Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zeman se v Moskvě potká s Gorbačovem. Schůzku v Lánech překazila nemoc

Autor: vei - 
13. listopadu 2017
12:10

Zatímco se za týden poprvé sejdou nově zvolení poslanci, kam je na schůzi svolal Miloš Zeman, prezident bude na cestě po Rusku. Tam se potká se svým protějškem Vladimírem Putinem i někdejším vůdcem Sovětského svazu Michailem Sergejevičem Gorbačovem. Zemana na cestě doprovodí zástupci 130 českých firem.

„O cestě do Ruska budu informovat zítra na tiskové konferenci,“ řekl v pondělí Blesk.cz mluvčí prezidenta Zemana Jiří Ovčáček. Částečně má program k dispozici MF Dnes, podle které čeká Zeman v Rusku hned několik přeletů.

Potkat se má s místními politiky, obchodních kongresů i bývalým sovětským vůdcem Michailem Gorbačovem, se kterým se sejdou v Moskvě. Deník upozornil na to, že se oba politici potkali už před šesti lety. Gorbačov dostal od dnešní hlavy České republiky lahev slivovice Zemanovka. Z dalšího setkání, které mělo být loni v Lánech, už ale sešlo. Gorbačov byl nemocný, a tak cestu do Česka nakonec zrušil.

Vyznamenání od Putina

Cestu po Ruské federaci zahájí Miloš Zeman v Soči, kde se setká s prezidentem Vladimírem Putinem.

„Prezident Putin mě zatím pozval do Soči a já to rád přijímám, protože to je svým způsobem vyznamenání. Ale to nic nemění na tom, že bych chtěl navštívit některé regiony, kde jsem to již dlouhodobě slíbil,“ řekl Zeman letos v září v New Yorku, kde se zúčastnil všeobecné rozpravy Valného shromáždění OSN. Právě při této příležitosti se podle Hradu český prezident potkal také s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem.

Ze Soči se Zeman svým speciálem přemístí o 1500 kilometrů dál do Mosky. Právě tady se má potkat Gorbačovem.

Bývalý sovětský prezident měl vystoupit loni v září v Praze na konferenci „Evropská bezpečnost a Rusko. Zeman měl Gorabačova přijmout také v Lánech. Politik, který rezignoval na post sovětského prezidenta týden před pádem Sovětského svazu, ale do Česka nakonec kvůli podlomenému zdraví nedorazil.

Tři letadla a zástupci 130 firem

V Moskvě má Zeman ve světovém obchodním centru příští týden zahájit česko-ruskou podnikatelskou konferenci. Právě kvůli tomuto bodu programu oficiální návštěvy, letí do Ruska také početná delegace místních podnikatelů. Zemana doprovodí na 130 zástupců českých firem – víc než před půl rokem do Číny. 

Vedle řady memorand o vzájemné spolupráci se očekává například podpis smluv mezi jihočeskou firmou Brisk Tábor a vládou Samarské oblasti. Firma by měla v Rusku rozšířit své investice k prodeji a výrobě zapalovacích svíček. Firma přitom ve východním impériu působí už od roku 1995.

Video  Zeman u Putina: Samý úsměv, samá chvála a řeči o počasí!  - Tomáš Polák, Reuters
Video se připravuje ...

Zeman se v Moskvě zúčastní také recepce v Českém domě. 23. listopadu se celá delegace přesune na Ural. V 1800 kilometrů vzdáleném Jekatěrinburgu ho čekají schůzky s místními politiky a také konference mezi českými a ruskými firmami.

Kvůli sankcím, které na sebe navzájem uvalily Rusko a Evropská unie, se české firmy v posledních měsících snaží přesunout svou výrobu přímo do Ruska. Na cestu nakonec letí tři letadla. Jeden prezidentský speciál a další stroje vypravuje pod svou taktovkou Svaz průmyslu a dopravy a Hospodářská komora.

Náročný program

Na přípravě programu podle MF Dnes spolupracovali Zemanův kancléř Vratislav Mynář a také hlavní prezidentův poradce Martin Nejedlý, který má v Rusku vlivné kontakty. „Ten program je hodně náročný, a jak pana prezidenta znám, nepromarní ani hodinu. Ale určitě mu udělají takový program, aby ho Rusové netahali na nějaké dlouhé chození,“ cituje list podnikatele a Zemanova přítele Zdeňka Zbytka, který bude také součástí delegace.

Náročný program měl Zeman také před půl rokem v Číně. Více než dohodnuté obchody ale svět zaujaly spíš záběry, na kterých českého prezidenta přiváželi na společné focení se státníky na golfovém vozíku.

Video  Prezidenti Číny a Ruska čekali, až přijede Zeman. Kvůli bolesti nohou ho dopravili na vozíku  - CCTV, Blesk.cz
Video se připravuje ...

Z Ruska se Miloš Zeman vrátí v pátek 24. listopadu. Jestli už tou dobou bude zvolené nové vedení české Poslanecké sněmovny, a tudíž otevřená cesta ke jmenování Andreje Babiše premiérem, je ale otázkou. 

istyl ( 13. listopadu 2017 13:59 )

je to mlaceni prazdne slamy...nic to neprinese, jen Cesko bude vic nespolehlivevuci partnerum...ze by letel dat kytku do GULAGu, kde mucili ceskoslovenske lidi, to ani nahodou, hmmm...jeho vizitka - moje naivita...

santikxauz ( 13. listopadu 2017 13:56 )

Co je to tu za smrad,to není vánek,to je Mirek Topolánek.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa