Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

„Anexe Krymu je hotová věc.“ Zeman: Rusko by ho mohlo vykompenzovat plynem či penězi

Autor: ČTK, Mii - 
10. října 2017
14:55

Prezident Miloš Zeman opět v úterý zpochybnil funkčnost protiruských sankcí. Udělal tak ve svém vystoupení před Parlamentním shromáždění Rady Evropy (PSRE). Ruskou kulturu podle něj není možné oddělit od kultury evropské, a proto by se PSRE nemělo snažit dělit politickou strukturu Evropy, která podle něj sahá od Atlantiku po Ural. Jako alternativu vidí například dialog mezi občany. 

„Zakladatel mého státu Tomáš Masaryk řekl, že demokracie je diskuse, diskutujme tedy,“ uvedl Zeman ve Štrasburku. Sankce označil za strategii, při níž prohrávají obě strany. Zdůraznil zároveň, že nehovoří o jejich oprávněnosti, ale o jejich funkčnosti.

Se svým názorem oslovil Zeman PSRE den před tím, než bude na stejném místě vystupovat ukrajinský prezident Petro Porošenko. Západ, především USA a EU, uvalil na Rusko sankce kvůli jeho anexi ukrajinského Krymu v roce 2014 a také postupu Moskvy v celé krizi na východě Ukrajiny.

„Co doporučují místo sankcí? Komunikaci mezi lidmi na mnoha úrovních,“ prohlásil Zeman s připomínkou obav komunistických režimů před rokem 1989 z „ideologické diverze“. „Báli se, že obyčejní lidé z obou stran budou diskutovat a vyměňovat si názory,“ vysvětlil. Proto je třeba podle něj ideologická diverze nového typu, studentské výměny, turistické cesty, semináře, konference, kontakty podnikatelů i politiků. „Když mluvím s lidmi v Rusku, nejsou negramotní a nevzdělaní. Jsou schopni naslouchat, mají své vlastní argumenty a my musíme umět naslouchat jim,“ řekl Zeman.

Jen podobné kontakty prý mohou dokázat změnit politiku zemí, které jsou chápány jako nedemokratické či polodemokratické. Sankce naopak přispívají k mentalitě „obležené pevnosti“ a jen vůdcům podobných států zvyšují popularitu.

Chcete evropskou válku?

Rusko je členem Rady Evropy od roku 1996. PSRE na dění na Ukrajině reagovalo tím, že ruské zástupce zbavilo hlasovacího práva a podílu na činnosti některých orgánů rady. Moskva následně oznámila, že letos pozastavuje platbu většiny svého finančního příspěvku organizaci, jde o asi 22 milionů eur (asi 594 milionů Kč).

O dalším postupu se právě v těchto dnech v PSRE jedná a rozhoduje. „Pokud tu nemáte žádné ruské zástupce, proč platit peníze organizaci, na jejíž práci se nepodílíte, velmi prostá otázka,“ komentoval situaci český prezident. Jeho nesouhlas se sankcemi se prý ale vztahuje i na nesouhlas s touto ruskou „finanční sankcí“ vůči PSRE.

Ruskou anexi Krymu označil český prezident za „fait accompli“, tedy hotovou záležitost. Připomněl bývalého německého prezidenta Joachima Gaucka, který podle Zemana prohlásil, že snaha Krym vrátit Ukrajině by vedla k evropské válce. „Jen cituji, nic víc. Tedy: chcete riskovat evropskou válku?“ zeptal se Zeman.

Přímý dialog mezi Ruskem a Ukrajinou by naopak podle Zemanova soukromého názoru ale mohl vést ke kompenzaci ve prospěch Ukrajiny, například ve finanční podobě či prostřednictvím ropy a zemního plynu.

Česko v čele Rady

Podle českého prezidenta by se Parlamentní shromáždění Rady Evropy mělo snažit přispět k přátelství mezi národy Evropy, která sahá od Atlantiku po Ural. Zeman připomněl, že na stejném místě hovořil v roce 1999 jako „mladý a zdravý“ český premiér. Po úterním asi desetiminutovém projevu v angličtině prezident diskutoval s členy PSRE.

Před svým vystoupením se Zeman krátce setkal s jeho úřadujícím předsedou Rogerem Galem a také s generálním tajemníkem Rady Evropy Thorbjornem Jaglandem. Už s ním ještě za přítomnosti novinářů začal probírat situaci, kdy Rusko pozastavilo letošní platbu většiny svého příspěvku. Moskva žádá „adekvátní řešení“ při obnovení pravomocí svých zástupců v radě.

Parlamentní shromáždění není institucí Evropské unie, byť všechny státy EU jsou členy RE. Jde o poradní orgán Rady Evropy, mezinárodní organizace, která sdružuje 47 evropských zemí, včetně Turecka a Ruska. PSRE má 636 členů, volených nebo jmenovaných parlamenty členských států v poměru k počtu obyvatel.

K Parlamentnímu shromáždění Rady Evropy jako československý prezident promluvil v květnu 1990 Václav Havel. Před členy této instituce vystoupili v minulosti i další čeští politici, například v lednu 1995 premiér Václav Klaus. V současnosti je ČR na půl roku předsednickou zemí RE.

Zeman se před nedávnem konečně dočkal a setkal se s americkým prezidentem Donaldem Trumpem:

xiioma ( 11. října 2017 10:00 )

Ať žije Zeman, ale už jen na Vysočině!!!

xiioma ( 11. října 2017 09:27 )

Vážně si myslíte, že tohleto se udrží v prezidenské sesli další období? https://twitter.com/hokic/status/917832055945416704

sport_1 ( 10. října 2017 19:39 )

Ou , prezident je šedoužlutý, horní víčka propadlá.....hmm.

martkch ( 10. října 2017 18:33 )

Je právě interview ke Krymu!

martkch ( 10. října 2017 18:20 )

Polní klonisko, Ty mu nepřeješ zdraví?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa