Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babišův anděl smrti: Nepříjemné věci v ANO řeším osobně. Někdo to dělat musí

Autor: Jaroslav Šimáček - 
3. března 2017
14:40

Nejdřív mu praskl vřed, pak si zranil doma v koupelně koleno, natrhl si vaz. Jaroslav Faltýnek jako druhý muž hnutí Andreje Babiše na sněmu ANO proto výrazně kulhal. A stal se z něj poněkud polámaný „anděl smrti“. Na tuto svou přezdívku během jednoho z projevů sám upozornil a v rozhovoru pro Blesk.cz rozvedl, jak ji vnímá. Babišovi říká „šéfe“, dlouho pro něj pracoval. Představenstvo Agrofertu však už Faltýnek opustil. Proč?

Byl jste potvrzen coby 1. místopředseda hnutí ANO. Co říkáte na svou přezdívku „anděl smrti“?

Já se tomu trochu usmívám, ale je pravda, že v minulosti, když jsme řešili nějaké nepříjemné věci personálního charakteru, tak jsem je řešil já osobně. Ať už to byla záležitost projednání odchodu pana ministra Prachaře i debata s paní ministryní Válkovou. Já nechci mít nálepku v rámci hnutí nějakého zlého muže, ale někdo to prostě dělat musí.

Andrej Babiš si na sněmu postěžoval, že ho delegáti nekritizují. Co byste mu vytkl vy? 

Vzhledem k tomu, že spolupracuji s panem Babišem hodně let, znám ho jako šéfa ještě z působení v Agrofertu, tak mě vždycky štvalo, že já jsem přemýšlel nad nějakým nápadem a než jsem ho stačil uvést v život a realizovat, tak pan Babiš byl rychlejší. On je nesmírně rychlý a má ten horolezecký gen. Mě vždy štvalo, že jsem mu nestačil.  

Kdo nejde pro kritiku vůči Andreji Babišovi daleko, je premiér Sobotka, podle kterého Babiš „ojeb*l český stát“ kvůli kauze korunových dluhopisů. V našem pořadu pan premiér uvedl, že to vyjádření kvůli upozornění na „daňový trik“ bylo nutné. Jak vnímáte přístup pana premiéra?

Pan premiér v rámci předvolebního boje stále kritizuje pana Babiše a naše hnutí, ale pokud se týká dluhopisů, tak je to samozřejmě věc pana Babiše. Já neznám tu podstatu toho problému, ale on postupoval podle platného zákona. Já nechci používat to silné slovo, jaké použil pan premiér, ale kdo ošidil nebo poškodil český stát, tak byl především pan premiér Sobotka, který byl vlastně ministrem financí v době, kdy se prodávalo OKD.

Co říkáte na přezdívku „anděl smrti“? Podívejte se na video:

Premiér Sobotka hájil ve Sněmovně prodej podílu v OKD již v minulosti, cenu 4,1 miliardy dle něj stanovily znalecké posudky.

Tehdy se to prodalo panu Bakalovi za směšně nízkou cenu a pak se ukázalo na základě dalších posudků, že jenom ta cena bytů a nemovitého majetku přesáhla tu prodejní cenu, za kterou tehdy stát svůj podíl prodával. Takže tady by se toto slovo dalo použít, kdo více poškodil naše daňové poplatníky a občany. A vidíte dneska, že OKD je na bankrot.

Pan Bakala vytuneloval tuto firmu, vytáhl z ní mnoho miliard korun a je to obrovská škoda hlavně pro ty lidi, kteří žijí v tom regionu. Pro ty horníky, kteří bydlí v bytech, které jim někdo slíbil, že jim prodá, pak tak neučinil. Dnes ti lidé mají samozřejmě velké sociální problémy.

„Anděl smrti“ promluvil na sněmu ANO. Tady je video:

Chtěl byste kandidovat v Olomouckém kraji. Co říkáte na nápad Andreje Babiše, aby lídři kandidovali z posledních míst kandidátek?

Nápad je to určitě zajímavý, nicméně já, když budu hovořit za sebe, tak nejsem tak populární jako pan Babiš a myslím, že ani tu podporu tak masivní nemám. Ale pokud se takto dohodneme v rámci celého hnutí a budou to respektovat všichni, tak i já to budu respektovat.

Odešel jste z vedení Agrofertu. Proč?

Já jsem odešel ke konci loňského roku z představenstva Agrofertu proto, protože pan Babiš avizoval, že musí vyhovět, aby dál mohl dělat ministra, zákonu o střetu zájmů, který schválila Poslanecká sněmovna proti Babišovi - je to tzv. lex Babiš, jak se o tom lidově hovoří.

Protože já jsem posledních patnáct, sedmnáct roků pracoval pro pana Babiše a když přestal být vlastníkem této firmy, tak z mého pohledu nemělo logiku, abych dál zůstával v představenstvu. A mělo logiku, abych s ním šel naplno do politiky a věnoval se politice naplno, parlamentním volbám. Mně to připadalo jako logické vyústění toho procesu, že se pan Babiš musel vzdát své firmy, a tím pádem já jsem ho de facto následoval.

Lex Babiš míří k Ústavnímu soudu. Věříte, že se svojí stížností na zákon o střetu zájmů máte šanci uspět?

Předpokládám, že ano. My budeme usilovat o zrušení některých částí toho zákona, protože ten zákon sám o sobě, tak, jak šel z vlády, nebyl špatný. Ten zákon jsme prosadili my jako hnutí ANO, kdy ukládá politikům, aby hned po svém zvolení ukázali svůj majetek veřejnosti. Aby se vědělo, jak se ten majetek pohnul za tu dobu, co jsou v politice, protože zatím to tak nebylo.

Bohužel ve Sněmovně se k tomu přidaly dva přílepky pana Chvojky (ČSSD) a pana Plíška (TOP 09), které měly za cíl odstranit pana Babiše z politiky. My se domníváme, že je protiústavní a není fér minimálně to, měnit pravidla v průběhu hry. A že není fér rozdělovat občany na dvě kategorie - jedny, kteří mohou vlastnit, a jedny, kteří nemohou vlastnit majetek. Já si myslím, že máme šanci na úspěch. 

Na sněmu se řešily i stanovy hnutí. Má předseda Babiš příliš velkou moc, jak se ohrazují kritici ANO? 

Ono je to v podstatě stejné, jak to bylo. Akorát, že ta možnost vstupovat do kandidátek (kterou Babiš na sněmu získal - pozn. red.) byla dána jednacím řádem pro každé konkrétní volby. Z členské základny šel prostě signál, aby se to dalo do stanov, tak jsme to prostě takto zrealizovali, ale pokud vím, tak u sociální demokracie má tuto možnost grémium, což je předseda a místopředsedové, nějakých pět, šest lidí. Takže u nás je to předseda a předsednictvo.

Je to spíš pojistka pro to, když se nám z kraje dostane na kandidátku nějaký člověk, u kterého se potom zjistí nějaký problém, o kterém se nevědělo. Je možnost tohoto člověka potom z kandidátky odstranit.

VIDEO: Faltýnek o svém podlomeném zdraví i konci v Agrofertu:

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa