Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Vláda před volbami zvedá minimální mzdu. Od ledna stoupne na 12 200 Kč

Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
21. srpna 2017
11:40

Ministři se vrátili po letní přestávce do Strakovy akademie. Nejprve schválili na pondělním zasedání navýšení minimální mzdy. Poroste o 1200 korun na 12 200. Podle premiéra se pracovat musí vyplatit. S navyšování minimální mzdy nesouhlasí například Hospodářská komora. Odbory chtěly naopak zvýšení o 15 stovek. 

Místo 11 000 nově 12 200. Vláda schválila navýšení minimální mzdy, tak jak požadovala ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). V tomto volebním období už počtvrté. Na svém twitterovém účtu to oznámil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), podle kterého tak bude od roku 2018 minimální mzda v České republice 40,5 % průměrné hrubé mzdy.

„Jsem moc ráda, že vláda navýšení o 1200 Kč odhlasovala. Mluvíme přece o částce, kterou lidé dostanou za 8 hodin práce! Pracovat se musí lidem vyplatit a česká minimální mzda patří v Evropě mezi nejnižší,“ řekla Blesk.cz těsně po hlasování ministryně Marksová.

Proti takovému navýšení byl ale například resort zemědělství Mariana Jurečky ( KDU- ČSL). Požadoval růst jen o 1000 korun. Zaměstnavatelé pak chtěli navýšení jen o 800 korun. Ministr financí Ivan Pilný (ANO) pak nechtěl minimální mzdu zvyšovat vůbec. 

Ministerstvo práce uvedlo, že jeho návrh zohledňuje příznivý vývoj ekonomiky a plní také záměr vlády dostat minimální mzdu ke 40 procentům průměrné mzdy. „Práce se musí vyplácet a pracovat musí být výhodnější než pasivní pobírání sociálních dávek,“ uvedli autoři návrhu. Podle nich má zákonem upravenou minimální mzdu 22 zemí EU, ČR vyplácí pátou nejnižší částku.

Svaz průmyslu a dopravy i Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů s navýšením o 11 procent nesouhlasí. Podle nich by to způsobí v odvětvích s nižšími mzdami problémy. Ministr zahraničí a volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek ve středu na setkání s novináři řekl, že by podnikatelé, kteří tvrdí, že kvůli vyšší minimální mzdě zkrachují, raději vůbec neměli podnikat. Mluvil o darebáctví. Sklidil za to ostrou kritiku pravicové opozice.

Minimální mzda v ČR Minimální mzda v ČR | Archiv CNC

Konfederace označila navrhované zvýšení o 1200 korun za neodůvodněné a neúměrné bez vazby na produktivitu práce. Poukázala na to, že neodpovídá ani růstu HDP, ani růstu mezd. „Minimální mzda je kategorie politická nikoliv ekonomická,“ uvedla konfederace. Hospodářská komora vyzvala vládu, aby návrh zamítla a minimální mzdu v příštím roce nezvedala.

Podle odborů by růst měl být vyšší, a to o 1500 korun. Odboráři poukazují na to, že čistá minimální mzda je pod hranicí příjmové chudoby. Nejnižší čistý výdělek loni činil 8 811 korun a hranice chudoby 10 691 korun. Předák Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula před pár dny řekl, že na Slovensku jeden z návrhů počítá se zvýšením tamní minimální mzdy na 480 eur (nyní asi 12 550 Kč) a čeští pracovníci nejsou horší než ti slovenští.

Se zvýšením minimální mzdy navrhuje resort práce zvednout i příspěvky pro firmy na zaměstnávání a výdělek postižených, a to o 800 korun měsíčně na osobu. V příštím roce by se tak z rozpočtu vyplatilo na tuto podporu o 339 milionů korun víc, celkem by to bylo 5,5 miliardy. Ministerstvo financí s dalšími výdaji nesouhlasí. Trvá na tom, že se nesmí překročit rozpočtové výdajové limity.

MINIMÁLNÍ MZDA V ROCE 2018 PODLE PROFESÍ --> ZDE

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

anna1234 ( 21. srpna 2017 14:10 )

.. 1 200,-

superuser ( 21. srpna 2017 13:43 )

Jim se to vždycky vyplatí ,jmenuje se to krácení invalidní renty to se vždy děje při tomhle zvyšování ,lidem po těžkých pracovních úrazech sebrali strašně moc peněz aby brali jen tu minimalní mzdu a né co měli před pracovním úrazem.

ellenic ( 21. srpna 2017 13:22 )

Hlavně ať tahle na nic vláda raději zvedne o poznání seniorům jejich důchody, které jsou už tak hodně nízké . Nic sami pořádně neřeší, ale ve zvyšování o mnoho tisíc svých platů, to jim jde velmi dobře. Že se nestydí, to není vláda pro lidi, ale vláda pro ně samé. Spousta výhod pro ně a pro lidi NIC. Styďte se!!! Když je vidím v poslanecké sněmovně, tak raději přepínám, zvlášť když vidím, jak někteří z nich jsou z toho nic nedělání obézní. A jeden zvlášť , kterého znám osobně.

sores ( 21. srpna 2017 13:21 )

Vláda si dělá z lidí pr.d.el!! A to doslova jsme pro ně jen kus a ne člověk. 10 tis. je almužna,bydlení 6 až 8tisíc a kde je na jídlo,ošacení,obuv,léky,zařízení,doprava,kultura,dovolená a spousty jiných věcí????? Jen když sobě ta pa.káž politická zlo.dě.js.ká přeje 100 tisícové platy a více,že. Volby mně nezajímají ani omylem!

zednik ( 21. srpna 2017 13:12 )

Populistický nesmysl. Chybí výpočet o kolik se zvednou dávky, které se od min.mzdy odvíjejí. A o kolik stoupne produktivita práce těch, kteří doteď za min. mzdu dělali po celých 8,5h celkem prd. To bude snad v dalším článku

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa