Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Babiš peče „ďábelskou koalici“, opřeli se do něj kvůli církevním restitucím

Autor: jer, ČTK - 
10. listopadu 2017
20:55

Zdanění peněžité části církevních restitucí, o kterém přemýšlí Andrej Babiš (ANO), by podle lidovců bylo nemravné, protiústavní a ukazuje, že Babiš se neštítí spojit s kýmkoliv. Místopředseda ČSSD Jan Birke řekl, že toto velmi silné téma může stmelit spojenectví ANO, KSČM a SPD. „Může tak vzniknout ďábelská koalice, jak tomu pracovně říkám,“ míní Birke.

„Ještě jednou by bylo dobré připomenout občanům, že církevní restituce byly prodražené o 54 miliard,“ uvedl Andrej Babiš v ČT pro pořad Týden v politice. „Ten zákon byl schválen 10 minut po půlnoci za různých machinací, hlasování hlasem nepravomocně odsouzeného poslance,“ čertil se.

Babiš se snažil vysvětlit, že proti samotným církevním restitucím není. Ale je proti způsobu, jakým k nim došlo a jak byly vypočteny. „Tam ty odhady na cenu půdy a hektarů lesa byly nadsazené, všichni to vědí. To není, že já mám něco proti církevním restitucím. Já mám něco proti způsobu a tomu, že to bylo prodražené o 54 miliard a že jsme to mohli zdanit a to prodražení aspoň minimalizovat o 13 miliard,“ upozornil nyní Babiš.

Babiš splní požadavek komunistů?

Místopředseda KSČM Jiří Dolejš novinářům sdělil, že jde o jeden z požadavků KSČM na případnou většinu ve Sněmovně. „Doufáme, že ti, co takto hovoří, nezmění názor, je to stále ještě reálná cesta ke korekci nepřiměřenosti daru církvím z roku 2012,“ uvedl. Poznamenal, že o zdanění dříve ČSSD jen mluvila, před volbami to zmínil i Babiš a KSČM předložila příslušný návrh zákona.

Jako ústupek za podržení menšinové vlády vidí návrh šéf opozičního hnutí STAN Petr Gazdík. „A dosti špatným signálem by bylo to, že vláda zpětně mění uzavřené a zčásti už i plněné smlouvy,“ doplnil.

Birke: Rýsuje se koalice ANO, KSČM a SPD

Podle Jana Birkeho (ČSSD) se rýsuje i s ohledem na zdaněné církevní restituce „ďábelská koalice“ ANO, KSČM a SPD Tomia Okamury. Birke však míní, že všichni členové hnutí ANO nejsou nakloněni spolupráci zejména s hnutím SPD a zdanění církevních restitucí může otupit hrany.

Sám však lituje toho, že ČSSD v otázce restitucí svoje voliče nevyslyšela, k návrhu by se nyní přikláněl. Birke uvedl, že v uplynulém volebním období opustila ČSSD toto téma kvůli udržení koaliční spolupráce s KDU-ČSL.

Nemravné, čílí se lidovci i Kalousek

Za nemravné danit majetek, který byl ukraden, označili současný směr uvažování Andreje Babiše lidovci. Podle místopředsedy Jana Bartoška nejde o restituce, ale o to, že Babiš nectí základní právní principy. Retroaktivní zákony jsou protiústavní, napsal na Twitter. Novinářům řekl, že Babiš se neštítí spolupráce s kýmkoli k dosažení svých cílů.

„Náhrada za ukradený majetek není příjem. Nemůže být proto daněna. Byla by to jen další krádež a křivda,“ reagoval na Twitteru Kalousek. Poslanec Václav Klaus mladší (ODS) novinářům napsal, že není příznivcem církevních restitucí a nehlasoval by pro ně. „Zdaňovat je ale už věc nevyřeší. Koho to s kým sblíží, nevím,“ uvedl.

Zákon o církevních restitucích vstoupil v platnost začátkem roku 2013 a počítá s tím, že církve dostanou od státu nemovitý majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Za nemovitosti, které se podle zákona nevydávají, mají církve během 30 let získat 59 miliard, navyšovaných o inflaci. Náhrady jsou vypláceny už od roku 2013. Zdanění, pokud by bylo odsouhlaseno, by se ale podle Lidových novin netýkalo už vyplacených peněz.

Europoslanec Ježek: Nespolupracujme s KSČM a SPD

Reakce proti možnému spojenectví ANO s KSČM a SPD se však ozývají i nahlas. Babišovo hnutí by se mělo snažit najít společnou řeč s demokratickými stranami ve Sněmovně a vyhnout se spolupráci s komunisty a okamurovci, míní europoslanec Petr Ježek, který v ANO vytvořil názorovou platformu s cílem usilovat o liberální a proevropské směřování Česka.

Zároveň vyjádřil politování nad tím, že ANO nepostavilo vlastního prezidentského kandidáta proti současné hlavě státu Miloši Zemanovi. Ježek kritizuje skutečnost, že by se vláda ANO mohla opřít o hlasy KSČM nebo SPD. „Opřít se o komunistickou stranu, která navázala na svou předchůdkyni z doby totality, to bych viděl jako facku celému polistopadovému vývoji, jako popření všech obětí komunismu,“ řekl.

„SPD a jeho lidé znepokojují, děsí a rozeštvávají naši společnost. A z toho, co říkají bývalí poslanci Úsvitu o Tomiu Okamurovi, tak to dělá cynicky pro peníze, které jsou prostřednictvím parlamentu vypláceny za hlasy,“ dodal. Europoslanec má pocit, že po volbách zesláblo vymezení proti oběma těmto stranám, které zaznívalo od představitelů ANO před hlasováním.

„Myslím, že ANO a demokratické subjekty by se měly snažit za každou cenu najít nějakou společnou řeč. Ať je to třeba podmínečná, časově omezená podpora menšinové vládě ANO na zkoušku, řekněme na dobu šesti měsíců, s určitými nadstandardními pojistkami v parlamentu – jako transparentnost, osoba ministra vnitra a podobně,“ řekl Ježek.

Chceme vyjednávat s každým, přesvědčuje dál Babiš

Europoslanec podotkl, že některé strany nechtějí spolupráci s ANO kvůli obavě ze ztráty voličských preferencí. „Ale skutečně si myslím, že by se mělo stále jednat. Hnutí ANO by mělo identifikovat, z jakých věcných důvodů ho tyto strany a hnutí nechtějí podpořit, a mělo by se snažit udělat nějaké kompromisy a ústupky,“ dodal Ježek. „Ono to tak vypadá, že my chceme vyjednávat s komunisty. My chceme vyjednávat s každým,“ okomentoval pro ČT potenciální spolupráci ANO a KSČM Andrej Babiš.

Ježek také kritizoval Zemana, který podle něj rozděluje společnost, odklání se od demokratického směřování a snaží se přimknout Česko k Číně a Rusku. Kritizoval i Zemanovo povolební vyjádření, že by mohl nechat dlouhodobě vládnout kabinet předsedy ANO Andreje Babiše bez důvěry.

I kvůli Zemanovým krokům podle Ježka mělo ANO vyslat svého vlastního kandidáta do lednových prezidentských voleb. „Já si myslím, že všechny důvody proto byly, aby ANO postavilo svého kandidáta na Hrad. S výjimkou toho, pokud nechce dělat nějaké nehezké zákulisní dohody s prezidentem v souvislosti s jeho ohýbáním ústavy při jmenování premiéra,“ řekl. V ANO podle něj jsou lidé, kteří by jako prezidentští kandidáti obstáli.

Ježek společně s místopředsedou Evropského parlamentu Pavlem Teličkou (nestraník za ANO) o svých stanoviscích k české politice jednali s Babišem. „Během toho rozhovoru se zdálo, že jsme došli k nějakému posunu, ale v realitě si myslím, že tady ta celková vůle chyběla,“ řekl Ježek. Telička kvůli rozporům s Babišem ukončil svou spolupráci s ANO. Ježek řekl, že se snaží postoje hnutí změnit, i proto vytvořil názorovou platformu. „Omezený počet lidí se mi ozval, ale spíš s tím, abych o nich věděl, není to z jejich strany nic veřejného nebo otevřeného,“ řekl o ohlasech z hnutí na svůj krok.

al.bunda ( 11. listopadu 2017 09:27 )

Ale je tady hýkajících fráterníků,Babiš je moc měký,zrušit a zpětně vrátit vše co zku.rvysyn Kraďousek ukradl spolu z církví

santikxauz ( 11. listopadu 2017 02:28 )

Komunisti ho znárodnily,ten majetek existuje a není problém ho vrátit,horší ale bude,až budou muset kapitalisti vracet majetek,který rozkradly,rozprodaly do zahraničí a zničily.

Deneček ( 11. listopadu 2017 02:24 )

Určitě lepší,ne kterákoliv po zrůdném roce 1989.

19jirka74 ( 10. listopadu 2017 22:24 )

Se přižíví komoušům i na téma restituce. A nějakém narovnání restituce, kdo našel odvahu to rozseknout a vyrovnat blok.pozemky atd. se už nemluví.

noacojezase ( 10. listopadu 2017 21:55 )

Problém je v tom, že se nebrala v potaz pozemková reforma Františka Josefa II a stát se zavázal platit duchovním až do roku 2030.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa