Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Clinton naštval Poláky a Maďary: Chcete mít diktaturu jako u Putina

Autor: mb - 
18. května 2016
12:30

Bývalý americký prezident Bill Clinton (69) tvrdě zaútočil na současné demokraticky zvolené vlády Polska a Maďarska. Podle Clintona jsou obě země „svobodné díky USA“, ale přitom chtějí „diktaturu ve stylu Putina“. Americký exprezident též státům vytkl, že nechtějí přijímat uprchlíky.

„Polsko a Maďarsko jsou země, které by nebyly svobodné, kdyby USA nevyhrály dlouhou studenou válku. Tyto země se nyní rozhodly, že demokracie je pro ně příliš komplikovaná. Místo toho chtějí mít vládu ve stylu Putina, chtějí mít autoritářskou diktaturu a nechtějí přijímat cizince,“ zkritizoval Bill Clinton Varšavu a Budapešť při proslovu na podporu své manželky Hillary Clintonové (68), která kandiduje na post prezidenta USA.

Video Clinton naštval Poláky a Maďary: USA vás osvobodily a teď chcete mít diktaturu jako u Putina - Reuters
Video se připravuje ...

Z Polska i Maďarska přišla podrážděná reakce

Na ostrý výpad amerického exprezidenta už zareagovaly obě dotčené země. „Nikdo, ani Bill Clinton, si nemůže dovolit urážet maďarské občany tímto způsobem. Clintonovi se nemusí líbit rozhodnutí Maďarů, ale to mu nedává právo (nás) urážet,“ prohlásil maďarský ministr zahraničí Peter Szijjarto (37).

Ještě podrážděněji reagovali Poláci. „Pokud někdo říká, že v Polsku není demokracie, znamená to, že by se měl nechat zdravotně vyšetřit,“ nebral si servítky šéf vládní strany Právo a spravedlnost Jaroslaw Kaczynski (66). Mluvčí polského ministra zahraničí Rafal Sobchak se vyjádřil poněkud diplomatičtěji, výroky Clintona označil za „neférové“ a dodal, že Varšava je „nevnímá jako oficiální pozici USA“.

V relativně krátké době je to již poněkolikáté, co západní politici kritizují Maďarsko či Polsko. Bývalý generální tajemník NATO Javier Solana (73) na začátku května prohlásil, že pokud by se Maďarsko ucházelo o členství v EU nyní, nebylo by přijato.

Varšava patří mezi nejvěrnější spojence Washingtonu v Evropě, ale jinak vztahy Polska se západními zeměmi EU nejsou dobré, polská média dokonce znázornila západní politiky jako nacisty. Ke střetu mezi převážně východoevropskými zeměmi EU a jejich západními protějšky dochází hlavně kvůli uprchlické krizi. Brusel plánoval rozdělovat nelegální imigranty po celé Evropě, to se zejména Polsku a Maďarsku nelíbí. Uprchlické kvóty však kritizuje i Česká republika.

gabreta ( 19. května 2016 00:27 )

Je vidět že Monika Lewinská odvedla dobrou práci. Ta Chlimtónovi přes fujaru vycucla i mozek z hlavy!

Nezadat ( 18. května 2016 13:07 )

Doufám,že vyhraje Trump a ne ta pi--ča co si na něco hraje a je bl--bá jak pučtok.

Zobrazit celou diskusi