Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Putin si potřásl rukou se „zlobivým“ robotem. Utekl z laboratoře a byl i na demonstraci

Autor: Darina Jíchová - 
13. září 2017
20:25

Ruský robot Promobot s velkýma očima a zářivým úsměvem se k prezidentovi Vladimirovi Putinovi nadšeně hrnul jen, co poznal jeho tvář. Představil se mu a potřásl mu rukou. Nechvalně známý robot už několikrát utekl z laboratoře.

Ruský prezident se zašel podívat na IT exhibici v Permu, město je známé také jako ruské Silicon Valley, protože se zde věnují především IT vývojářství. Promobot je obvykle využíván jako průvodce, model nebo jako reklamní prodejce, ve své paměti má databázi plnou tváří významných osobností země.

Loni se ale do novin dostal i z jiného důvodu. Během roku několikrát utekl z laboratoře. Nejdříve se vydal na politický protest v Moskvě, kde byl i zatčen.

Podívejte se, jak promobot s nadšením zdraví prezidenta Putina:

Promobot na demonstraci podporoval poslance Kalačeva. Proč si vybral právě jeho, není jasné. Policii na místo zavolali demonstranti, mysleli si, že nahrává názory a postoje voličů pro podrobnější analýzu kandidátů a jejich týmů.

Strážníci nasadili robotovi želízka, ten se nijak nebránil. Mluvčí společnosti řekl časopisu Inverse: „Police požádala robota, aby se vzdálil od shromážděných lidí a pak se ho pokusila spoutat, podle svědků nekladl žádný odpor.“

Jeden útěk ale robotovi nestačil, už mnohokrát si jen tak ze své laboratoře vyjel ven a zamířil přímo doprostřed rušné městské dopravy. Jeho eskapády způsobily na ulici chaos, dostal se pak přes cestu ještě kousek dál, potom mu ale došly baterky a zůstal stát uprostřed vozovky. Pobyl tam asi hodinu a auta se mu snažila všemožně vyhýbat.

Promobot-hrdina? Robot prý zachránil dívce život:

Promobot, zkratka pro Propagačního robota (z angličtiny Promotional Robot), je jedinečný přístroj vyrobený ruskými vědci a navržený pro práci se zákazníky. Robot umí komunikovat s lidmi, je schopný odpovídat na otázky i sám nějaké pokládat, navíc si pamatuje každého člověka, se kterým se setká.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi