Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Rusové varují USA před koncem odzbrojovací smlouvy: „Učiníte svět nebezpečnější“

Autor: ČTK, AKu - 
22. října 2018
13:20

Případné vypovězení rusko-americké smlouvy o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF - Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty) ze strany Washingtonu učiní svět nebezpečnějším, uvedl v pondělí mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Pokud USA začnou vyvíjet nové rakety, bude podle něj Moskva nucena reagovat adekvátně s cílem obnovit vojenskou rovnováhu. Peskov zároveň odmítl tvrzení USA, že Rusko smlouvu porušuje.

INF byla prvním dokumentem v historii, který odstranil celou třídu jaderných zbraní. Odstoupení od smlouvy z roku 1987, která zakazuje pozemní balistické rakety a řízené střely s dosahem 500 až 5500 kilometrů, ohlásil v sobotu americký prezident Donald Trump. NATO jeho rozhodnutí podpořilo. Z porušování smlouvy se vzájemně obviňují obě strany.

Oficiálně ale Rusko podle Peskova o tomto kroku zatím informováno nebylo. V Moskvě v pondělí nicméně jedná bezpečnostní poradce Bílého domu John Bolton, který podle dřívějších zpráv amerického tisku přivezl oficiální zprávu o záměru USA smlouvu vypovědět.

 

Bolton se má sejít se šéfem ruské bezpečnostní rady Nikolajem Patruševem a s ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem. Během dvoudenní návštěvy má jednat i s prezidentem Vladimirem Putinem.

Lavrov v pondělí podle agentury Reuters prohlásil, že čeká od Washingtonu vysvětlení jeho záměru.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

5nastolevceskych ( 25. října 2018 09:57 )

Svět ztratil bezpečí počátkem ruské okupace Krymu

Miloslav123 ( 22. října 2018 17:05 )

Svět čeká další kolo závodu ve zbrojení. Konkrétně závodu ve vývoji a výrobě raket středního a krátkého doletu. Jedna možná cesta nápravy uvedeného stavu světa je uvedena v článku: KDO OVLÁDÁ SVĚT? – http://miloslav7.blogspot.com/2018/09/kdo-ovlada-svet.html

Omur ( 22. října 2018 14:17 )

Překvapuješ

sores ( 22. října 2018 13:35 )

Záp.r.d.ek Putin by byl nejraděj pán planety! Ať se věnuje jejich prachbídné život.úrovni která se tam opět hodně zhoršuje, nebo se podělí o své miliardy a zámky co vlastní pr.ce.k nepříjemný .

Zobrazit celou diskusi