Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Demonstrant Klus se „navezl“ do Zemana a Babiše: Jsou štvaví a sebestřední

Autor: simao - 
18. května 2017
11:20

Mezi demonstranty, kteří vytáhli na Václavské náměstí protestovat proti Andreji Babišovi (ANO) a Milošovi Zemanovi, byl i zpěvák Tomáš Klus. Deníku MF Dnes popsal, proč na protesty vyrazil. S oběma politiky se neztotožňuje prý „ani za mák“ a jejich politický styl označuje za agresivní, štvavý a sebestředný. Řekl také, že nyní si raději předem zjišťuje, jaké hudební akce sponzoruje Agrofert.

„Jako občan s jejich výkony spokojen nejsem, a proto jsem na Václaváku byl,“ vysvětlil zpěvák Tomáš Klus svou přítomnost na Václavském náměstí, kde se první velká akce konala minulý týden.

Znovu se pak demonstrovalo i tuto středu, kdy se část davu vydala z centra Prahy pokračovat v protestech na Hradčanské náměstí. „Miloše do koše. A Babiše taky,“ skandoval dav v době, kdy byl však prezident ještě na cestě z Číny. Napodruhé chyběl u antibabišovských protestů kvůli práci však i Klus, vyrazil totiž zahrát na charitativní Koncert pro Míšu na zimní stadion do Znojma.

„Neztotožňuji se s nimi ani za mák“

K Zemanovi i Babišovi prý zpěvák přistupuje jako k učitelům, kteří ho učí trpělivosti a toleranci. I ta má ale své meze. „S názory, slovy, činy a politickou i společenskou kulturou, kterou zastupují zmínění pánové, se neztotožňuji ani za mák, neboť mi připadá manipulativní, štvavá, agresivní a sebestředná,“ řekl Klus MF Dnes. 

Kvitoval přitom, že na protestech byla možná i diskuze. „Potěšilo mě, že zde přítomný dav nepřijal jejich rétoriku a vstřícně diskutoval s oponenty, kteří tam byli. To je podle mě cesta – nebýt jako oni, čímž teď myslím kohokoli z našich ‚zaměstnanců‘ napříč politickými spektry. Nebuďme jako oni a mluvme spolu, pak nebudeme manipulovatelná masa,“ vyzval Klus.

Demonstraci komentoval i na sociální síti, kde Babišovi se Zemanem vytkl, že „jeden neodpovídá na nic, druhej zas i na to, na co se ho nikdo neptá, a oba tak nějak neodpovídají mému subjektivnímu pohledu na morální, lidověji slušné, chování “.

VIDEO: Ve středu 17. května došlo na druhou demonstraci proti Andreji Babišovi a Milošovi Zemanovi na Václavském náměstí

Video  Celý záznam druhé demonstrace proti Babišovi a Zemanovi na Václaváku  - Martina Neckářová
Video se připravuje ...

S Andrejem Babišem tedy Klus kamarád není. Ostatně i při nedávném vyhlašování hudebních cen Žebřík, kde skončil první v kategorii zpěváků, Klus z pódia hlásil: „Nenechte se koupit Andrejem Babišem“.  

Rozdílný přístup k Babišovi má jiná současná výrazná hudební osobnost Richard Krajčo ze skupiny Kryštof, který byl během dosavadního průběhu vládní krize nejednou na sociálních sítích vzpomínaný. „Kdy vyrazí s písní na rtech Krajčo obhajovat svého přítele a kempového donátora?“ zní jeden z příspěvků narážející na Babišovu podporu pro Kryštof Kemp.

Klus přitom řekl, že přistoupil i k opatření, ve kterém Andrej Babiš hraje roli. Tedy spíš společnost Agrofert, kterou vicepremiér dal do svěřenského fondu.

„Zjišťujeme, jestli akce, na kterých bychom měli hrát, nefinancuje Agrofert, kterého se Andrej Babiš podle mě vzdal jen naoko, respektive ve prospěch kandidatury na ředitele nového, výnosnějšího podniku – České republiky,“ řekl MfD Klus.

Klus: Babiš je Leošem Marešem české politiky

Jenže Klus už slíbil hrát i na akci, do které Agrofert peníze dává. „Už potvrzenou účast na festivalu Mezi ploty jsme vyřešili tak, že si nevezmeme honorář. Protože jeho peníze prostě nechceme,“ dodal zpěvák novinám, které spadají do Babišova někdejšího holdingu.

To Richard Krajčo zasedl i v redakční radě MF Dnes. Společně s ním do ní v květnu 2014 byli jmenováni třeba plastický chirurg Bohdan Pomahač nebo herec a režisér Miroslav Krobot. Tehdy ještě v době, kdy MF Dnes vedla coby šéfredaktorka Babišova současná výrazná kritička Sabina Slonková.

Co však Klus Babišovi uznává, je to, že má velmi dobře propracované PR. „Na tom, že přišel do politiky, mě jednak fascinuje to, že po těch několika letech v politice teda furt ještě není politik, jak on říká, což mě znervózňuje,“ řekl Klus pro web Czechmag.cz.

Nesouhlasí ani s tím, že chce Babiš řídit stát jako firmu. Babiš je však pro něj  „Leoš Mareš české politiky“, protože známého moderátora má za „totálního profíka českého showbyznysu“ a Babiš má skvěle „promáknuté“ PR a marketing.

Sám přitom schůzku s Babišem neplánuje. „Mám strach, že když se s ním potkám, tak to bude zneužito. Že to nebudu já jako člověk, Tomáš Klus, který za ním šel s tím, že by chtěl poznat, co je zač. Proto k té schůzce nemůže dojít, protože by to byl zpěvák Tomáš Klus, který se rozeštval se zpěvákem Richardem Krajčem kvůli tomu, že nesouhlasí s tím, aby něco dotoval ministr financí, se najednou schází s ministrem financí,“ dodal Klus.

Na Krajčovu obhajobu přitom před časem vystoupil sám Babiš. Postěžoval si, že v Česku je to jiné než v USA, kde je normální, že herci či sportovci veřejně podpořili Trumpa či Clintonovou. „U nás to není zvykem. Vím, že Richard Krajčo s tím má velký problém. U nás když nějaký sportovec nebo i herec podpoří politika, tak je hned předmětem útoků. Snažím se zůstat normální a nebýt nějaký politik, který se straní veřejnosti nebo těchto věcí,“ řekl Babiš pro Novinky.cz.

VIDEO: Podívejte se na sestřih z prvního dne protibabišovských demonstrací Proč? Proto!, které se uskutečnily napříč republikou

Video  Sestřih z demonstrace: Zaplněný Václavák proti Hradu a Babišovi  - Petr Soukup, David Vaníček
Video se připravuje ...

taha ( 14. srpna 2017 09:29 )

No tak to je opravdu ten pravý který nám tady do toho bude kecat,HOVNO dokázal,na FB píše samé nesmysly a teď ještě chce kecat do politiky? Hele Klus,zalez a neopruď

velka_0 ( 28. května 2017 06:04 )

Nevolitelné strany : ODS, TOP, KDU, STAN, ČSSD. . Volme : ANO, SPD, KSČM ! . Klus je ubohý a trapný narcis, idol jen pro náctileté.

123123 ( 18. května 2017 18:34 )

udelas nejlepe, kdyz se postaras o svoji domaci pohodu. jinak te velmi chapu, zavist te musi opravdu ale opravdu velmi bolet.

gabreta ( 18. května 2017 16:45 )

Klus, Klus. Není to náhodou ta zkrachovalá serebrita, co vyrazila dobývat Ameriku a vrátila se s holou perdelí? No tak jeho prohlášení mají tedy váhu!! Kašpar blbej!

amd.zeleny ( 18. května 2017 15:53 )

Lidé,kteří to nemají v hlavě v pořádku by se neměli k věci vyjadřovat.A to jak kladně tak i záporně.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa