Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Gorbačov: Máme tu studenou válku, která může snadno přerůst v „horkou“

Autor: nka - 
18. dubna 2017
12:52

Před novou studenou válkou, která by snadno mohla přerůst ve válku „horkou“, varoval bývalý sovětský prezident a jeden ze strůjců pádu Železné opony Michail Gorbačov. V rozhovoru pro německý deník Bild také řekl, že začaly nové závody ve zbrojení.

„Rétorika vysoce postavených politiků a představitelů armády je stále militantnější, vojenská doktrína přitvrzuje. Toho všeho se chytají média a ještě přilévají oheň do ohně. Vztahy mezi mocnostmi se pořád zhoršují. Vzniká dojem, že svět se chystá na válku. Tudíž tady máme všechny znaky studené války,“ řekl Gorbačov.

Video: Podívejte se na novinky v arzenálu světových mocností

„Pokud budeme dál jen přihlížet a složíme ruce do klína, je všechno možné,“ odpověděl na otázku, zda by se ze studené války mohla stát válka „horká“.

Varoval také před tím, že ve světě probíhají nové závody ve zbrojení. Připomněl, že v 80. letech se Sovětský svaz a Spojené státy dohodly na snížení atomového potenciálu, což mělo za následek zničení většiny jaderných zbraní.

„Pak ale Západ využil slabých míst Ruska po pádu Sovětského svazu a vyhlásil se vítězem studené války. Princip rovnováhy v mezinárodních vztazích upadl v zapomnění, a tak jsme se dostali tam, kde jsme dnes,“ myslí si Gorbačov.

Tvůrce perestrojky také prohlásil, že v budování demokracie se Rusko nachází na půli cesty. „Protože u nás všechno nejde tak dobře a ne všechno se povede, provokují nás stále výtkami, že nejsme žádná demokracie,“ postěžoval si.

Dodal, že k současnému prezidentovi Vladimiru Putinovi důvěřuje. „Často jsem kritizoval určité kroky našeho vedení. Ale důvěru, ano, tu k němu chovám,“ řekl.

Zdůraznil také, že špatná ekonomická situace Rusko nepřiměje k tomu, aby ustoupilo tlaku Západu. „Nemějte žádné falešné naděje! Jsme národ, který je připraven na jakoukoliv oběť. Nenapadá mě žádný jiný národ, který by byl podobně ochotný přinášet takové oběti. Jen během války u nás padlo na 30 milionů lidí,“ podtrhl bývalý sovětský vůdce.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

suov ( 17. července 2017 07:41 )

suov ( 17. července 2017 07:39 )

S tebou nepočítáme a tobě radíme, máš otevřene hranice jak jste chtěli tak komu se nelíbí , jeď na Floridu už tam na tebe čekají ty nulo,,,

suov ( 17. července 2017 07:35 )

suov ( 17. července 2017 07:23 )

Jenže Gorbačov je ten, kdo to rozpoutal, a nyní mluví jinak protože se nechal nachytat od západu, ti vždycky lhali, rozpustila se varšavská smlouva, a USA slíbila že se nebude dál roztahovat, ale opak je pravdou, první se snížily stavy vojáků armád v Evropě, snížil stav vojenské výzbroje, a tak to pokračovalo až do dnešní doby, a najednou státy Evropy zjistily, že mají ho..o čím by se bránily, fabriky zrušeny, prodané za pár korun, majitel pak odvezl všechno co se dalo použít domů a nám nezůstalo nic, těch pár tzv. profesionálů neubrání ani menší městečko, zbytek rozkradly a prodaly vlády které se dostaly k moci, také se to tam střídá jako nenažranci, žádáme vládu, zrušte členství v NATO, dejme si odchod i z EU, zrušme sankce proti Rusku a obnovme přátelství s Ruským národem, obchodujme s každým kdo o to bude mít zájem, ať je to východ nebo západ, nedejme se a proti havloidům musíme postupovat tvrdě, od roku 89 se mají dobře jen politici, zloději a mafiáni, vyměnit soudce kteří pracuji proti občanům, u soudů aby byl někdo, kdo se bude moci postavit proti soudcům kteří si neplní své povinnosti, a při zjištění že soudce vzal úplatek jednotný trest 20 let vězení , totéž by mělo platit pro policii a armádu, politiky, jako občané ČR se chceme mít líp, jinak bude válka,,,

kukuku ( 18. dubna 2017 19:19 )

Ty nepochopíš nikdy nic. Tvrdil jsem jenom, že Hillary by byla větší hrůza než Trump.

Zobrazit celou diskusi