Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dusno kolem Okamury: Rasistické výroky, ohýbání ústavy i povinné mlčení

Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
15. listopadu 2017
05:20

Neústavní snaha „vyštípat“ kolegu ze Sněmovny, poslanecký bobřík mlčení i tajemník klubu, který čelí trestnímu oznámení za rasistické výroky na adresu Židů a homosexuálů. I to nabízí aktuálně hnutí Svoboda a přímá demokracie, které vede Tomio Okamura.

Nejnověji se o SPD mluví v souvislosti s úbytkem členů v Moravskoslezském kraji. Podle listu za to může předseda buňky a nově zvolený poslanec Lubomír Volný. Členové hnutí Svoboda a přímá demokracie ho kritizují za údajně autoritářské vedení a chtějí jej prostřednictvím petice zbavit také mandátu poslance. To ovšem Ústava České republiky neumožňuje. I když se o to hnutí Tomia Okamury snaží a je to jeden z jeho volebních bodů.

Ústava České republiky přímo vyjmenovává možnosti, za kterých přichází poslanec o mandát – zbavení funkce v ní ale není. Detaily uvádí článek 25, podle kterého mandát poslance nebo senátora zaniká:

a) odepřením slibu nebo složením slibu s výhradou,
b) uplynutím volebního období,
c) vzdáním se mandátu,
d) ztrátou volitelnosti,
e) u poslanců rozpuštěním Poslanecké sněmovny,
f) vznikem neslučitelnosti funkcí podle čl. 22.

„Sesbíráme podpisy a budeme chtít jeho odvolání. Toto bude příležitost ukázat, jak má odvolatelnost politiků fungovat,“ cituje deník Janu Barvíkovou z hnutí ostravské buňky SPD.

Podle Okamury přitom nic na pnutí v Ostravě dosud neukazovalo. Sám teď na svém facebookovém profilu své kolegy ze strany usměrňuje a upozorňuje na české zákony.„Před několika dny tam proběhla krajská členská konference a k ničemu takovému vůbec nedošlo a ani nikdo odvolání (Volného) nenavrhl,“ napsal na svůj facebookový účet.

Nespokojení členové SPD podle MfD tvrdí, že předseda a poslanec Volný se chová jako diktátor. Obklopuje se lidmi, kteří hlasují podle něj, a strana tak není demokratická. Volný oponuje, že členů v kraji přibývá, aktuálně má údajně 350 nových žádostí.

„Dobrovolně od nás odešli nasazení agenti Realistů, ODA, Rozumných a ještě jedné nejmenované politické strany s blízkým programem, kteří vynášeli naše interní informace a nakonec dokonce kandidovali za tyto konkurenční politické subjekty v parlamentních volbách,“ uvedl poslanec Volný, který se přímého odvolání neobává.

Podle listu po hádkách odešli z SPD například i zakládající členové, manželé Pavlína a Andrzej Matykiewiczovi. Matykiewicz byl předsedou SPD na Ostravsku, jeho žena krajskou koordinátorkou. Loni v srpnu Matykiewiczová s dětmi odjela na dovolenou do Bulharska a podle jejího tvrzení Volný obešel některé okresní schůze a tvrdil, že jela na dovolenou s bývalým senátorem Petrem Gawlasem z ČSSD a chystá puč ve straně, což odmítá. Následovalo vyškrtnutí z kandidátky a zbavení členství. „Dříve člena jmenovalo ústředí v Praze, teď předsednictvo v regionu. Volný nechce jmenovat členem nikoho neprověřeného, jen své známé a jejich rodinné příslušníky,“ uvedla Matykiewiczová.

Dohoda o mediální mlčenlivosti?

Je opravdu hnutí Svoboda a přímá demokracie demokratické, jak o tom mluví Okamura? Jedno je jasné. V těchto dnech v médiích vystupují téměř výhradně buď právě Okamura a nebo předseda poslaneckého klubu, ostřílený politik Radim Fiala. Proč? Ostatní totiž mají držet raději jazyk za zuby. Prý je na tom v hnutí dohoda.

„Ustanovili jsme klub a došlo k dohodě, že veškeré výstupy za naše hnutí, za náš klub bude mít jenom pan Fiala a jenom pan Okamura. Po tuto hektickou dobu nechceme žádným způsobem znevýhodňovat pozici našeho vedení, protože může někdo nešťastným způsobem… A to se právě stalo asi ve dvou případech, kdy to začalo takhle nevinně, a ten člověk ve své dobráckosti nebo naivitě. Znáte novináře, oni potom zneužili to, co v dobrém myslel,“ odpověděl na dotaz Českého rozhlasu, proč kandidoval do Sněmovny, poslanec SPD Zdeněk Podal.

Jedním z důvodů je podle něj i to, že většina poslanců SPD s politikou teprve začíná. „Nejsme profesionálové, většina z nás. Já jsem se nikdy neživil politikou, já jsem jenom pomáhal. Do politiky jsem se naplno dostal až teď, takže samozřejmě jsou věci, jak lze manipulovat veřejným míněním, lidmi, a v tom zběhlí my nejsme,“ uvedl. Na další otázky odmítal odpovědět.

Rasistické problémy tajemníka

Nejen poslanci SPD na sebe už stačili upozornit. Svou chvíli „slávy“ si užil už i tajemník poslaneckého klubu hnutí Jaroslav Staník. Ve sněmovním klubu měl pronést hanlivý výrok na adresu menšin. „Židi, homosexuálové i Cikáni by měli jít do plynu,“ citoval ho web Aktuálně.cz. Staník teď kvůli tomu čelí trestnímu oznámení, které na něj podal aktivista Jan Cemper.

V podnapilém stavu měl navíc urážet i dosluhující ministryni práce a sociálních věcí Michaelu Marksovou (ČSSD). „Vy jste ta ministryně Marxová-Engelsová. Vy podporujete homosexuály,“ citovala ho ministryně, která neúspěšně kandidovala do Sněmovny.

Podle Marksové mluvil o tom, že by měli jít do plynu a že by se měli zlikvidovat. Incident má podle všeho řadu svědků. Ministryni podpořili i další bývalí poslanci, exčlenové hnutí Tomia Okamury, které se ale ještě v minulém období rozpadlo. Vše měl sledovat například Marek Černoch, který přestoupil později do Úsvitu, nebo Martin Lank, který kandidoval ve volbách neúspěšně za Realisty.

„Byly to rasistické výroky, že by se měli homosexuálové, Cikáni a Židi střílet hned po narození a Židi zplynovat,“ říká o chování Staníka Černoch s tím, že si přesný slovosled už nepamatuje.

Podle šéfa hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury jde ale o provokaci od lidí, kteří nesou špatně volební porážku a to, že se sami nestali poslanci.

„Je zřejmé, že podobné provokace budou pokračovat, a proto vyzýváme naše členy a příznivce k maximální obezřetnosti,“ vyjádřil se Okamura na videu na svém facebookovém profilu.

Podle Okamury, možného místopředsedy Sněmovny, je ministryně v baru Sněmovny, kde mělo k slovnímu incidentu dojít, častým hostem a sama už dnes popisuje událost jinak. Ministryně si ale trvá na svém.

„T. Okamura by se měl krotit: výroky taj. Staníka nejsou můj osobní konflikt. Jsou o nepřípustném rasismu a xenofobii. Svědků je celá řada,“ napsala Marksová na svůj Twitter.

Na sociálních sítích se za ni postavil také její stranický kolega – volební lídr ČSSD a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, podle kterého je potřeba takové výroky odsoudit.

„Vážím si kolegyně @MMarksova, že nemlčela a ozvala se proti podobným neonacistickým výrokům. Máme závazek vůči obětem nacismu v této zemi i všude kolem nás. Ten, kdo řekl podobné věci, musí od nás slyšet, že je to odporné a že mu to neprojde,“ napsal doslova šéf české diplomacie.

Video se připravuje ...
Další videa