Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Neskutečné, český Senát má vlastní krápníkovou jeskyni. Kde k ní přišel?

Video se připravuje ...
Autor: Zuzana Štíchová - 
29. července 2017
05:45

Říkáte si, kde se vzala krápníková jeskyně uprostřed Prahy? Odpovědí může být přísloví 'když se chce, všechno jde'. A Albrecht z Valdštejna opravdu moc chtěl. Toužil po místu luxusním a účelném, kde by se během léta mohl on i jeho návštěvy zchladit. I když jsou krápníky umělé, svůj účel tzv. grotta plnila. Navíc se dá uvnitř snadno zapomenout, že se nacházíte v rušném centru české metropole. Vezmeme vás tam v dalším dílu seriálu Když promluví zdi.

Valdštejnské zahrady nejsou žádným tajemstvím, které by se ukrývalo na Malé Straně. A zatímco návštěvníci obdivují poklidné prostředí, jezírko s rybami, pávy nebo sochy, my se vydáme za jedny běžně zamčené dveře. Venkovním sálem, správně nazývaným sala terrena, projdeme až do míst, kde je klid ještě mnohem větší. Do grotty, tedy umělé krápníkové jeskyně, vedou dveře po pravé straně velkolepého sálu.

Podívejte se do senátní jeskyně ve 14. dílu seriálu Když promluví zdi. Co je uvnitř? Proč není veřejnosti běžně přístupná? A z jakého materiálu krápníky jsou?:

Video  Senát má vlastní krápníkovou jeskyni. Jak je to možné?  - Zuzana Štíchová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Dříve využívali obyvatelé Valdštejnského paláce samozřejmě opačný směr vstupu. Z paláce mohli přes jeskyni projít až do venkovního sálu, a posléze také do zahrad, k ptačí voliéře nebo venkovní krápníkové stěně.

Post from RICOH THETA. #theta360 - Spherical Image - RICOH THETA

„Když ti hosté po jednání v audienční síni sešli do grotty, tak se trošku zchladili a Valdštejn jim chtěl potom dopřát prostor pro odpočinek. V tom prostoru se chtěl také trošku vychloubat. Poté, co vyšli z grotty, na ně tedy čekala veliká sala terrena, zahradní stavba, kde máme obrazy z trojské války, což odkazovalo na skutečnost, že byl Valdštejn nejdůležitější vojevůdce habsburské monarchie,“ popsal část Valdštejnského paláce, kterou propojují krápníky, průvodce Senátu Tomáš Bruner.

„Hosté mohli pokračovat kolem voliéry s ptactvem. Už na ní jsou prvky krápníků. Potom už to tady přechází v krápníkovou stěnu,“ doplnil.

Zajímavá je i volně přístupná sala terrena, kde se dnes konají například koncerty v rámci Léta v Senátu. Samotný sál neměl v Praze ve své době obdoby a dodnes fascinuje turisty.

Post from RICOH THETA. #theta360 - Spherical Image - RICOH THETA

Pokud bychom pokračovali po stopách krápníků dále, dostaneme se také k voliéře, kde aktuálně bydlí sedm výrů velkých, a k velké venkovní krápníkové stěně. Ta už je oproti jeskyni výrazně známější. Měří 70 metrů na délka a vysoká je 13 až 14 metrů.

„Měly by tam být obrazy různých tváří lidí, čertů, dokonce i nějaká zvířata,“ napověděl Bruner, co na stěně hledat.

Valdštejnské zahrady jsou druhé největší v Praze. Oproti zahradám Pražského hradu jsou ale přístupné zadarmo. Cestičky lemuje řada soch, ty najdeme také na několika kašnách. Nedaleko stanice metra Malostranská je pak umělé jezírko se sochou Herkula a ozdobnými kapry.

Post from RICOH THETA. #theta360 - Spherical Image - RICOH THETA

Další díly seriálu najdete zde: Když promluví zdi

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa