Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babišova Hra o výbory, šéfa Sněmovny a vládu: Je to přetlačovaná, říká politolog

Autor: Jakub Veinlich - 
14. listopadu 2017
05:15

Od voleb uplynuly tři týdny a Andreje Babiše (ANO) poněkud tlačí čas. Poslanci se v nové Sněmovně poprvé sejdou už v pondělí. Aby mohla vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) podat demisi, musí být zvolený nový šéf dolní komory parlamentu. S tím je ale spojené také složení dalších orgánů Sněmovny – jenže to stále vázne. A Babiš se dostává do řady střetů. Probíhá Hra o výbory, vzkazují Piráti v narážce na oblíbenou Hru o trůny.

V pondělí 20. listopadu se poslanci sejdou na ustavující a nejdůležitější schůzi Sněmovny na začátku volebního období. Zvolit si totiž musí svého předsedu, ostatní členy vedení dolní komory a také šéfy jednotlivých výborů.

Návrhy jednotlivých partají připomínají loterii. Každá tahá jiná čísla. „Myslím, že teď se taktizuje a ta jednání se ještě potáhnou. Teď se hraje jen poziční přetlačovaná, kdy Andrej Babiš chce demonstrativně ukázat, že dělá maximum. A ustupuje, aby dostal pod tlak potenciální koaliční partnery,“ hodnotí pro Blesk.cz současná vyjednávání na všech úrovních politolog Jan Kubáček.

Babiš: Mám tah na branku

Jako premiér se chce Andrej Babiš podle svých slov věnovat naplno fungování vlády. Otázka je, nakolik se mu bude dařit držet pohromadě i hnutí ANO. Zatímco v Praze se u ANO přepřahalo a Martina Stropnického nahradil Jan Říčař, na celorepublikové úrovni o něčem takovém nemůže být ani řeč.

Sám Babiš jasně dává najevo, že křeslo v čele hnutí si chce nechat. Obavy, že by nestíhal více rolí naráz a zanedbával nějakou z funkcí, prý nemá. „Já mám dostatečnou pracovní kapacitu a tah na branku. Většinou má problém stíhat moje pracovní tempo moje okolí,“ řekl Blesk.cz Babiš.

Kolečko schůzek u Zemana končí

Dle plánů Andreje Babiše, oficiálně pověřeného prezidentem k jednání o sestavení vlády, vše momentálně směřuje k menšinovému kabinetu, který však může mít potíže získat ve Sněmovně potřebnou důvěru. Proti tomu, aby se zašlo až do extrému a konaly se předčasné volby, vehementně tlačí i Miloš Zeman, který by Babiše pověřil v případě krachu plánu vládnout v menšině, možností dojednat vládu i napodruhé. A kritici ANO se obávají, že pak by přišla na řadu „ďábelská koalice“ ANO s KSČM a SPD Tomia Okamury, jak ji nazval Jan Birke (ČSSD).

Právě u Zemana v Lánech přitom tento týden končí schůzky s představiteli politických stran, které se dostaly do Poslanecké sněmovny. Od těch úspěšných přešel k méně úspěšným – po setkání s představiteli KSČM a pondělním jednání s delegací ČSSD. V úterý ho čeká další vládní strana mířící do opozice – lidovci.

Po schůzkách se Zemanem „nenáviděnou“ TOP 09 a na závěr se Starosty sbalí prezident kufry a po víkendu odletí na čtyřdenní návštěvu Ruska. V té samé době začne práce poslancům. Prezident je přitom varoval, aby nepodceňovali výběr předsedy Poslanecké sněmovny, jehož roli považuje za důležitou. Sám ji ostatně v minulosti zastával. A právě o tohle křeslo se nyní hraje především. Zatímco výběr ministrů do menšinového kabinetu je v Babišových rukách, kolem pozice po Janu Hamáčkovi (ČSSD) je pořádně rušno.

Sněmovně povládne Vondráček, odhaduje politolog

Pro Blesk.cz politolog Kubáček odhaduje, že v čele Poslanecké sněmovny stane kandidát hnutí ANO Radek Vondráček, ale nebude to hned příští týden na začátku jednání. „Vzhledem k tomu, že těch partnerů je opravdu hodně, tak očekávám, že se ta jednání mohou táhnout zhruba 14 dnů,“ odhaduje politolog náladu při prvních jednacích dnech.  

Zvolení Vondráčka zřejmě podpoří silná skupina poslanců. Hnutí ANO jich má 78, SPD 22 a připojí se zřejmě i Piráti – také s 22 hlasy. Ti o tom rozhodli na víkendovém zasedání poslaneckého klubu.

Další jednání pod vlivem prezidentských voleb

Zatímco situace kolem obsazení šéfa Sněmovny poměrně spěchá – hlavně pro ANO – další vyjednávání bude ovlivněno blížícím se termínem prvního kola prezidentských voleb. Dotkne se to např. dojednávání vládních postů, míní politolog. „Bude tam i mírný tlak Miloše Zemana na ostatní strany, aby učinily kompromis a dohodly se s Andrejem Babišem na nějaké přinejmenším jednorázové spolupráci,“ uvádí Kubáček.

Pro Babiše prý může být navíc pohodlnější, když bude dojednávat vládu ještě několik týdnů. Ostatní strany se tak podle Kubáčka mohou totiž dostat pod tlak a Babiš může získávat body u veřejnosti. 

„Kdyby bylo jen několik bloků, tak se dá očekávat, že se složení Sněmovny bude vyjednávat zároveň s vládou, protože by byl Andrej Babiš pod větším tlakem, ale teď je pro něj zásadní, aby se zvolil předseda Sněmovny, čímž by se mu zagarantovala určitá potenciální skupina poslanců, se kterými se dá jednat o vládě,“ míní politolog, podle kterého se tak potvrdí uzavřené nepsané dohody a začne se licitovat o výborech a dalších pozicích, kde mohou mít jednotlivé strany vliv na tvorbu zákonů.

Piráti přišli s Hrou o výbory. Jsou „neprozíraví“, míní Fiala

Spory o výbory přitom začaly již nyní. Názory na vládnutí Sněmovně a výborům se liší. Předsednictvo Sněmovny má podle Pirátů kopírovat výsledky voleb, a tak by se šéfem Sněmovny stal Radek Vondráček a předseda ODS Petr Fiala by tak měl být místopředsedou, míní Piráti. „Respektuji rozhodnutí Pirátů podpořit ve volbě předsedy PSP ČR kandidáta hnutí ANO, přestože mi to přijde politicky neprozíravé,“ vzkázal Pirátům Fiala, který aspiruje na šéfa Sněmovny.

Podle ODS přitom nahrává postoj Pirátů „mocenskému paktu“ Zemana a Babiše, protože díky svému předsedovi Sněmovny bude mít ANO všechny tři pokusy o sestavení vlády.

Piráti, kteří v pondělí na Facebooku pobavili překřtěním aktuálního dění na Hru o výbory (v narážce na populární Hru o trůny), přitom nechtějí svou podporu pro Vondráčka úplně zadarmo. Ve chvíli, kdy by mělo mít hnutí ANO všechny ministry, chce třetí strana ve volbách podle jejího předsedy záruku kontroly. Tedy křesla šéfů sněmovních výborů pro ostatní – tedy opoziční strany. „Hnutí Andreje Babiše za současné konstelace obsadí všechna ministerstva. V rámci zachování kontrolních mechanismů Sněmovny tedy není žádoucí, aby jedna strana kontrolovala sama sebe,“ vysvětluje Ivan Bartoš.

Podle lidovců je ale takový návrh neadekvátní. „Myslím, že to je neadekvátní. Každopádně jsou výbory a komise, které by měla mít jen opozice,“ míní šéf lidovců Pavel Bělobrádek. Lidovci už dříve vyjádřili přesvědčení, že by opozice měla kontrolovat sněmovní komise pro dohled nad tajnými službami, protože to považují za nástroj pro zachování demokracie. Opozice by podle nich měla mít i předsedu bezpečnostního výboru.

„Obsazení vedení výborů bude na slušnosti koalice a její dohodě s opozicí,“ napsal ČTK předseda STAN Petr Gazdík. Upozornil zároveň, že v nynější povolební situaci není zcela jasné, které strany budou patřit ke koalici a které k opozici. „To se ukáže právě při ustavující schůzi, volbě předsedy a orgánů Sněmovny. I Piráti se budou muset rozhodnout, kam chtějí patřit,“ odkázal na víkendové jednání poslaneckého klubu Pirátů.

„Jestliže jsou Piráti ochotni připustit vládu bez důvěry, tak připouští vládu bez kontroly. A žádní předsedové výborů tomu nemohou významným způsobem pomoci,“ reagoval na rozhodnutí Pirátů podpořit Vondráčka do čela Sněmovny předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Babiš: „Tak určitě...“ Pro vládu by chtěl toleranci

Andrej Babiš přitom dál pokračuje na sestavování kabinetu, v jehož čele chce o důvěru poslanců žádat. Ani sestavování vlády z ministrů ANO a nestraníků se však neobešlo bez potíží. „Já na to spěchám, ale nechci se unáhlit. A taky konzultuju, prověřuju, protože ono není jednoduché mít jasný názor pro někoho nového, se kterým nemáme zkušenosti,“ upozornil Babiš na ČT v pořadu Týden v politice.

Trvá přitom na vládě odborníků? „Tak určitě, každý ministr musí být odborník. A ve finále já vím, že u nás je taková zvyklost, že to musí být politik, ale pro mě to není zásadní,“ podotkl Babiš s tím, že i někteří ministři za ANO nebyli před nástupem do svého resortu členy hnutí.

„Menšinový kabinet má výhodu v tom, že pokud to bude jedenn tým, tak to bude fungovat neformálně, žádná koaliční rada, ministři se nebudou hádat na vládě, nepůjde tam žádný materiál, kde bude rozpor. To si musí vyřídit mimo vládu. A já si samozřejmě můžu to s nimi řešit mimo vládu,“ pokračoval Babiš na ČT. Ohledně důvěry pak dodal: „Důvěru? Těžko říct, chtěli bychom aspoň toleranci.“

Kraj nebo Sněmovna

V případě samotného hnutí ANO vyvstal však i další otazník. Hejtmani, kteří získali v říjnových volbách křeslo poslance za hnutí ANO, se musí rozhodnout, kterou z funkcí budou vykonávat. Například středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová už si vybrala. Do Sněmovny nenastoupí, křesla poslance se vzdala. Podobné rozhodnutí čeká ale například i na hejtmanku Karlovarského kraje a šéfku Asociace krajů Janu Vildumetzovou.

Ani týden před zahájením sněmovny ale prý nemá jasno. „Stále platí, že si paní hejtmanka vybere jednu z funkcí, kumulace nepřichází v úvahu. O tom, kterou zvolila, bude všechny informovat,“ napsala Blesk.cz mluvčí karlovarské hejtmanky Jana Pavlíková. O Vildumetzové se navíc ještě nedávno mluvilo jako možné kandidátce Andreje Babiše na post ministryně vnitra, kde dřív působila jako náměstkyně. 

zada ( 14. listopadu 2017 10:30 )

Piráty volil můj nejmladí syn. Ačkoli jemu teprve 19 let, takže pro něj je důležitější svět "diskoték", tak je z Pirátů dost vyléčený. To jejich "pusťte nás na ně" byl asi jenom fór. Myslel, žekdyž jsou studovaní, tak jsou chytří a mazaní. Nejsou. Škola není patent na rozum. Syn tvrdí, že měli vstoupi do vlády a pak teprve dělat "bu,bu,bu" a ne si předem čistit cestičku, ukázat o co jim skutečně jde - tedy odhalit svoje záměry,a jednou větou "Babiš ven!" .To přeci dělá jen hlupák. Tvrdí, že nejsou vůbec chytří . Dělaji se rovnými, ale v tomto světě je to naivní hloupost. Ani děti ve školce se tak nechovají, i ty už zvažují co je výhodné. Tak si myslím, že má pravdu.Ale možná, že do té politiky ani nechtěli, a že jim stačilo dostat se do sněmovny aby tam vykřikovali z opozice. Ale počet hlasů od lidí je tak vysunul z dráhy , že teď nevědí co s tím. Tolik egoistů v jedné straně Pirátů je moc. No uvidíme dál.....

moiaza ( 14. listopadu 2017 08:29 )

Každá vítězná strana by se chovala stejně, jako Babišova. Je to logické, že vítěz si diktuje největší nároky. Bylo by nelogické, kdyby si diktovali feťáci a šikmoočky. Nebo snad Bělobrádek? A tatovizdenkovi dejte prosím už pokoj. Není slušné se vysmívat retardovaným. On a jeho rodina za geny nemůže.

pavel215_klafunda ( 14. listopadu 2017 07:50 )

Máš pravdu Emane, vůbec nic nechápeš.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa