síně vcházeli evidentně v dobré náladě. Soudce následně četl ze spisu, jakým způsobem mělo zvýhodňování firmy  probíhat.

Město mělo vypisovat veřejné zakázky tak, aby je získali ti, kteří by je třeba jinak nemohli získat. Dle žaloby byly podlimitní zakázky připraveny předem určenému vítězi.

Obžalován je například bývalý náměstek primátora Dalibor Hrabec, jehož odsoudili podmíněně ke 2,5 rokům a 50 tisícům náhrady škody. Zástupce firmy ABM MORAVA Tomáš Musil vyslechl tříletý trest a zaplatit by měl 300 tisíc. Firma má platit 500 tisíc. A skončit s veřejnými výběrovými řízeními.

Za zahlazování pokut dostal ředitel strážníků Milan Sněhota tříletou podmínku. Platit má 60 tisíc škody. Vyvázl například stávající starosta Michal Pobucký, v jehož nevinu ale pro změnu nevěří žalobce, který se proti zprošťujícímu verdiktu odvolal.